Jeg var til Rhône-festival forleden weekend. Her var der masser af dejlig rød og heldigvis også en hel del hvide vine fra både nord- og syd-Rhône. I løbet af et par timer var det muligt, at danne sig et fint indtryk af, at der sker en masse godt i området, når det gælder udviklingen af kvalitetsvin. Jeg var lidt forundret over, at der ikke var særligt mange af udstillerne, der præsenterede deres Rhône-vine i bag-in-box-emballage. Jeg forstår godt, at det stadig først og fremmest handler om flasker, og jeg vil også gerne indrømme, at æstetisk set er der ikke meget at komme efter hos bag-in-box-emballagen. Og selvfølgelig virker det noget klodset, at sende en fem liters papkasse rundt ved bordet, hvis man lige vil læse vinetiketten. Der var dog flere af udstillerne på festivalen i Hvidovre, som fortalte mig at bag-in-box er i fremgang. Det er både tre- og fem-liters boxe, der hitter på markedet mens det er svært at afsætte en 10-liters box fortalte en af udstillerne mig.
Papvinsbegrebet
Det største problem for bag-in-box er, at mange har en forståelig skepsis overfor selve papvins-begrebet. Der er der ingen grund til efter denne uges smagning, hvor jeg har haft tre forskellige vine af slagsen til smagning over nogle uger. En af fordelene ved bag-in-box er jo netop, at den skal kunne holde sig efter åbning. Nogle lover, at det skal kunne lade sig gøre i månedsvis. Det har jeg ikke prøvet, men ugens tre vine har alle været smagt på forskellige tidspunkter hen over en måneds tid. Der var ingen af de tre vine, der ændrede afgørende karakter ved smagninger, hvor temperaturen var den samme hver gang. Det er selvfølgelig den første prøve, som emballagen skal kunne bestå, hvis det overhovedet skal give nogen mening, at bruge bag-in-box som dagligvin.
Garanteret propfri
Der er selvfølgelig også den store fordel, at man er helt fri for overhovedet at tænke på, om vinen har prop. Derudover får man alt andet lige mere vin for pengene ved at spare på glasemballagen, og købe fem liter vin i stedet for seks til syv enkelt flasker med 75 cl.
De tre vine i denne uge er fra Cotes du Rhône, Costieres des Nimes og Australien.
Vi starter down under hos Nugan Estate i South Australia. I næste uge er deres tre liters shiraz, som syrah-druen kaldes i Australien, på tilbud hos Gobi Vin og Super Best. Og hvilket tilbud. Der er tre liter til 100 kr. hvilket svarer til 25 kr. pr. flaske. Det er en kraftig vin med masser af modne mørke bær fint krydret med peber.
Et andet superbud på en topvin er Chateau Tour Berauld 2004 fra Costieres des Nimes. Dette slot har samme ejer som Chateau Mourgues du Gres, som jeg for nogen tid siden gave seks stjerner i disse spalter. Det er en fremragende fem-liters bag-in-box-vin, som er lavet på syrah og grenache. Det er en varm vin med masser af provence krydderurter og en fin peber duft. Her er der fem liter vin til 239,50 kr, hvilket svarer til under 40 kr. pr. flaske. Det er billigt for en vin, der simpelthen smager fantastisk. Det er den bedste bag-in-box vin, jeg har smagt, og derfor må vi have de seks stjerner sat på!
Den sidste vin er fra det sydlige Rhône og er ligesom de øvrige vine i denne uge glimrende til prisen. Domaine de la Guichard fra 2004 er en typisk Rhône-vin, som ikke har for meget sødme. Den er også lidt køligere i smagen end den varme vin fra Costieres des Nimes. Vi smagte den forleden til nogle timian- og hvidløgskrydrede skinkefrikadeller sammen med en stor grøn salat. Der pyntede vinen fint.
Alt i alt en fremragende uge med masser af kvalitetsvin til de næste par måneder til lavpris.
HHHHHINugan Estate Shiraz, South Australia, 2004. Tre liter bag-in-box. Normalpris 135,95. I næste uge på tilbud til 99,95 kr. Gobi Vin, Super Best. Nærmeste forhandler: 36 13 00 77. www.gobivin.dk
HHHHHHChateau Tour Berauld, Costieres des Nimes, 2004. Emmerys butikker. Nærmeste forhandler: 36 13 06 70. www.emmerys.dk
HHHHHIDomaine de la Guichard, Cotes du Rhone, 2004. Jysk Vin. Nærmeste forhandler: 86 40 44 44. www.jyskvin.dk