Læsetid: 4 min.

Selvmord på asylcenter skaber oprør blandt beboere

Beboerne på Hanstholm Asylcenter er i oprør, efter at en 37-årig iransk asylansøger i går hængte sig. Til trods for at manden allerede i sidste uge forsøgte selvmord, foretog det kommunalt styrede asylcenter sig intet for at hjælpe ham, siger beboerne
20. juni 2006

Hanstholm Asylcenter er på den anden ende, efter at en 37-årig asylansøger i går morges blev fundet død på sit værelse.

Den iranske asylansøger havde hængt sig selv, efter at han i fredags fik afslag på asyl og besked på at rejse tilbage til regimet i Iran.

Det fik i går beboerne til at blokere et stort kryds i nærheden af centret 25 kilometer nord for Thisted. Ifølge beboerne selv i protest mod, at Hanstholm Asylcenter ikke sendte den afdøde asylansøger til psykiatrisk behandling i sidste uge, hvor han angiveligt forsøgte at tage sit eget liv.

"Nu er han død, fordi asylcentret nægtede at hjælpe ham med psykiatrisk hjælp - på trods af, at vi sidste uge fandt ham stærkt forblødt, efter at han havde skåret senerne i sine håndled over," fortæller en beboer, som i morges var med til at finde den afdøde med en løkke om halsen på sit værelse.

"Det her drejer sig ikke om en psykisk syg mand, der tog sit liv i et anfald. Han var flink, rolig og vellidt men bukkede under for det umenneskelige pres, det er at leve i to, tre eller fire år på det her center, hvor vi bliver holdt indendøre konstant og lever som i et fængsel," fortsætter beboeren, der ikke ønsker sit navn i avisen.

"I denne sag udtaler vi os alle som beboere på Hanstholm Asylcenter og ikke som enkeltpersoner. Vi er alle chokeret og forargede over at blive behandlet som kvæg og over, at man ikke hjælper en desperat mand, der forsøger selvmord," siger beboeren.

En iransk journalist ansat på DR Dokumentar, Hussein Ferdowsipour, har fulgt med i sagen om den afdøde asylansøger, og han deler beboernes harme over, at asylcentret ikke har gjort mere for at hjælpe den 37-årige.

"Han har jo gentagne gange klaget til centrets medarbejdere over, at han havde det rigtig dårligt, og at han ikke kunne sove om natten. Men han har fået at vide, at han bare skulle gå en tur og tage noget frisk luft - det er simpelthen for dårligt," siger Hussein Ferdowsipour. Centerleder ved Hanstholm Asylcenter Jan Arnbjørn siger, at han hverken kan be- eller afkræfte, hvorvidt den afdøde allerede i sidste uge forsøgte at begå selvmord.

'Vi laver en redegørelse'

- Burde du som centerleder ikke være klar over, om beboeren har forsøgt selvmord eller ej?

"Ikke umiddelbart, for vi har ikke kunnet se noget på manden. Jeg snakkede med ham selv sidste uge, hvor han virkede okay," siger Jan Arnbjørn.

- Men beboerne siger, at den afdøde forsøgte at tage sit liv sidste uge - tager de fejl?

"Jeg har først fået at vide af beboerne i dag, at han angiveligt har forsøgt selvmord tidligere, så det kan jeg hverken af- eller bekræfte," siger Jan Arnbjørn.

- Kan du så af- eller bekræfte, hvorvidt den afdøde har været til psykiatrisk behandling eller ej?

"Jeg har tavshedspligt, så det kan jeg ikke kommentere på. Men jeg kan sige, at vi laver en redegørelse for, hvad der præcist er sket i sagen meget snart - forhåbentlig allerede i morgen (i dag, red.)."

Forholdene for ringe

Gårsdagens hændelse føjer sig ind i en tragisk statistik. Siden 2000 har fire mennesker begået selvmord på et asylcenter. Tal fra Udlændingestyrelsen viser samtidig, at antallet af selvmordsforsøg er stigende. Udlændingestyrelsen har endnu ikke bearbejdet 2005-tallene, men ifølge styrelsens seneste opgørelse forsøgte 43 asylansøgere at tage deres eget liv i 2000, mens tallet i 2004 var 72.

Tallene skal ses i lyset af, at antallet af asylansøgere er faldet ganske drastisk i perioden. I 2000 boede der 8.145 asylansøgere på de danske centre, mens tallet for 2004 var 4.361. Der er med andre ord betydeligt flere, der forsøger at tage deres eget liv, på trods af, at der opholder sig færre asylansøgere i Danmark.

Den udvikling kommer dog ikke bag på overlæge i Røde Kors asylafdeling Ebbe Munk-Andersen.

"Medicinudgifterne er stigende. Behandlingsudgifterne er stigende. Og antallet af selvmordsforsøg er stigende. Folk bliver simpelthen syge af at bo på centrene," siger Ebbe Munk Andersen, der tidligere været ude med kritik af vilkårene på landets asylcentre. Han angiver den lange og stressende opholdstid som hovedårsagen til asylansøgernes lidelser.

"Hovedparten af dem, der bliver syge, lider af stressbetingede sygdomme, fremkaldt af omstændighederne på asylcentrene og deres uvisse fremtidsudsigter. Det viser sig blandt andet ved depressioner, angst, tabt forældreevne, aggression og vold - og i andre tilfælde selvmordsforsøg," siger han.

Organisationen for Iranske flygtninge kobler den 37-åriges død sammen med VK's udlændingepolitik.

"Den danske regering har med sin umenneskelige asylpolitik ansvar for hans død og mange andre asylsøgeres tragiske skæbner. Vi opfordrer alle danskere og indvandrere til at protestere intensivt mod den danske asylpolitik," skrev organisationen i en pressemeddelelse i går. Den nu afdøde 37-årige mand efterlader sig en kone og to børn i Iran.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her