Læsetid: 3 min.

Selvstyre på fallittens rand

Hamas kan blive kastet i armene på Iran og de arabiske lande, hvis de vestlige donorer trækker deres støtte tilbage
28. januar 2006

Hvis Danmark reagerer på Hamas' valgsejr ved at trække sin bistandshjælp tilbage, går det ud over en lang række projekter, som har til formål at styrke demokratiet og sammenhængskraften i det palæstinensiske samfund.

Hvis alle donorer reagerer på samme måde, river det desuden gulvtæppet væk under selvstyremyndighederne, som allerede nu er på fallittens rand.

Ifølge Verdensbanken er selvstyrets økonomiske krise så dyb, at der ikke er penge til at betale løn til de offentligt ansatte fra 1. februar. Selvstyret har overskredet rammerne for ansættelser og lønstigninger kraftigt. På en konference i december krævede donorerne, at budgetdisciplinen bliver genoprettet, før udbetalingerne kan fortsætte.

Frygt for ny intifada

Hvis ikke den økonomiske krise hurtigt bliver løst, kan det forstærke den politiske, frygter centrale iagttagere i Ramallah og Jerusalem. En Hamas-ledet regering vil ikke have andet valg end at gå til regeringerne i Iran og Syrien og andre arabiske lande for at bede om økonomisk hjælp. Regeringer, som vil støtte den hårde kurs internt i Hamas.

Iagttagerne frygter en tredje intifada, en ny væbnet opstand, hvis ikke de moderate kræfter i Hamas kan komme igennem med en reformkurs. Men det kræver, at vestmagterne, både politisk og økonomisk, lægger op til løsninger, som hele Hamas kan leve med.

Halvdelen af selvstyrets budget er dækket af penge udefra. I alt er palæstinenserne afhængige af en årlig støtte på cirka 1 milliard dollar.

Den danske bistand er i størrelsesordenen 125 millioner kroner om året. En stor del af pengene går til at styrke demokratiet og respekten for menneskerettighederne, siger lederen af den danske repræsentation i Ramallah, Rolf Holmboe.

Sammen med Sverige, Schweiz og Østrig har man for nylig åbnet et nyt sekretariat, der skal støtte foreninger og grupper, der arbejder for god regeringsførelse og menneskerettigheder i Gaza og på Vestbredden.

Styrket demokrati har fået stigende betydning og har en central plads i den nye strategi for den danske bistand, som netop skal udarbejdes i de kommende måneder, siger Rolf Holmboe.

Danmark har siden 2002 støttet den palæstinensiske valgkommission med teknisk ekspertise, registrering af vælgere mv. De nyligt afholdte valg blev støttet med fem millioner kroner, fortæller repræsentationens souschef, Jan Pirouz Poulsen.

Danmark har også givet støtte til, at uafhængige private medier kunne oprette et online-nyhedsbureau.

Den palæstinensiske ombudsmandsorganisation PICCR, som har fokus på forholdet og konflikterne mellem de palæstinensiske borgere og selvstyremyndighederne, har fået støtte i tre faser. Den nuværende fase løber til år 2007.

Der er også støtte til en række mindre projekter, f. eks. organisatisonen Palestinean Working Women Society, der arbejder på at få flere kvinder til stemmeurnerne, flere kvindelige kandidater og flere kvinder i parlamentet. Dertil kommer fagforbundet 3F, som med støtte fra Danida i Danmark driver et projekt, der går ud på at demokratisere den palæstinensiske fagbevægelse og uddanne tillidsrepræsentanterne bedre.

Vand, veje og sanitet

Økonomisk set vejer det danske kommuneprojekt i Gaza tungt. De fleste penge går til vand, veje og sanitet, koncentreret om fire af flygtningelejrene, men inden for projektets rammer er der også støtte til den lokale forvaltning og til grupper, der arbejder for bedre samarbejde mellem borgerne og de lokale myndigheder.

Dertil kommer støtte til udvikling af palæstinensernes politi og til overførsel af know-how på landbrugsområdet, ikke mindst fra israelerne til det mere tilbagestående landbrug på Vestbredden, i Jordan og Egypten. Den slags samarbejdsprojekter har også betydning for fredsarbejdet, påpeger Jan Pirouz Poulsen.

En stor sum penge går desuden til FN's mangeårige arbejde for de palæstinensiske flygtninge.

Folkekirkens Nødhjælp, Dansk Røde Kors og Rehabiliterincscenteret for Torturofre har også Danida-støttede projekter for børn, krigsofre og torturerede fanger, både fra israelske og palæstinensiske fængsler.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her