Læsetid: 3 min.

I sandhed skræmmende

5. november 2001

»Det handler om at gøre indvandrerne forståeligt, at de fandeme skal begynde at finde deres ægtefæller her.«
Lars Kramer Mikkelsen, S-udlændingeordfører, til Politiken 2. nov. 2001

»Det er et menneskeligt vilkår, at folk altså selv må bestemme, hvem de vil være gift med.«
Svend Auken (S), miljø- og energiminister til Berlingske Tidende, 3. nov. 2001

DANMARKS STYRKE er danskerne, siger statsministeren i den valgannonce under overskriften ’Hold sammen, Danmark’, som Socialdemokratiet indrykker i dagspressen i disse dage. Hans indenrigsminister, Karen Jespersen, har siden valgets udskrivelse gjort sit for at betone de danske værdier og behovet for at holde sammen om dem. Primært ved at værne sig mod den ’islamiske vækkelse’, som ifølge ministeren er forbundet med modstand mod den vestlige verden og rummer et værdisæt, der er autoritært og har et syn på personlig frihed, som kolliderer med det danske demokratis værdier.
For at beskytte Danmark vil Karen Jespersen bremse strømmen af udlændinge, der kommer hertil. Under megen medieståhej kunne Politiken fredag referere et internt notat, som ministeren netop har modtaget fra sine embedsmænd, og som fortæller, at antallet af efterkommere af udlændinge i den giftefærdige alder fra ’mindreudviklede lande’ vil blive syvdoblet herhjemme i løbet af de kommende 20 år, hvis ikke der gribes ind.
»Tallene er skræmmende,« meldte som på bestilling S-udlændingeordfører Lars Kramer Mikkelsen. Både han, Karen Jespersen og Socialdemokratiets nye valgudspil om udlændingepolitikken taler derfor – med udspillets formulering – om, at »vi er indstillet på i den kommende valgperiode at gennemføre lovændringer for at nå målsætningen,« dvs. målsætningen om at bremse unge indvandreres giftermål med partnere fra hjemlandet. En sådan bremse på familiesammenføringerne ses som den centrale vej til at holde indvandringen nede.

HELE DEN veliscenesatte manøvre er valgkamp, når den er grimmest.
For det første er der ikke noget nyt i de ’eksplosive’ tal, der får Lars Kramer til at blegne. Som de konservatives Helge Adam Møller rigtigt har påpeget, har dette udviklingsperspektiv været kendt i en årrække. For det andet dækker tallene mange forskellige ting. F.eks. er 30-35 procent af de familiesammenførte ikke ægtefæller, men børn eller forældre til herboende. Og af dem, der sammenføres som ægtefæller eller samlevere, har 61 procent deres relation til en dansk statsborger her i landet – ikke til flygtninge eller indvandrere.
For det tredje har regeringen sidste år strammet reglerne for familiesammenføring, så man foruden at have boet her seks år skal have en høj grad af tilknytning til Danmark, en bolig og indkomst af passende størrelse samt – hvis man er 18–25 år – skal kunne dokumentere, at ægteskabet »uden tvivl« er indgået frivilligt. Regler så restriktive, at antallet af afvisninger nu er jævnt stigende.

Karen Jespersen har ikke i valgkampen præsenteret egentlige forslag til nye stramninger. Hun kan nemlig ikke. Teknisk set kan der ikke laves regler, der ’rammer’ de muslimer, Jespersen gerne vil ramme, uden at hun også rammer hr. Hansen, der vil bringe sin amerikanske eller franske hustru hertil. Og moralsk set kan man naturligvis ikke lave love for, hvem folk må gifte sig og dele livet med. Så vil der først for alvor kunne tales om arrangerede ægteskaber.
Derfor er det naturligvis bevidst, at Karen Jespersen signalerer stålsat vilje til at bremse indvandringen og klogeligt afholder sig fra at sige hvordan. I valgkampen skal der sendes signaler, ikke laves selvmål.
Det er muligt, at hun og Lars Kramer Mikkelsen kan fiske stemmer med deres valgkampsretorik, men løse problemer kan de ikke. De radikales Elisabeth Arnold har fat i den lange ende, når hun siger, at indvandrere, der oplever Danmark som afvisende og fjendsk, ganske naturligt søger tryghed og accept ved at gifte sig med én fra hjemlandet.
Socialdemokratiet integrationspolitik er præcis som den adfærd hos desperate forældre, der på én gang signalerer ’kom’ og ’gå’ til deres besværlige unger. Enhver børnepsykolog ved, hvad der kommer ud af det: Utrygge, frustrerede og utilpassede individer.

jsn

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her