Læsetid: 3 min.

Saudisk konge er en overgangsfigur

Saudi-Arabiens nye konge skal lede et land, der er splittet i forholdet til Vesten. Nogle vil kappe båndene, mens andre vil styrke dem. Samtidig stiger arbejdsløsheden, mens olieindtægterne vælter ind
2. august 2005

En 23-årig epoke i Saudi-Arabiens historie sluttede i går, da kong Fahd endelig åndede ud efter lang tids sygdom. Nyt statsoverhoved er hans halvbror Abdullah som overtager roret i et land, der de senere år har oplevet et dramatisk boom i arbejdsløsheden og en stigende mistillid til kongefamilien. Abdullah kommer derfor til at sidde på et endog meget varmt kongesæde, forklarer Søren Hove, der er ved at skrive en ph.d. om Saudi-Arabien på Center for Mellemøststudier. "Det bliver en meget svær balancegang for den nye kong Abdullah. Han skal virkelig balancere på en knivsæg, hvor han skal skabe sammenhæng mellem landets strenge islamiske orientering og venskabet med USA," siger Søren Hove. Han mener, at Saudi-Arabien vil fortsætte med sin pro-amerikanske udenrigspolitik med kong Abdullah ved roret - på trods af at det sætter kongedømmet i et alvorligt dilemma. "Det er selvfølgelig meget svært at opretholde et image som Mellemøstens religiøse vagthund, når man samtidig har stærke bånd til Washington," siger Søren Hove.

Penge vigtigere end folket

Som verdens største olieproducerende land har styret i det strengt konservative kongedømme nemlig ikke lyst til at lægge sig ud med USA. De økonomiske interesser er simpelthen større end bekymringen for at blive upopulær hos landets radikale muslimer. Efter det kom frem, at 15 ud af de 19 bag bombemænd bag 11. september-angrebene var saudiarabere, har Washington krævet, at landet går på klapjagt efter landets radikale islamiske grupper. En jagt, der har gjort, at Saudi-Arabien siden maj 2003 har været plaget af en lang række bomber signeret Osama bin Ladens al-Qaeda-netværk. "Al-Qaeda står meget stærkt i Saudi-Arabien, og det er historisk fakta, at gruppen har stået for en lang række angreb i landet - angreb der ikke stopper, så længe Saudi-Arabien fortsætter med sin pro-vestlige udenrigspolitik," siger Søren Hove.

Alvorlig kilde til uro

Den holdning deler den saudi-arabiske journalist Youssef Fadel: "Saudi-Arabien har indledt en jagt på terrorister, som viser, hvor meget landet danser efter amerikanernes pibe. Og det skaber selvfølgelig grobund for flere radikale muslimer i landet." Youssef Fadel peger også på den stigende ulighed mellem top og bund i samfundet som en alvorlig kilde til uro i landet. For mens Saudi-Arabien har oplevet et boom i olieindtægterne de senere år er arbejdsløsheden steget til 25 procent af befolkningen. Kongefamilien har nemlig langt fra kunnet skabe arbejdspladser i samme tempo som befolkningstilsvæksten. Indbyggertallet stiger med seks procent årligt i et land, hvor der bor 16 milioner mennesker. Og det har skabt en modvilje imod den gamle kongefamilie i store dele af befokningen, forklarer Youssef Fadel. "Befolkningen er trætte af de gamle medlemmer af kongefamilien, som de forbinder med korruption. De forstår ikke, hvordan en stadig større del af befolkningen lever i armod, samtidig med at landets olieindtægter stiger og de kræver derfor nyt blod ved magten," siger Youssef Fadel. Og befolkningens frustrationer bliver nok ikke mindre af, at den nye kong Abdullah er kendt for at køre rundt i Rolls Royce, påpeger den saudiarabiske journalist. Han mener dog, at Saudi-Arabien vil opleve et voldsomt generationsskifte ved magten inden for få år. Dels på grund af et pres fra befolkningen, dels fordi kong Abdullah med med en alder på over 80, kun vil fungere som en overgangsfigur.
Mellemøstekspert og forfatter til flere bøger om Saudi-Arabien Anders Jerichow fortæller, at det langt fra er afklaret, hvem der overtager roret fra kong Abdullah. "Ingen aner, hvem der er stærkest, når næste generation kommer til fadet. Der kommer med stor sandsynlighed til at opstå forskellige klaner i en ellers homogen kongefamilie, og generationsopgøret vil sprede sig ud over kongefamilien. Den der får de stærkeste allierede får magten," siger Anders Jerichow.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu