Læsetid: 4 min.

Seidenfaden bør gå af

Politikens vendetta mod Jelved har et lidt komisk skær, for hvem er det, der i flere år har båret den radikale leder og hendes stærke politiske dagsordner frem. Det har Politiken og Tøger Seidenfaden. En benhård linje mod Anders Fogh Rasmussen og hans "tone" i indvandrerdebatten og håndtering af Muhammed-tegningerne, mod 24-årsreglen, mod skattestoppet og mod dansk deltagelse i Irak-krigen. Er der to, der har stået sammen i dansk politik, er det Jelved og Seidenfaden. Men nu er det slut, for der er dukket noget nyt op på scenen, som Politikens kulturradikale vindbøjtler nu sætter sin lid til: Ny Alliance. MEN SÅ DUKKEDE Ny Alliance op, og Seidenfaden har nu valgt at omfavne det parti, der formentlig kan sikre chefredaktørens hovedmodstander - Anders Fogh Rasmussen - endnu en periode ved magten. Marianne Jelved må gå af, fordi hun ikke har gjort, som Khader og Samuelsen sagde. Et besynderligt udsagn
15. maj 2007

HVIS POLITIKEN skal klare sig i den nye skærpede konkurrence i midten af det danske dagbladsmarked - en konkurrence, der er sund for medierne - har den brug for en ny leder. Tøger Seidenfaden bør snarest muligt gå af.

Herværende dagblad kunne naturligvis ikke drømme om at blande sig i, hvem Politiken lader sig lede af. Så de ovenstående linjer er blot en let omskrivning af Tøger Seidenfadens forsideleder i sidste uge. Jelveds navn er skiftet ud, og det samme er de radikales, for nu at lade chefredaktøren smage sin egen medicin. Politiken har sat sig i spidsen for en kampagne, der skal vælte den radikale leder Marianne Jelved, som Seidenfaden mener bør gå af, fordi hun har "udspillet sin rolle".

Politikens vendetta mod Jelved har et lidt komisk skær, for hvem er det, der i flere år har båret den radikale leder og hendes stærke politiske dagsordner frem. Det har Politiken og Tøger Seidenfaden. En benhård linje mod Anders Fogh Rasmussen og hans "tone" i indvandrerdebatten og håndtering af Muhammed-tegningerne, mod 24-årsreglen, mod skattestoppet og mod dansk deltagelse i Irak-krigen. Er der to, der har stået sammen i dansk politik, er det Jelved og Seidenfaden. Men nu er det slut, for der er dukket noget nyt op på scenen, som Politikens kulturradikale vindbøjtler nu sætter sin lid til: Ny Alliance.

SKAL MAN FORSVARE Marianne Jelved, så må man anerkende, at hun har stået fast på grundpillerne i den tidligere SR-regerings politik. Det er alle de andre, der har skiftet kurs - ikke Jelved. Og det blev hun belønnet for på weekendens møde i den radikale hovedbestyrelse, som valgte at bakke hende op, selv om tilslutningen til de radikale over night blev halveret af det nye Khader-parti. Under Muhammed-krisen var Jelved og Seidenfaden ellers på samme hold. De radikale voksede til nye højder, og mens den radikale håndtaske og dens indehaver blev kult i vide kredse og kæledække for den kreative klasse, kunne Seidenfaden sole sig i betegnelsen som "oppositionens leder." De progressive borgerlige fløjlsmaver havde fundet sin frontfigur og sin yndlingsdebattør. Siden er det gået ned ad bakke for dem begge. Marianne Jelved overspillede sin rolle og definerede den tredje vej og ville pege på sig selv som statsminister. Seidenfaden måtte indkassere ny tilbagegang i oplaget og kastede sig ud i et større forskningsprojekt med den humanistiske leder Rune Engelbreth Larsen - en undersøgelse af, hvem der havde ret i Muhammed-krisen. Det havde Tøger Seidenfaden.

Socialdemokraterne ændrede med formandsskiftet i 2005 sin skattepolitik, sin skolepolitik og sin udlændingepolitik, og det fik de radikale til at sige stop. Marianne Jelved stod som den eneste fast på de gamle positioner og blev bakket op af Politiken.

MEN SÅ DUKKEDE Ny Alliance op, og Seidenfaden har nu valgt at omfavne det parti, der formentlig kan sikre chefredaktørens hovedmodstander - Anders Fogh Rasmussen - endnu en periode ved magten. Marianne Jelved må gå af, fordi hun ikke har gjort, som Khader og Samuelsen sagde. Et besynderligt udsagn ikke mindst set i lyset af, at Tøger Seidenfadens respekt for den radikale indvandrerpolitiker kan ligge på et meget lille sted. I Tøger Seidenfadens kommentar for et år siden hed det sarkastisk:

"Når Naser Khader ser hovedproblemet i minoritetens egne forhold, så kan det ikke være forkert, når mange danskere også vender brodden den vej - snarere end mod det danske samfunds eller det nuværende politiske flertals svigt. Og for det andet og vigtigere: Når Naser Khader kan være sådan - frisindet, øldrikkende, humoristisk, helt igennem assimileret - så kan det vel ikke være så svært for alle andre muslimer at blive ligesådan. Hvis de bare ville tage sig lidt sammen og for eksempel droppe deres religion... Meget kan man sige om Naser Khaders indsats under Muhammed-krisen. Men oppositionspolitik kan man ikke beskylde ham for at have ført. Den Anders Fogh Rasmussen, som Marianne Jelved beskyldte for at være en farlig mand for Danmark, er den samme Anders Fogh Rasmussen, som Naser Khader gav gode råd på tomandshånd under krisen."

SEIDENFADENS ANGREB på Khader affødte et hårdt svar fra Naser Khaders gode ven og partifælle Anders Samuelsen, som beskyldte Seidenfaden for at være nedladende og for at latterliggøre Naser Khader i sit "pinlige" indlæg. "Khader er en kokosnød. Brun udenpå, men hvid indeni, mener Seidenfaden. En klassisk Onkel Tom. Anderledes kan det ikke læses," skrev Samuelsen i et debatindlæg. Marianne Jelveds største fejl består i, at hun satsede på, at den bølge af popularitet, som partiet red på, ville vare ved.

Men kurven knækkede, da Khader og Samuelsen pressede Marianne Jelved til at løsrive sig fra Socialdemokraterne. Og da Jelveds kurve var i bund, og alle kunne se, at strategien var mislykkedes, sprang de to ud og dannede en ny alliance - med blandt andre Tøger Seidenfaden, må man forstå. Han har viet de seneste fem år af sit liv på at holde Dansk Folkeparti uden for indflydelse. Indtil for uge siden havde Pia Kjærsgaard og hendes partifæller mere magt end nogensinde. Hvordan synes han mon selv, det går?

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu