Læsetid: 2 min.

Selvmordsforsøg blandt asylansø-gere er tredoblet

Siden 2001 er antallet af selvmordsforsøg på asylcentrene tredoblet i forhold til antallet af asylansøgere. I samme periode er opholdstiden på asylcentrene blevet fire gange så lang
Siden 2001 er antallet af selvmordsforsøg på asylcentrene tredoblet i forhold til antallet af asylansøgere. I samme periode er opholdstiden på asylcentrene blevet fire gange så lang
7. juni 2007

Antallet af selvmordsforsøg blandt aylansøgere på de danske asylcentre stiger markant.

Siden 2001 er der sket en tredobling i selvmordsforsøg i forhold til antallet af asylansøgere, viser tal som Dansk Flygtningehjælp offentliggørerer i dag.

I 2006 forsøgte 41 ud af 2.415 indkvarterede at begå selvmord. Det svarer til 1,7 procent mod 0.6 procent i 2001. Det er sket sideløbende med, at opholdstiden på centrene er steget fra 313 dage til 1.195 dage i gennemsnit.

Alarmerende udvikling

Chefen for Dansk Flygtningehjælps asylafdeling, Anne La Cour, mener, at tallene er alarmerende.

"Stigningen hænger sansynligvis sammen med den mistrøstige tilværelse, asylansøgerne lever på centrene. Uden at kunne fortage sig noget som helst bliver de mere og mere syge, og vi kan ikke sende dem hjem. Det er for farligt. Derfor mener vi, at man bør gøre noget for at sikre, at opholdstiden på asylcentrene ikke bliver så lang," siger hun.

Også hos Dansk Røde Kors vækker tallene stærk bekymring.

"Det er jo et råb om hjælp og for nogle et håb om, at det kan gavne deres sag om humanitær opholdstilladelse," siger Jørgen Chemnitz, chef for asylafdelingen i Røde Kors.

Han mener, at en af de største udfordringer er, at de venter så længe.

"Det er mere, end hvad rimeligt er," siger han.

Ingen sammenhæng

Integrationsordfører for Socialdemkraterne Lotte Bundsgaard kalder tallene for "tragiske," og siger, at det er uforståeligt, at regeringen ikke vil gøre noget for at forbedre forholdene for de afviste asylansøgere.

"Det er mig ubegribeligt. Hvorfor kan de ikke få lov til at arbejde eller tage en uddannelse, mens de venter?. Hvis de i det mindste bare kunne arbejde i ventetiden, så ville de have mulighed for at udvikle sig i stedet for bare at gå rundt. Det er umenneskeligt," siger hun.

Integrationsminister Rikke Hvilshøj er uenig. Hun ser ikke nogen entydig sammenhæng mellem selvmordsforsøgene, og hvor længe asylansøgerne har opholdt sig på centrene.

"Folk sidder ikke og venter på en afgørelse. De har faktisk fået en afgørelse for rigtig mange år siden," siger Rikke Hvilshøj og henviser til, at selve sagsbehandlingenstiden er blevet kortere, samt der er blevet forsøgt at skabe nogle bedre vilkår for de afviste asylansøgere.

"For eksempel at man selv får lov at lave sin mad, og at familier får to rum," siger integrationsministeren.

Politisk løsning

Integrationsordfører Simon Emil Amitsbøll fra Det Radikale Venstre mener på baggrund af de seneste tal, at det er på tide, at man finder en politisk løsning.

"I dag sidder der folk i fem, syv og ti år i asylcentrene. Det er simpelthen ikke rimelige forhold. Det appelerer til, at man bliver nødt til at træffe en beslutning om et loft over, hvor langt tid man kan sidde på et asylcenter," siger han og fortsætter:

"Det er jo ikke rimeligt, at vi presser mennesker derud, hvor de skal skrige så desperat om hjælp for at blive hørt, og så bliver de det ikke engang."

Det afviser integrationsministeren: "Vores tal viser ikke en klar sammenhæng mellem opholdstid og selvmordsforsøg. Nu er det sådan, at de fleste, der opholder sig på asylcentrene, har fået afslag. Men det gør selvfølgelig ikke selvmordsforsøgene mindre tragiske," siger Rikke Hvilshøj.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her