Læsetid: 2 min.

Se Bager-Jørgen og Svetlana - og dø

Tivoli Varité 2005 medfører latterkrampe og lalleglad Østergaard-underkastelse
25. maj 2005

Søren Østergaard har den troldsplint, som de fleste andre går på teaterskole for at høre om. Han har galskaben og fortænderne - og resten klarer han med dialekter og parykker. Hans numre behøver ikke at handle om så meget, det gør de faktisk sjældent, men hans karikaturer spidder hver tilskuers lille middelmådige selvbegejstring: Det er skøn masochisme!

I Tivoli Varieté 2005 giver Søren Østergaard os lov til at gense Jørgen, altså Bager-Jørgen fra sidste år! Det er noget af en ære, for Bager-Jørgen holder op i år, siger han. Og så danser han ellers med sin Black&White-wienerbrødsstang og sin chokoladetrekant, så glasur og glassal bliver forbundet af sukkerhed erotik - og tilskuerne bøjer sig forover i lige dele latterkrampe og lalleglad Østergaard-underkastelse.

Men tænk, Svetlana Arta er der også! Ligesom sidste år vrænger denne russiske talemagiker ind i Sidse Babett Knudsens surdukke-ansigt - denne gang i følge af en udstoppet struds!

Og også i år hensættes tilskueren i en tåget tilstand af hvin og øjenvipper, mens Svetlana dolker de nyrige i både Vesten og Østen med sit affarvede engelsk og sine perfide forhånelser.

Et plus et er lig med to

Nu var det, at jeg skulle opremse i hvert fald 10 andre fantastiske numre. Men det kan jeg ikke, for der er faktisk kun disse to fuldtræffere i Tivoli Varietéen i år. Så er der halvgode numre - og ligegyldige numre - og så er der den charmerende multijonglør Oliver Groszer med teskeen og djævleblikket, der falder bedre i slæng med Østergaard og Knudsen end den lille hypermobile Annalisa-sexgodte med de påtrængende inderlår. Og så er der den muntre sanger Ivan Pedersen, der giver alt, hvad han har - i et hit-repertoire fra 1970'erne. Og Frans Baks forrygende orkester, der banker i bassen, så den gamle glassal skælver skingert.

Alt virker godt undervejs. Det er først bagefter, sulten melder sig - og erindringen om, hvor meget Søren Østergaard og Sidse Babett Knudsen præsterede sidste år. Dengang var varietéen politisk satire, så det baskede, og globaliseringskomik, så sprogene slog salto.

Men Østergaard og Knudsen er jo ikke til at komme udenom. Så se Bager-Jørgen og Svetlana - og dø!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her