Læsetid: 3 min.

Saudiarabiske kvinder flirter sig til store rabatter

I Saudi-Arabien udnytter kvinderne, at der stort set kun findes mandlige ekspedienter. Mændene er hjælpeløse
17. august 2006

ISTANBUL - Det er nok en overdrivelse at påstå, at det oser af sex i Saudi-Arabien. Regimet mener at finde belæg i Koranen for, at kvinder skal bevæge sig rundt i det offentlige rum iført et sort klæde - en abaya - der i det mindste dækker kroppen undtagen ansigtet. Der er ikke plads til kvindelige former og personlige fortolkninger i noget videre omfang, og dertil kommer en liste så lang så lang over alt det, kvinder heller ikke må.

Når det alligevel giver mening at tale om sex og Saudi-Arabien, skyldes det kvindernes udspekulerede subtile udnyttelse af det konservative system. Den stort set fraværende kontakt mellem kønnene gør mændene bløde som smør ved bare den mindste antydning af kvindelighed. Det bruges i butikker, hvor de mandlige ekspedienter, eller i hvert fald de unge af dem, falder pladask for ethvert tilløb til kvindelig charme og tilbyder usædvanlige rabatter på deres varer.

"Da jeg begyndte at arbejde i dametøjsforretning for nogle år siden, blev jeg flere gange presset af kvindelige kunder," siger Abudi, en 27-årig butiksekspedient til Arab News.

Først med tiden fik han styr på sig selv, når det skete.

"Men det tog mig lidt tid at vænne mig til det."

En anden mandlig ekspedient siger, at kvindernes flirt altid rammer nyansatte hårdt.

"Historien gentager sig, hver gang en ny sælger bliver ansat, især blandt dem der arbejder i butikker med varer til kvinder. Vi prøver at advare dem om, hvad de er oppe imod."

'Vi manipulerer'

Der flirtes naturligvis ikke, som vi kender det i Vesten, men et blottet håndled eller bare et glimt af det mere kropsnære tøj under den sorte abaya kan gøre underværker.

Begge de mandlige ekspedienter, som Arab News har talt med, klager over, at kvinderne nogle gange bruger deres tricks til at aflede opmærksomheden og stjæle varer fra butikkerne.

Det kan ingen forsvare, men en gruppe kvindelige universitetsstuderende kan sagtens genkende flirten i butikkerne.

"Det handler om at give mændene noget igen. Gud ved, hvor mange gange de går os på nerverne, så hvad er der galt med, at vi ryster dem lidt?" siger Suha på 24 år.

"Vi stjæler ikke, men vi manipulerer med dem for at få en god pris. Nogle gange kræver det et smil, en blød stemme, eller at man læner sig lidt ind over disken. Det er harmløst."

En tidligere mandligbutiksekspedient mener, at det er for meget af det gode. Især i fastemåneden, hvor lunten på grund af sult i dag-timerne er ekstra kort.

"Det var frustrerende og irriterende. Forestil dig en dag under Ramadanen, en kvinde kommer ind og åbner sin abaya for at vise, hvilken størrelse hun bruger eller for at vise præcist, hvilken type stof hun vil have," siger den tidligere ekspedient Taha.

Selv om det sikkert ville være dejligt, er kvinderne hverken nøgne eller halvnøgne under deres abaya'er. Under det sorte klæde gemmer sig gerne ganske almindeligt tøj nogenlunde som det, kvinder i Vesten går med.

Den 38-årige kvinde Wafa al-Amoudi skammer sig over, hvad der foregår, "mens kvinder skulle forestille at shoppe", men peger på at problemet meget let kunne løses af de saudiarabiske myndigheder.

Sagen er, at der er mange, mange job, kvinder i Saudi-Arabien ikke må tage. Indtil for et år siden måtte de kun arbejde inden for uddannelse og sygepleje. Siden blev områderne udvidet, men det er stadig flertallet af brancher, kvinder ikke må arbejde i, fordi "det ikke er foreneligt deres natur". Det overvejes dog nu at lade kvinder tage arbejde som ekspedienter i butikker, der primært handler med kvinder. Men intet er afgjort.

"Om noget burde dette tilskynde de saudiarabiske myndigheder til at ansætte kvinder i butikker, der sælger varer til kvinder," siger Wafa al-Amoudi.

Taha, den tidligere ekspedient, er enig:

"Arbejdsministeriet skulle sætte fart på processen, der skal lade kvinder tage sig af tøjsalg til kvinder. Kvinder har et bedre tag på kvinder - vi er hjælpeløse."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her