Læsetid: 3 min.

Sanselig sommer

Det syder af sol, sanselighed og forførende skuespil i Pawel Pawlikowskis billedberusende drama 'My Summer of Love' om to vidt forskellige teenagepigers gensidige fascination
10. marts 2006

En bleg fregnet pige ligger på ryggen i græsset ved siden af den røde Honda-motorcykel, hun lige har fået billigt, fordi den ikke har motor. Vi kigger sammen med hende på himlen og sanser sommeren. Pludselig kommer en hest overvældende ind i synsfeltet, og der klippes dramatisk mellem pigens ene øje og hestens. Den smukke, mørke overklassepige Tamsin har som rytter gjort sin entre, og dermed er ingen af de to pigers liv igen det samme.

Et tilfældigt møde, en tilfældig dag, en tilfældig sommer. Sådanne tilfældigheder kan føre til livsomvæltende historier, og Pawel Pawlikowski skildrer i det besnærende drama My Summer of Love, hvordan Tamsin får sat motor på Hondaen og fuld fart på konflikterne med sin manipulerende tilgang til verden.

Pawel Pawlikowski startede i dokumentarfilmen, men brillerede i 2000 i fiktionen med det virkelighedsspiddende drama The Last Resort om mødet mellem en russisk asylsøger og en engelsk arkade-ejer i en nordengelsk kystby. Han har en utrolig sans for stemninger og situationer og insisterer effektivt på at lade billederne fortælle. Et hesteøje i frøperspektiv kan sige mere end adskillige ord ...

Uberørte landskaber

My Summer of Loves psykologiske drama om destruktiv passion, fremmedgjorthed og ikke mindst klasseforskelle udspiller sig i en lille engelsk landsby, som i Pawlikowskis stedlige præsentation bliver næsten abstrakt, når de to piger sammen tager en rejse ind i et nyt, uberørt landskab.

Den forældreløse Mona (Natalie Press) bor med sin nyfrelste bror (Paddy Considine) i en tørlagt pub, der nu er mødested for brorens sekteriske samlinger. Overklassepigen Tamsin (Emily Blunt) lever livet i sit overdådige rigmandshus, hvor hun som udtalt fantast dyrker det storladne, sofistikerede og tragiske.

De genkendelige, landlige miljøer fremstår både eksotiske og erotiske, mens historiens tone bliver alvorligere, når den første flirt bliver til en mere farlig fascination, og løgnene lurer sammen med det uundgåelige efterår.

Tid til nærhed

Natalie Press og Emily Blunt er begge fund i rollerne som hinandens modsætninger. Sjældent har man set to unge skuespillerinder brænde så intenst igennem, som når de lader det naturalistiske og aristokratiske støde sammen. De psykologiske spil og farlige strømme under de smukke overflader leder tankerne mod film som Peter Jacksons Heavenly Creatures, men Pawel Pawlikowski holder stramt fokus på at udforske pigernes relation og omgivelsernes reaktion på den. Der er ikke brug for anden dramatik, når man har så meget intensitet på alle andre planer.

En stor del af My Summer of Love handler i virkeligheden om at lave ingenting. Hvordan de to teenagepiger er i øjeblikkene og bare lader ting ske. Det er en kunst at skildre den drømmende fornemmelse af tidløshed, som denne film forførende drager én ind i. Det handler ikke om, hvad der skal ske om lidt, men om hvad der sker lige nu og om at lade sig suge ind i de suggestive situationer.

Få kan fortælle, så man virkelig sanser en sommer og et intimt øjeblik. Herhjemme har instruktøren Birgitte Stærmose i de prisbelønnede novellefilm Se mig nu og Små skred vellykket skabt den følelse, og man savner den slags visuelle, sanselige og ikke mindst psykologisk facetterede historier i det lange format. My Summer of Love vandt prisen for bedste engelske film sidste år og kunne opleves på Copenhagen International Film Festival. Med en spilletid på 86 minutter er den ikke et øjeblik for lang. Denne berusende sommer er - som i den virkelige verden - om noget for kort, for man vil helst ikke ud af filmens gribende greb.

My Summer of Love. Instruktion: Pawel Pawlikowski. Manuskript: Pawel Pawlikowski og Michael Wynne efter novelle af Helen Cross. Engelsk. (Gloria, København, Øst for Paradis, Århus og Biffen, Aalborg)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her