Læsetid: 2 min.

Sendt fra himlen

Den første irakiske film efter Hussein-regimets fald er ikke fuldkommen, men rummer store kvaliteter
7. oktober 2005

Den 36-årige kurder Bahman Ghobadi har tidligere sat sit aftryk på iransk film, bl.a. som instruktørassistent for Abbas Kiarostami og som skuespiller i den kritikerroste Blackboards.

Skildpadder kan flyve er en sympatisk og tiltrængt krigsfilm fortalt fra underhundenes perspektiv. Eller rettere underhundenes hvalpe. Den handler nemlig om alt for voksne børn fanget i mudder, minefelter og mellem en morderisk diktator og en uvis fremtid.

Vi er i en flygtningelejr ved den irakisk-tyrkiske grænse i dagene op til Saddam Husseins fald. 'Satellite' er en foretagsom 13-årig knægt, hvis tilnavn skyldes, at han installerer satellit-tv for folk. Men som søskendeparret Henkov og Agrin tjener han også til dagen og vejen i den uroplagede region ved at skille landminer ad og videresælge enkeltdelene (sin finurlige titel til trods er filmen altså ikke egnet for mindre børn!).

Åben himmel

Drama, som burde gå lige i hjertekulen. Det gør det dog ikke helt, hvilket bl.a. skyldes, at filmens toneleje er forstyrrende forskelligartet. Soran Ebrahims højrøstede Satellite-figur synes at høre hjemme i en anden film end Avaz Latifs lavintensive portræt af den dybt traumatiserede, spøgelsesagtige pige Agrin.

Den løse plotstruktur betyder desuden, at Ghobadi ikke rigtigt får sine scener til at supplere hinanden. Flere af dem gør skam stort indtryk, men de føles ofte løsrevne fra en større sammenhæng.

Atmosfæremæssigt er den største bidragyder det barske og betagende bjerglandskab. Men også himlen fylder godt i Ghobadis billedbeskæring, og det er et eksempel på perfekt overenstemmelse mellem stil og indhold. Fra himlen kommer jo ikke blot nyhedsstationernes signaler, men også muligvis højteknologisk død og ødelæggelse. Eller pamfletter fra den amerikanske befrielseshær/besættelsesmagt.

Det er dog ikke alvor alt sammen: En fin tidlig scene kaster lys over de omvæltninger, informationssamfundets fremmarch forårsager i det førhen uoplyste lokalsamfund. Da landsbyens nyhedshungrende ældsteråd vil se CNN, vender magtbalancen til Satellites fordel, da han er i besiddelse af (meget) moderate engelskkundskaber! De 'forbudte' underholdningskanaler spreder desuden både frygt og fascination. Den vestlige populærkultur står for døren. Modstand er håbløs!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her