Læsetid: 1 min.

Se, hvad vi lærte i Afghanistan

Seks sider fyldt med overstregninger... Det er, hvad offentligheden kan få at vide om Lessons Learned, da 101 danske specialsoldater for fem år siden kæmpede i Afghanistans bjerge
16. marts 2007

I Afghanistan fik de danske specialsoldater afgørende erfaringer, som skal bruges i de næste krige.... Men næsten fem år efter kan offentligheden stadig ikke få oplyst, hvad disse erfaringer går ud på.

"Hensigten med nærværende Lessons Learned-rapport er at fokusere på de indhentede erfaringer, som vurderes essentielle for fremtidige operationer af tilsvarende karakter såvel for udviklingen af dansk forsvars specialoperationsstyrkes kapacitet." Sådan skriver Jægerkorpset og Frømandskorpset i en fælles seks sider lang rapport om Task Group Ferret. Evalueringsrapporten er udarbejdet i juni 2002, dvs. ganske kort tid før det danske styrkebidrag blev hjemsendt.

Sætningen er også noget af det eneste, som ikke er blevet overstreget, da Forsvarskommandoen har svaret på en aktindsigt fra Information om indsigt i evalueringer af den danske indsats.

Kaudervælsk

Dokumentet, som oprindeligt er stemplet "TIL TJENESTEBRUG (TIL SNÆVERT BRUG)" er deklassificeret den 8. marts 2007. Men, som FKO høfligt skriver i sit svar, så henledes opmærksomheden "på de sorte udstregninger", der skyldes "beskyttelse af væsentlige hensyn til statens sikkerhed og rigets forsvar" samt "forholdet til fremmede magter".

Dokumentet består 12 afsnit, nemlig: 1. Baggrund, 2. Formål, 3. Dansk forsvars specialoperationsstyrke struktur, 4. Organisation, 5. slettet, 6. Interoperabilitet, 7. Mobilitet, 8. Logistik, 9. slettet, 10. slettet, 11. Fremtidsperspektiver og 12. Anbefalinger.

Resultatet er, som det forhåbentligt fremgår, nærmest komisk. Hvad mon der gemmer sig bag følgende udsagn:

"(slettet) Disse (slettet) ressourcer vil derfor som hovedregel være (slettet) hvilket taler for at etablere (en masse slettet) I forhold til den definerede snitflade (slettet) vurderes (en masse slettet)" under rapportens afsnit syv om mobilitet?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her