Læsetid: 3 min.

Saudiarabere boykotter Arla

Sauderne er begyndt at boykotte danske varer. Den danske ambassadør forsøger at nedtone sagen, men Arla Foods frygter det værste
26. januar 2006

Bedst som den såkaldte Muhammed-sag syntes at være på vej mod en mindelig løsning, blusser striden om Jyllands-Postens kontroversielle tegninger op igen.

Denne gang i Saudia-Arabien, hvor forbrugerne de seneste dage er begyndt at boykotte danske varer.

Den danske ambassadør i Riyadh, Hans Klingenberg, forsøger at nedtone sagen og afviser, at den danske milliardeksport til Saudi-Arabien skulle være i fare. Men hos Arla Foods frygter man det værste: "De saudiske forbrugere er begyndt at boykotte vores varer, så det tager vi dybt alvorligt. Saudi-Arabien er vores største marked i Mellemøsten, så det er meget bekymrende," siger informationschef Astrid Gade Nielsen. Hun fortæller, at den første butikskæde allerede har frabedt sig at forhandle Arlas produkter og spår, at flere vil følge efter.

Nye fordømmelser

Muhammed-sagen er for alvor blusset op, efter det saudiske ministerråd i mandags fordømte "visse europæiske avisers tilsmudsning af profeten Muhammed". Ifølge saudiske medier udtrykte ministerrådet desuden "bekymring" og "overraskelse" over den danske og norske regerings "utilstrækkelige reaktion" over for aviserne.

Den saudiske rådgivende parlament, Shura, har ligeledes fordømt Jyllands-Posten og det norske Magazinet, som for nylig genoptrykte de kontroversielle tegninger, der blandt andet fremstiller Muhammed som terrorist.

Shura-rådet opfordrede samtidig de danske og norske parlamenter til at tage afstand fra det, rådet kalder "den anti-islamiske kampagne" i de to lande.

Siden mandag har de saudiske aviser været fulde af artikler og kommentarer til sagen, ligesom en tilsyneladende effektiv e-mail- og sms-kampagne har floreret i landet.

Boykot undervejs

Sideløbende med den omfattende medieomtale har en gruppe saudere under ledelse af den indflydelsesrige forretningsmand Hassan al-Mahdi og den islamiske teolog Yusuf al-Qaradawi fordømt tegningerne og opfordret de saudiske forbrugere til at boykotte danske varer.

Opfordringen fik onsdag yderligere vind i sejlene, da landets religiøse overhoved, stormufti sheik Abdul Aziz al-Sheik, krævede, at den danske regering stiller Jyllands-Posten til regnskab for tegningerne og tvinger avisen til at komme med en undskyldning: "Regeringen bør give (avisen) en bøde som afskrækkelse. Det er det mindste muslimer kræver", hed det i en erklæring fra stormuftien.

Den danske ambassadør i Saudi-Arabien, Hans Klingenberg, er meget tilbageholdende med at betegne situationen som alvorlig.

"Det kan gå hen og blive en stor sag, men nu må vi se, hvad det udvikler sig til," siger han. Foreløbig har ambassaden udsendt en pressemeddelelse, der med udgangspunkt i statsministeren nytårstale forklarer, at den danske regering "fordømmer enhver udtalelse, handling eller tilkendegivelse, som forsøger at dæmonisere grupper af mennesker på baggrund af deres religion eller etniske baggrund." Det bliver også understreget, at "den danske regering respekterer Islam som en af verden store religioner, og at regeringen ikke har noget ønske eller plan om at fornærme, håne eller på nogen anden måde optræde respektløst over for muslimer."

Frygter det værste

Herhjemme kan mejerigiganten Arla Foods konstatere, at de seneste dage opfordringer til at boykotte danske varer, har virket.

"Vi har de seneste dage mærket, at de saudiske forbrugere fravælger vores produkter", siger Arlas pressechef Astrid Gade Nielsen, der fortæller, at den første saudiske butikskæde har meddelt at man ikke længere ønsker at sælge Arlas varer.

"Vi forhandler med flere andre kæder, der har bedt om en samtale, og her kan resultatet meget nemt blive, at de følger efter", siger hun. Arla kan endnu ikke give noget bud på, hvor stort et tab, koncernen vil lide på grund af boykotten.

"Det er umuligt at sige noget om, men vi tager sagen meget alvorligt", siger hun og fortæller at Saudi-Arabien er Arlas største marked i Mellemøsten og hjemsted for en stor fabrik med over 1.000 ansatte. I alt eksporterer Arla for over tre milliarder kroner årligt til regionen.

Astrid Gade Nielsen siger, at der i øjeblikket er meget lidt, virksomheden kan gøre for at dæmme op for en eventuel boykot.

"Vi er meget kede af den effekt, Muhammed-tegningerne har haft, og det forsøger vi at forklare vores samarbejdspartnere," siger hun. "I øjeblikket er det en snebold, der ruller. Vi aner ikke, hvor den lander, men den ser ud til at blive større og større", siger hun.

Tidligere artikler om sagen kan læses på:

tema.information.dk/muhammed

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her