Læsetid: 1 min.

Schüssel alligevel parat til regerings-forhandlinger

Østrigs fungerende borgerlige kansler, Wolfgang Schüssel, vil efter to ugers surmuleri nu alligevel genoptage regeringsforhandlingerne med socialdemokraterne
17. november 2006

Den igangværende regeringskrise i Østrig nærmer sig så småt en løsning.

To uger efter at fungerende kansler Wolfgang Schüssel og hans borgerlige folkeparti, ÖVP, smækkede med døren og skred fra koalitionsforhandlingerne med socialdemokraterne i SPÖ, signalerede Schüssel i går pludselig alligevel vilje til at gå med i en stor koalition under SPÖ's ledelse.

Ved parlamentsvalget 1. oktober led kansleren overraskende et snævert valg-nederlag til den socialdemokratiske partichef, Alfred Gusenbauer, som blev udnævnt til forhandlingsleder. Samtalerne forliste dog, da Schüssel beskyldte SPÖ for at begå tillidsbrud, fordi socialdemokraterne sammen med De Grønne og Frihedspartiet fik nedsat parlamentariske undersøgelsesudvalg, som nu er i færd med at kulegrave en række bankskandaler og Schüssel-regeringens omstridte milliardkøb af 18 Eurofighter-kampfly.

Iagttagere og de andre partier mente, at de borgerlige snarere havde problemer med at komme sig over valgnederlaget efter seks år ved magten.

Og efter at Gusenbauer er begyndt at pønse på at danne en mindretalsregering, og ÖVP er styrtdykket i meningsmålingerne, skiftede Schüssel i går kurs og meddelte, at ÖVP nu er parat til at genoptage koalitionsforhandlingerne.

"Med henblik på befolkningens vilje har vi besluttet at bygge bro til SPÖ og lempe på vores position," sagde Schüssel ifølge nyheds-bureauet APA efter et ÖVP-bestyrelsesmøde i Wien.

Ikke-angrebspagt

Han stillede dog prompte flere betingelser og krævede, at de to regeringspartier aldrig må stemme imod hinanden i parlamentet.

Når det nyvalgte parlament i dag holder et særmøde, vil Schüssel tale med Gusenbauer, som i går hilste ÖVP's kovending "meget velkommen".

Andre socialdemokrater tvivlede dog på, at regeringsforhandlingerne allerede kan genoptages i næste uge, da Schüssels forslag om en 'ikke-angrebspagt' blandt andet trækker tænderne ud af undersøgelsesudvalgene.

"Vi vil udelukkende stemme ud fra saglige kriterier for, hvad der er i Østrigs interesse," sagde SPÖ's gruppeformand Josef Cap.

En stor koalition er hidtil blevet opfattet som den eneste mulige løsning, da hverken SPÖ eller ÖVP kan mønstre et flertal sammen med De Grønne, medmindre de også lukker det højrepopulistiske Frihedsparti ind i regeringsfolden - noget alle parter kategorisk afviser. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her