Læsetid: 2 min.

Schröder fik sin vilje

Et flertal i den tyske Forbundsdag udtalte i går sin mistillid til kansler Gerhard Schröder. Resultatet bliver valg i september - måske
2. juli 2005

Ugers ventetid er slut. I går kom kansler Gerhard Schröder (SPD) sine planer om nyvalg i Tyskland et betydeligt skridt nærmere.

Under en tillidsafstemning i Forbundsdagen i går stemte et stort flertal af parlamentsmedlemmerne imod ham.

"I den givne situation anser jeg det som min pligt at bede den tyske Forbundsdag om et tillidsvotum," sagde kansleren forud for afstemningen.

Han begrundede tillidsafstemningen og sit ønske om nyvalg med den voldsomme uro, som de seneste to års reformpolitik har udløst i både befolkningen og de to regeringspartier.

"Det bitre resultat - for mig og mit parti - ved valget i (delstaten) Nordrhein-Westfalen (den 22. maj, red.) var det sidste led i en kæde af til dels følsomme og smertelige valgnederlag. Som følge af dem blev det tydeligt, at de synlige styrkeforhold - uden en legitimering fra det tyske folk - ikke gør det muligt for mig at fortsætte min politik med succes."

Regeringens flertal i parlamentet er skrumpet ind til tre mandater, og Schröder udtrykte tvivl om, hvorvidt det rækker til at regere videre. "Reformprogrammet Agenda 2010 har ført til strid mellem partierne og i partierne. I regeringspartierne og i grupperne er det kommet til indre spændinger og konflikter om den rigtige kurs," erkendte han.

Schröder benyttede lejligheden til en afregning med SPD's venstrefløj, der hele tiden har været imod reformerne, men lige præcis i går stod bag ham.

"Dér, hvor der ingen tillid eksisterer mere, skal man ikke offentligt lade som om, at denne tillid findes."

Oppositionens kanslerkandidat, CDU-formand Angela Merkel, roste Gerhard Schröder for at have taget hul på reformeringen af samfundet, men sparede ikke på kritikken: "Aldrig før har en regering ved hjælp af evindelige forbedringer - uden at gøre det bedre, evindelige løfter og kommissioner - i stedet for beslutninger, sat befolkningens tillid over styr," opregnede Angela Merkel.

Fuld tillid

Forud for afstemningen var medlemmerne af den socialdemokratiske og den grønne gruppe blevet opfordret til at stemme blankt.

Denne metode til at opnå et mistillidsvotum er yderst omstridt og på kant med grundloven, mener mange jurister. I de kommende 21 dage skal forbundspræsident Horst Köhler vurdere, om afstemningsresultatet er juridisk i orden, så han kan opløse parlamentet og udskrive nyvalg.

Præsidentens skepsis vil muligvis finde næring hos SPD's gruppe- og partiformand Franz Müntefering, der i går sagde, at gruppen fortsat står bag Schröder:

"Vigtigt er det, at vi er enige i bevidstheden om, at Gerhard Schröder har SPD-gruppens tillid, og at vi fortsat vil have ham som kansler for Forbundsrepublikken."

Stemmerne imod kansleren kom fra de borgerlige partier (CDU, CSU og FDP) samt reformkommunisterne PDS' to mandater. Omkring halvdelen af socialdemokraterne stemte blankt. De øvrige parlamentarikere fra regeringspartierne SPD og De Grønne støttede kansleren.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu