Læsetid: 3 min.

Sefardisk revolution i Arbejderpartiet kan give valg i utide

Efter valget af Amir Peretz som ny formand er der tegn på nyvalg og store politiske omlægninger
16. november 2005

NETANYA - I dag tegner til at blive en skæbnedag i israelsk politik.

Det bliver dagen, hvor Amir Peretz, som i sidste uge overrumplende vandt formandsvalget i Arbejderpartiet, forsøger at omsætte sin nye magtposition til enten at trække partiets ministre ud af regeringssamarbejdet med ministerpræsident Ariel Sharon, eller han vil sikre sig et løfte fra ministerpræsidenten om, at der bliver afholdt valg tidligt i foråret.

"Jeg ved ikke, hvornår vi opnår fred, men jeg ved, hvornår vi får valg, og det bliver temmelig snart," siger partiets detroniserede leder, Shimon Peres på en konference i anledning af 10-året for mordattentatet på Yitzhak Rabin, som afholdes i disse dage i middelhavsbyen Netanya.

Sefardisk oprør

Shimon Peres går for at være en gentleman, så han nævner ingen navne, men der er bitterhed i hans udtalelse, og det er helt tydeligt, at adressaten er Amir Peretz. Peres beklæder endnu posten som viceministerpræsident, men det kan også snart være slut, for Amir Peretz har som klar hensigt at komme ud af samarbejdet med Sharon så hurtigt som muligt, og det er, hvad mange iagttagere har betegnet som et 'sefardisk oprør'.

"Amir Peretz har ført en utroligt effektiv kampagne mod Peres ved at protestere mod, at denne har ladet Sharon-regeringens økonomiske politik ramme de dårligst stillede i landet," siger professor Avraham Diskin, som er ekspert i partipolitik ved Det Hebraiske Universitet i Jerusalem.

De dårligst stillede er i mange tilfælde sefarder eller jøder, som stammer fra Nordafrika og Mellemøsten. Disse har traditionelt følt sig dårligt behandlet af arbejderpartiet, der altid har været domineret af ledere, der som Shimon Peres stammer fra Østeuropa. De udstødte sefarder var med til at sikre Menachem Begin, da han i 1977 førte Likud frem til den første store valgsejr, og det har lige siden været god latin i Likud, at man har kunnet fastholde dem med stærke nationalistiske partiprogrammer.

"Dette er Amir Peretz ved at lave om på," siger Dov Randal, der har arbejdet sammen med Peretz. "Han stammer selv fra Marokko og har haft stor succes med sit sociale budskab som generalsekretær i Histadrut (fagbevægelsen, red.). Fordi man stolede på, at fredsprocessen var mærkesagen, regnede ingen med, at Peres kunne væltes, men det har Peretz nu lavet om på, ikke mindst fordi han har skaffet partiet 30.000 nye medlemmer, der alle er sefarder og har stemt på ham".

Fredsproces i stampe

Dagens drama i parlamentet Knesset vil bestå i, at Peretz og hans folk vil lancere en stribe nye lov-initiativer, som Ariel Sharon vil få vanskeligt ved at sluge og derfor må betragte som oplæg til mistillidsafstemninger. De vil have økonomisk karakter og for at vise, at han også tager fredsprocessen alvorligt, vil han foreslå, at enhver bosættelse på Vestbredden, hvor mindst 60 pct. af befolkningen beder om erstatning, vil kunne rømmes her og nu. Som en ekstra klemme på Sharon har Peretz på forhånd sikret sig samtlige arbejderpartiministres afskedsbegæringer på skrift, hvilket vil kunne opløse regeringen allerede tidligt i den kommende uge.

"Han lancerer et meget vidtgående forslag, og det vil temmelig sikkert føre til at regeringen bryder sammen," siger Dov Randal.

Indtil videre tegner meningsmålingerne godt for Peretz. Arbejderpartiet er gået frem fra 21 til 27 af Knessets 120 mandater, og det kan fortsætte. Men over for dette advarer Shimon Peres om, at den spinkle fredsproces også vil blive sat i stampe.

"Amerikanerne må klare sig i regionen uden os, for vi vil i det næste halve år være paralyseret af valg," siger Shimon Peres i Netanya. Han gætter på, at israelerne skal til valg i marts eller april og ikke som planlagt sidst i 2006.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her