Læsetid: 4 min.

Sanktionsfeber

10. september 2002

De mennesker lever jo af kontanthjælp, og det er der, sanktionsmuligheden ligger. Kommunale sagsbehandlere og kommunerne har efterlyst mulighed for at trække i kontanthjælpen i de her situationer, fordi man kan se, at det virker.
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen

En flok kriminelle og voldelige børn og unge under 15 år hærger den nordsjællandske by, Kokkedal. De overfalder ældre gangbesværede mennesker på gaden, gennemtæsker lederen af den lokale ungdomsklub, begår røverier og hærværk. 38 sager, hvor børn eller unge under 15 var involveret, har politiet noteret inden for de nævnte områder i løbet af det seneste halve år. Der er brugt tusindvis af skattekroner på at få disse unge primært med indvandrerbaggrund på ret køl. Karlebo Kommune, hvor Kokkedal hører under, har ifølge Jyllands-Posten, forsøgt stort set alt for at hjælpe indvandrerfamilierne med tilbud om etniske mødregrupper, pige- og lektieklubber og strandaktiviteter for de unge om sommeren.
Men det har ikke hjulpet. Derfor har kommunen opfordret beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) til at gøre det muligt at straffe forældrene til de kriminelle børn og unge ved at trække i kontanthjælpen, såfremt de ikke overholder en kontrakt, der eksempelvis kan gå ud på, at forældrene skal holde deres børn inde efter 22 eller følge dem i skole. Hjort Frederiksen har bebudet et lovforslag, som hurtigt har fået opbakning fra de to andre partier, som har kriminalitetsbekæmpelse højt på den politiske dagsorden, de konservative og Dansk Folkeparti.

Man kan have stor forståelse for den desperation, der kan opstå i en kommune, når et ganske lille antal borgere i den grad gør livet surt for resten.
Men spørgsmålet er om Hjort Frederiksen har ret i hans skråsikre forvisning om, at forslaget vil nedbringe kriminaliteten?
Det tror kommunens egne socialrådgivere ikke på, som det fremgår af artiklen side 4. Og den gode beskæftigelsesminister har nok taget munden lidt for fuld ved at tage socialrådgiverne til indtægt for, at de efterlyser straf som redskab jvf. ovenstående citat fra TV 2-Nyhederne. Dernæst er det overraskende, at Hjort Frederiksen er af den opfattelse, at det kun er børn af kontanthjælpsmodtagere, der får kriminelle børn. Hvordan forældre til kriminelle børn, der er partiledere eller besidder andre mere indtægtsgivende stillinger skal straffes, er tilsyneladende irrelevant. I England, hvor Labour-regeringen benytter lignende sanktionsmetoder, der rammer familien, gælder det alle, og ikke blot de fattigste. Når ministeren henviser til, at »det virker«, gør han det med baggrund i erfaringer fra Helsingør Kommune, der tidligere i strid med den lovgivning Hjort Frederiksen vil lave om, trak i kontanthjælpen, hvis roma-forældre ikke sørgede for, at deres børn kom i skole. Fremmødet steg markant. Forskellen er, at forsøget på at få roma-børnene i skole var en del af et aktiveringsprojekt. Desuden må fremmøde siges at være et problem af langt mindre kompleks og mere håndgribelig karakter end at få vendt skuden for hårdkogte ungdomskriminelle.
Hvordan en familie, der i forvejen er tømt for ressourcer, og faderen ofte har mistet sin autoritet – hvilket er en stor del af problemet i de patriarkalske familier – skal kunne holde deres unge søn hjemme efter 22, forekommer absurd: »Hassan, så sætter du sig ind på værelset, så vi kan låse døren!«... »Fuck dig eller jeg henter mit håndvåben!«...
Karlebo Kommune ønsker at komme i kontakt med forældrene, hvilket ikke har lykkedes hidtil. Kontakten skal bestå i en trussel om konsekvent straf. Den danske blødsødenhed er en del af årsagen til, at de unge har udviklet sig så radikalt, som de har, lyder argumentationen. Men det lyder umiddelbart ulogisk, at et hårdt slag på økonomien skulle gøre forældre mere samarbejdsvillige over for myndighederne.
Selve ideen, om at ramme hele familier for noget som et medlem har gjort, har historiske fortilfælde. Nogle vil måske huske, at partileder Pia Kjærsgaard, Dansk Folkeparti, foreslog at hele familier til kriminelle teenage-drenge skulle kunne udvises. Rådmand Ruth Larsen (S), Odense, har ligeledes været på banen med forslag om at tvangsfjerne mindreårige søskende til store kriminelle drenge. Noget tyder på, at den borgerlige regering er mere modtagelig over for den slags forslag.

I stedet for at straffe ressourcesvage familier på pengepungen – ydelsen er i forvejen mindre for asylansøgere – burde Hjort Frederiksen, der jo nok kan finde henvisninger til faktuelle forhold i det virkelig liv som støtte for sine ideer, besøge et nyt projekt i Århus, der skal medvirke til at halvere kriminaliteten blandt unge indvandrere i kommunen. En gruppe såkaldte ambassadører med indvandrerbaggrund skal uddannes til at inddrage de unges forældre direkte i bekæmpelsen af kriminalitet i stedet for primært at bruge ressourcerne på de unge selv. Det virker langt mere offensivt og præventivt end ministerens forslag. Men det er der desværre nok ikke så mange stemmer i.

meth

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her