Læsetid: 3 min.

Fra Sarajevo til Brøndby Strand

Terroranklagen mod fire unge fra Storkøbenhavn står og falder med udfaldet af en terror-retssag i Sarajevo, sagde anklageren i starten af Danmarks første terrorsag
7. december 2006

Billeder fra bosnisk politis ransagning af en villa i Sarajevo, oktober 2005: Browning-pistol 7,65 med lyddæmper. Hvid plastpose med en stor klump rødbrun masse. Æggeur med påmonterede ledninger. Selvmordsbælte med elektronisk detonator og mere rødbrun masse. En SONY-videokassette....

Under det første retsmøde i Danmarks første terrorsag, som i går startede i Østre Landsret mod fire unge fra Storkøbenhavn, brugte anklagemyndigheden lang tid på at fortælle om en tilsvarende sag i Sarajevo. Den bosniske sag, der forventes afgjort inden for to uger, er så at sige nøglen til den danske sag.

"En af forudsætningerne for at kunne dømme de fire efter straffelovens paragraf 114 (terrorparagraffen, red.) er, at der føres bevis for, at "Maximus" og "AC" planlagde en terrorhandling i Bosnien," sagde den ene af retssagens to anklagere, vicestatsadvokat Dorthe Vejsig.

26 retsmøder

I oktober sidste år anholdt bosnisk politi to personer, en svensk-bosnier "Maximus"og en dansktyrker "AC". Under en ransagning på Maximus' logi fandt politiet en lang række effekter, bl.a. den lyddæmpede pistol og i alt ni plastposer med tilsammen 19.841 gram sprængstof (den rødbrune masse).

Da AC har bopæl i Danmark, blev Politiets Efterretningstjeneste straks alarmeret via Udenrigsministeriet. Og inden for få uger blev de fire unge, der i går sad på anklagebænken, anholdt og varetægtsfængslet, hvor de fortsat sidder. Ifølge anklagemyndigheden har de fire på forskellig måde enten tilskyndet, medvirket eller på anden vis assisteret Maximus og AC med deres terrorplaner.

På 26 retsmøder vil anklagerne gennemgå sagen i fire temaer for at bevise de anklagedes skyld. Det første tema er forbindelsen til Sarajevo, det andet kaldte vicestatsadvokat Jørgen Jensen for radikaliseringen af de fire unge, dvs. processen fra at være almindeligt troende frem mod at acceptere vold som politisk middel, det tredje tema bliver bevismateriale, primært telefon- og chat-aflytninger, og endelig er det fjerde tema en række side-anklager om tyveri, hælervarer mv.

Hvis de 12 nævninge finder de fire skyldige i forberedelse af terror, risikerer de ud over fængselstraf også inddragelse af deres danske indfødsret og derefter udvisning. Alle fire nægter sig skyldige i hovedanklagen om terror.

'Vi er klar...'

Da Maximus blev anholdt sidste efterår, havde han ifølge anklagerne SONY-videokassetten i lommen. På de dele af videoen, der i går blev afspillet i retten, ser man bl.a. maskerede mænd i camouflageuniformer præsentere våben, tændingsmekanismer og sprængstoffer, mens en stemme anråber Allah og erklærer, at våbnene skal bruges mod de, der angriber vores brødre i Afganistan og Irak. "Vi planlægger, og vi er klar," lød det.

På gentagne spørgsmål fra forsvarerne måtte Dorthe Vejsig medgive, at anklagemyndigheden ikke ved, hvem der gemmer sig bag camouflageuniformerne.

Ifølge en lydekspert fra City University i London er det dog "mere end temmeligt sandsynligt", at stemmen på videoen tilhører Maximus. Dertil kommer, at det ifølge en FBI-undersøgelse "tyder på", at SONY-videoen er optaget på et kamera, som tilhører Maximus ifølge hans forklaring til retten i Sarajevo. Kameraet blev beslaglagt af bosnisk politi under en ransagning hos Maximus' moster i Sarajevo.

Flere gange undervejs protesterede forsvarsadvokaterne mod anklagemyndighedens bevisførelse, bl.a. når Dorthe Vejsig læste op fra retsbogen i sagen mod Maximus og AC. Om udtalelser afgivet her uden videre kan bruges i en dansk retssag, er efter modstridende kendelser i by- og landsretten nu kæret til Højesteret. Alligevel valgte anklagerne at læse op fra den bosniske retsbog.

Først i midten af februar 2007 vil Østre Landsret være færdig med de planlagte 26 retsmøder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her