Læsetid: 2 min.

Schröders bagmand bliver udenrigsminister i Tyskland

De tyske socialdemokrater har sat navn på deres ministre. Frank-Walter Steinmeier bliver udenrigsminister, SPD-formand Franz Müntefering vicekansler
14. oktober 2005

En af Tysklands mest indflydelsesrige og samtidig mest ukendte politikere skal afløse Joschka Fischer (De Grønne) som udenrigsminister.

I går besluttede den socialdemokratiske partiledelse i Berlin at udpege den 49-årige Frank-Walter Steinmeier til udenrigsminister i Angela Merkels kommende konservativt-socialdemokratiske koalition.

Den jurauddannede Frank-Walter Steinmeier har i 12 år været en af Gerhard Schröders nærmeste og mest betroede medarbejdere. I de sidste seks år har han styret kanslerministeriet, inden da fungerede han som Gerhard højre hånd i dennes tid som ministerpræsident i delstaten Niedersachsen indtil 1998.

For det meste har Steinmeier arbejdet i baggrunden og er derfor kendt af de færreste tyskere. Han har bl.a. sørget for, at kabinetsmøderne foregik effektivt, og han var - sammen med kanslerens hustru Doris - Schröders vigtigste sparringspartner og en af drivkræfterne i udfærdigelsen af den reformagenda 2010, som Schröder gennemførte sidste år.

Med udpegningen af Frank-Walter Steinmeier bliver Angela Merkels kabinet forsynet med en ordentlig portion schrödersk tankegods.

De øvrige

Ud over Frank-Walter Steinmeier satte SPD i går navn på de øvrige syv ministerier, som partiet vil få i Merkels koalition.

Posten som vicekansler skal varetages af den 65-årige SPD-formand Franz Müntefering, der også skal tage sig af Arbejdsministeriet.

Franz Müntefering blev partiformand for halvandet år siden for at aflaste Gerhard Schröder, mens han kæmpede med reformerne. I mange år blev 'Münte' betragtet som noget af et socialdemokratisk betonhoved, men i de sidste år har han bakket fuldt op om reformprojektet - og i sin egenskab af gruppemand for SPD i Forbundsdagen sørget for at samle den splittede gruppe om reformerne. Den tidligere ministerpræsident i delstaten Nordrhein-Westfalen, Peer Steinbrück (58), skal være finansminister.

Den nuværende justitsminister Brigitte Zypries (51) beholde sin post i den kommende regering, lige som udviklingsminister Heidemarie Wieczorek-Zeul (62) og sundhedsminister Ulla Schmidt (56) får lov at fortsætte.

Den østtyske overborgmester Wolfgang Tiefensee (50) fra Leipzig skrifter til Trafikministeriet og får samtidig ansvaret for genopbygningen af Østtyskland.

Miljøministeriet overtages af Sigmar Gabriel (46), der 'arvede' delstaten Niedersachsen, da Gerhard Schröder blev kansler i 1998 og siden tabte magten til CDU. Efter fordelingen af posterne var der hverken plads til den nuværende finansminister Hans Eichel eller den skrappe indenrigsminister Otto Schily. Den nuværende forsvarsminister Peter Struck skifter til posten som SPD-gruppeformand.

Reaktioner

Blandt partifæller og politiske modstandere påskønnes Frank-Walter Steinmeier for sin fairness og indsigt - selvom partifællerne synes noget nervøse for, om han kan finde ud af at stå foran et tv-kamera, når han i alle årene har ageret skjult bag Gerhard Schröders ryg.

Hos koalitionspartneren CDU-CSU blev Steinmeiers udnævnelse modtaget yderst positivt.

Formanden for det bayriske CSU's gruppe i Forbundsdagen, Michael Glos, kaldte i tv den kommende udenrigsminister Steinmeier for "meget effektiv" og "egnet til en hver post".

Arbejdsgiverne hilste Peer Steinbrück velkommen i Finansministeriet:

"Jeg betragter Hr. Steinbrück som en meget kompetent, stærk mand med evnen til at skabe resultater i Finansministeriet, som også er nødvendigt," sagde arbejdsgiverformand Dieter Hundt.

Hos CDU-CSU vil man først sætte navne på sine ministre i løbet af weekenden.

"Foreløbig er kun kansler- og økonomiministerposterne fordelt (til hhv. CDU-formand Angela Merkel og CSU-formand Edmund Stoiber, ministerpræsident i Bayern).

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu