Læsetid: 4 min.

Seks mio. mennesker på jagt efter en identitet

Forretningsmænd fra Seattle, studerende, husmødre fra Miami - alle til The Chicago Muslim Convention
6. september 2006

En mørklødet fyr med brune øjne og kraftig amerikansk accent kommer hen imod mig for at snakke. Jeg tror, han er iraner, måske pakistaner. Hvor kommer De fra?, spørger jeg. "Austin, Texas," svarer han. Fisk narret igen. Men hvor kommer De oprindelig fra?, spørger jeg ham. "Jeg er født i Newark, New Jersey."

Fisk rømmer sig. Hvor kommer familien så oprindelig fra? Jeg begynder at føle mig som manden fra Homeland Security, der forsøger at profilere min nye ven rent racemæssigt. "Lahore," svarer han lakonisk, mens jeg forsøger at gøre det godt igen ved at sige, at det er den eneste smukke by i Pakistan. Han smiler meget syrligt til mig.

Og jeg fortsætter med at begå den samme fejl ved konferencen, der rummer den største årlige forsamling af amerikanske muslimer - måske 32.000 af dem. De mødes til en weekend med taler og diskussioner der dækker alt fra stofafhængighed til Condi Rices 'nye' og blodige Mellemøsten, fra bankvirksomhed uden renter til Bush-regeringens brug af tortur og ja, naturligvis til muslimernes efterveer i forbindelse med den internationale forbrydelse mod menneskeheden den 11. september 2001.

Er du fra Jordan?, spørger jeg. "Denver, Colorado," svarer den unge kvinde. Født i San Diego, og familien stammer fra Jordan. Fra Libanon?, spørger jeg en anden. "Buffalo, New York." Men familien kom faktisk fra Syrien.

På udkig efter fjender

Det varer lidt, inden jeg finder ud af, at jeg spiller samme spil som så mange amerikanske ikke-muslimer i efterdønningerne fra flykapringerne.

Jeg er på udkig efter verdens fjender, blot få øjeblikke efter præsident George W. Bush blev totalt paranoid, mens han talte til The American Legion i Salt Lake City. Han havde netop sagt, at USA udkæmper "det afgørende ideologiske slag i det 21. århundrede," hvorefter han kastede sig over de oldgamle eftergivende argumenter fra før Anden Verdenskrig, hvor man dansede efter Hitlers pibe.

Underligt nok er det de muslimske konvertitter, i højere grad end de muslimsk fødte amerikanere, der er mest kritiske over for Bush.

"Han ønsker en evigt varende krig," hvæsede en ung mand med brunt skæg, men meget lyseblå øjne - ja, han var fra Vermont - til mig. "Han siger en masse lort, og vi er tvunget til at lytte til det og love ikke at være voldelige, ellers vil en eller anden udpege os."

Alle er enige om, at det mest skadelige element i Bushs seneste deklamation er hans gave til Israel: at inkludere Ehud Olmert i styrkerne i 'krigen mod terror'. Specifikt forbinder han Israels nedslagtning af civile libanesere i juli og august med sit eget maniske projekt ved at hævde, at kombattanter fra Irak og Libanon "udgør starten på en enkelt bevægelse, et verdensomspændende netværk af yderligtgående der benytter terror til at dræbe dem, der står i vejen for deres totalitære ideologi."

Pro-israelsk lobby

Jeg søger efter vreden hos de tusindvis af muslimer. Jeg ved, den er der, men som en armensk ven sagde om eftermiddagen, de virker glade. Og det er rigtigt. Men jeg tror, jeg kender sandheden. Når de er på egen hånd, i små og store byer i USA, er de amerikanske muslimer - og der er omkring seks millioner af dem - et mindretal, under belejring, under mistanke og endog hadet.

Men her ved kongressen udgør de et selvbevidst flertal. De fleste er sunnier - altså USA's shiaer - der måske har et generelt flertal, men i øjeblikket ikke har de organisatoriske evner - de ignorerer glad politiet og bombepatruljerne. Jeg ser efter dem, med deres våben svingende ved hoften, mens de med mellemrum undersøger bogkasser, der står stablet op imod væggene. Jeg spekulerer på, hvem der mon kunne finde på at bombe muslimer i Chicago.

Salam al-Marati, én af de få muslimer jeg mødte, der faktisk er født i den arabiske verden, er leder af The Muslim Public Affairs Council (MPAC) i Los Angeles, der til stadighed opfordrer amerikanske muslimer til at samarbejde med myndighederne imod vold, men som også ser andre farer og andre mål for muslimernes politiske vrede: De pro-israelske lobbyister, der demonstrativt insisterer på at langt størstedelen af de amerikanske muslimer er fredelige og lovlydige, men at der eksisterer et 'netværk af islamistisk terror' over hele landet.

"De der repræsenterer pro-israelske grupper fortsætter med at intimidere og marginalisere de, der er kritiske over for israelsk politik. Det gør de ved at hævde, at dette er pro-terrorisme," siger han, og lyder både vred og træt. "Dette er til skade for både USA og kampen mod terrorisme."

Pligt til at bidrage

Mather Hathout, rådgiver for MPAC, er om muligt endnu mere vred.

"Vi lader os ikke skræmme. Se på universiteterne, de muslimske studerende er de mest udadvendte. De spørger - vi spørger - hvordan vi kan få gennemsnitsamerikaneren, der kender sandheden om Mellemøsten, til at tage mod til sig og sige det. Vores job er at sige: 'Du skulle skamme dig. Du kritiserer din præsident, men når du taler om Israel, hvisker du blot.' Hvad er der sket med 'de tapres fædreland'"?

MPAC har udgivet en håndbog, The Grassroots Campaign to Fight Terrorism, der citerer Koranen ("Enhver som har dræbt et menneske...det skal være som havde han dræbt menneskeheden"), og fortæller, at "Det er vores pligt som amerikanske muslimer at beskytte vores land og at bidrage til dets forbedring."

"Men hvad er den amerikansk-muslimske identitet?" spørger al-Marati. "Vores religiøse værdier og vores amerikanske værdier er ikke uforenelige. Der er ingen uoverensstemmelse mellem USA's grundlæggende principper og muslimske værdier. Uden en identitet er vi fanget i en fælde. Vi ender med at skabe muslimske ghettoer i USA."

Men en gang imellem minder disse mænd og kvinder mig så meget om de mere glødende medlemmer af den israelske - eller armenske - lobby: Velformulerede, måske endda en lille smule for veltalende, lidenskabelige - og jeg tænker, om de en skønne dag måske bliver lidt for afslappede over for de reelle fakta.

© The Independent & Information

Oversat af Ebbe Rossander

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her