Læsetid: 4 min.

Selvmordsbombere fløj sammen til Karachi

Pakistans største by er et frugtbart klima for vold, mord og militante islamistiske bevægelser
20. juli 2005

LAHORE - Den britiske efterretningstjeneste MI5 efterforsker nu, hvorvidt selvmordsbomberne fra London fik terrorisme-instruktioner fra al-Qaeda, efter at det er kommet frem, at de to af dem sammen fløj til Karachi sidste år.

De to britisk fødte terrorister, Mohammed Sidique Khan (30) og Shahzad Tanweer (22) fløj til Karachi om bord på Turkish Airlines flight 1056 den 19. november sidste år, og de tog afsted igen derfra den 8. februar om bord på Turkish Airlines flight 1057.

MI5 har også fundet ud af, at en tredje selvmordsbomber, Hasib Hussain (18) - manden, der sprængte linjebus nr. 30 i luften - var i Karachi i juli sidste år om bord på Saudi Arabian Airlines flight SV-714. Det vides ikke, hvornår han igen forlod Pakistan.

MI5 undersøger, om oplysninger fra den pakistanske sikkerhedstjeneste om, at de tre mænd fra Leeds besøgte flere madrassaer - religiøse skoler - hvoraf nogle mistænkes for at være drevet af terrorbevægelser.

En stigende mængde indicier peger på Pakistan som den sandsynlige inspirationskilde og træningssted for bombemændene, skønt aktionens chefarkitekt og bombefremstillerens identitet fortsat er ukendt.

Pakistansiske efterretningsfolk har oplyst, at Tanweer opholdt sig i korte periode på en madrassa og mødte et medlem af en ulovlig militant gruppe. Pakistanske efterretningsagenter har afhørt studerende, lærere og administratorer på skolen i Lahore og på mindst to andre al-Qaeda-relaterede islamiske institutioner.

Oplysningerne om, at tre af London-selvmordsbomberne sidste år var på besøg i Karachi, kan ikke overraske nogen. Det var som bekendt i Pakistans største by, at den amerikanske journalist Daniel Pearl blev bortført og halshugget foran et kamera af militante islamister, der menes at have forbindelse til al-Qaeda.

Karachi har ry for at være et særdeles voldeligt sted - så voldeligt faktisk, at Englands cricketforbund har nægtet at lade det engelske landshold deltage i en landskamp i byen senere i år af bekymring for spillernes sikkerhed.

Voldens Karachi

Bomberne springer jævnligt i Karachi, ligesom der oftes skydes vildt fra hurtigkørende biler. Så sent som i søndags blev en højtstående muslimsk gejstlig skudt og dræbt, da ukendte gerningsmænd åbnede ild imod hans bil fra en forbifarende motorcykel.

Det er dog kun de færreste af disse voldsepisoder, der direkte har noget at gøre med internationale militante islamistbevægelser. Volden næres af Pakistans egne sekteriske konflikter, men de lovløse tilstande, den skaber, er et frugtbart klima for militant politisk islam.

Karachi er hjemby for Binori Town Madrassaen, en af de mest berygtede jihad-skoler, og et sted, der ikke lægger skjul på sine forbindelser til Osama bin Laden. Indtil han sidste år blev myrdet, var denne religiøse skoles leder Maulana Nizamuddin Shamzai, der siges at have været et åndeligt forbillede for Osama bin Laden.

Binori Town Madrassaen var også en af de første religiøse institutioner i Pakistan, hvis prædikanter opfordrede til jihad mod Sovjets besættelse af Afghanistan, og hvor frivillige til denne krig blev rekrutteret i stort tal.

Byen skabte store overskrifter i de internationale medier, da Pearl blev myrdet der i 2002. Ude af stand til at arrangere hans bortførelse i det langt bedre politiovervågede Islamabad, lokkede hans kidnappere ham til Karachi med løftet om et interview med en højstående islamistisk gejstlig.

Bortførelsen af Pearl fortæller meget om Karachi. Han mødte sine kidnappere i et stærkt befærdet område i bymidten, som var sikkert, og blev derefter kørt ud i forstæderne, som ikke var det. Politiet havde opgivet kontrollen over forstæderne og var ude af stand til at opspore Pearl, selv om han blev holdt fangen i byen i flere dage, før han blev myrdet.

Britisk forbindelse

Der var også en britisk forbindelse til Pearls bortførelse: Den mand, der arrangerede den, var brite af pakistansk oprindelse: Omar Saeed Sheik er hans navn. I går oplyste den pakistanske efterretningstjeneste, at en vis Qari Usman var en af fem mænd, som politiet har anholdt i forbindelse med London-bomberne, og at Usman stod i nært ledtog med Amjad Farooqi. Farooqi, som blev dræbt af pakistanske sikkerhedsstyrker sidste år, var også involveret i bortførelsen af Pearl.

Karachi kom igen i mediernes fokus senere i 2002, da Ramzi al-Shibh, der mistænktes for medvirken i 11. september-konspirationen, blev pågrebet efter en ildkamp. Anholdelsen kom, efter at al-Qaeda havde udsendt et videointerview med Bin al-Shibh og den formodede chefarkitekt bag 11. september, Khaled Sheik Mohammed, som alt tyder på blev filmet i Karachi.

Da sheik Mohammed blev pågrebet i Rawalpindi i 2003, var der forlydender om, at han havde været i Karachi, før han søgte nordpå på flugt fra politiet.

I 2002 blev 11 franske ingeniører og tre pakistanere dræbt ved et bombeangreb på Karachis Sheraton-hotel. Samme år mislykkedes et attentatforsøg på præsident Pervez Musharraf i Karachi.

London-bombemændene kan ikke have haft svært ved at knytte kontakter til militante islamistiske grupper under deres ophold i Karachi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her