Læsetid: 3 min.

São Paulo står i flammer igen

For anden gang på to måneder vågnede São Paulo op til kaos og drab, efter at en kriminel bande igen er gået amok i millionbyen. Mens busser og banker brænder, udnytter politikerne angrebene til at kritisere hinanden i valgkampen op til præsidentvalget i oktober
15. juli 2006

Fodbold-VM er overstået, og situationen i Brasilien er igen normal. På godt og ondt. Fængselsbanden PCC - der står for Hovedstadens (São Paulo, red.) Første Kommando - gik denne uge igen til angreb på São Paulo efter to måneders pause. Fredag registrerede politiet i alt over 120 angreb i byen og seks dødsfald. Hårdest går det ud over busserne, der angribes med molotov cocktail.

Angrebene har givet politikerne ammunition til at skyde løs på hinanden med beskyldninger om inkompetence. Dermed har de for alvor skudt kampen om præsidentposten i gang.

Befolkningen i São Paulo (mindst 18 mio. indbyggere) er oprørt over bandeoprøret og fortvivlede over, at myndighederne ikke kan stoppe deres dødelige hærgen.

"Vi befinder os i en trykkoger, og der er nogen, der ikke gør deres arbejde ordentligt," siger Marina Persson til avisen Estado de São Paulo.

Politikerne skændes om, hvem det er, der "ikke gør deres arbejde ordentligt".

Brasiliens præsident, Luís Inácio 'Lula' da Silva, beskylder guvernøren i Brasiliens folkerigeste delstat São Paulo (ca. 40. mio.) for ikke at have kontrol med situationen. Præsident Lula har i flere omgange tilbudt guvernøren at hjælpe i kampen mod de kriminelle. Lula foreslår, at man sætter militæret ind.

"I fredags trak vi vores tilbud fra maj om at sætte militæret ind tilbage. Lembo sagde, det ikke var nødvendigt. Jeg gik ud fra, at det betyder, han har kontrol over situationen," udtaler Lula til avisen Estado de São Paulo og tilføjer ironisk:

"Men hvis han havde kontrol, ville der jo ikke ske det, der sker nu".

Lembo ønsker ikke præsidentens hjælp og gør grin med Lulas militær:

"Militæret har fungeret i en eller to måneder i forhold til politiet i São Paulo, som har fungeret i 161 år. Vi har 81.000 politifolk, og militæret har 280 soldater i en situation, der omfatter 40 millioner mennesker," siger Lembo til ugemagasinet Veja.

For meget snak

José Serra, den tidligere borgmester i São Paulo, benytter også lejligheden til at rette skarpt mod Lulas politik. Han beskylder den nuværende regering for at have skåret i udgifterne til sikkerhed og fængsler:

"Regeringen burde tage sig af narkosmugling og våbensmugling, som er roden til den organiserede kriminalitet. Men det har de ikke gjort. De har derimod bare snakket i stedet for at gøre, hvad der skal til," siger José Serra til O Globo.

Især temaet om brasilianernes sikkerhed har høj prioritering i valgkampen. Årsagen til, at Lula 'endelig' vandt præsidentposten i 2002, efter at have stillet op fire gange, skal findes i middelklassens ønske om større sikkerhed i et kriminalitetshærget Brasilien.

Lulas vælgere mente, at han, der selv kommer fra fattige kår i Nordøstbrasilien måtte kunne løse Brasiliens enorme problemer med ulighed og kriminalitet. Ikke alle mener, han har haft succes.

"Jeg har støttet Lula i hans kampagne de sidste fire år, men nu er det slut," siger Glaucio Soares, samfundsforsker fra hjemmet i Rio.

"Volden i Brasilien er steget i Lulas regeringsperiode, og hans forslag om at indsætte sin special-enhed vil ikke redde menneskeliv i São Paulo. Det er kun et spil for galleriet," siger Glaucio Soares.

Det nye oprør i São Paulo begyndte ifølge Brasiliens største tv-kanal O Globo på grund af to forhold: Fordi en avis i São Paulo offentliggjorde en liste over 40 fanger, der skulle overflyttes til et af Brasiliens nye sikre fængsler, og fordi politiet tirsdag aften arresterede bandelederen Emivaldo da Silva Santos, også kaldet BH.

Han er medlem af PCCs ledelse og beskyldes for at have deltaget i koordineringen af fangeoprøret i maj, hvor godt 170 blev dræbt, heraf 80 politifolk mistede livet, da PCC gik amok i São Paulo og satte ild til busser, banker og supermarkeder.

Oprøret blev iværksat, efter fængslede ledere fra PCC skulle flyttes til særligt sikre fængsler. Via mobiltelefoner smuglet ind i fængslerne, beordrede de deres 'soldater' på gadeplan til at gå til angreb på offentlig ejendom.

PCC er Brasiliens mest berygtede gruppe inden for kriminalitet en del lig den italienske mafia, som forsøger at bevare sin magt og privilegier i fængslerne ved organiseret kriminalitet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her