Læsetid: 3 min.

En seriøs bundskraber

Poul Høst-Madsens krimi 'Trafficking A/S' forbavser med sin totale mangel på spænding og litterære kvaliteter
1. august 2006

Den gode kriminalroman har groft sagt altid været god til at afspejle, hvor galt det står til i verden. Det kan derfor ikke overraske, at Poul Høst-Madsen har kastet sig ud i genren. Den i dag folkepensionerede journalist har med rebelsk pen og et nysgerrigt blik for skævhederne i det moderne Danmark i en årrække huseret på både Information og Ekstra Bladet med stor og underfundig pondus. Høst-Madsens debutroman hedder Trafficking A/S, og den tager, som titlen antyder, sit afsæt i handlen med kvinder. En af disse falder sekretæren Lise Lotte Olsen næsten over i et sommerhus, hvor hun mere eller mindre modvilligt er endt med sin chef, Hans Engberg.

Den prostituerede ligger nemlig død ude på toilettet, hvortil Lise Lotte er flygtet, da stemningen bliver for kåd. Chefen beslutter sig for at dumpe liget i en nærliggende skov, og det slipper hverken han eller Lise Lotte godt fra. Det viser sig nemlig, at en småforbryder ved navn Ålen, der skulle til at bryde ind sommerhuset, ikke blot overværede, hvordan chefen og Lise Lotte kørte af sted med liget, men også hvem der inden da anbragte det i sommerhuset.

Da Ålen beslutter sig for at afpresse Hans Engberg, henvender denne sig til den eneste gangster, han kender, nemlig alfonsen Jyde Benny, der i øvrigt har en finger med i det begåede mord.

Imens drukner Lise Lotte chokket i vin med sin bedste veninde Mona, der ud over at være psykolog med speciale i prostitution, også kender Lise Lottes kollegas Tim Timmerman, der ejer det sommerhus, hvor Lise Lotte stødte på liget.

Så da Lise Lotte på Monas opfordring indvilliger i at holde en anden af Jyde Bennys prostituerede skjult og derefter bliver kidnappet, er det naturligvis Tim og Mona, der må ringe til Lise Lottes 'trussekontrollant', kick-bokseren og advokaten Henrik Lærke, for at spørge, hvor hun eventuelt kan være forsvundet hen.

Henrik arbejder på en sag for rockergruppen Piratos, og han ved lige nøjagtigt, hvor Lise Lotte holdes fangen, og så kan Tim Timmerman endelig træde i karakter som en helt af samme kaliber som sin store besættelse - og bogens mildt sagt gådefulde ledemotiv - Tintin.

Skraber bunden

Jo, tilfældigheder er der nok af, og kære læser, De må meget undskylde, at jeg røber en del af dem, men det skyldes, at jeg på det kraftigste vil anbefale dem at springe Trafficking A/S over.

Høst-Madsen får på intet tidspunkt tilfældighederne til at minde om et sammenhængende, fængende og troværdigt plot, og set i skæret af, hvor alvorligt et emne trafficking er, er det ydermere at betragte som uanstændigt at afvikle dramaet i en tone, der får en til at tænke på en munter Olsen Banden-film. Hvorfor ikke i det mindste forsøge at få et vedrørende resultat ud af anstrengelserne?

Man har på fornemmelsen, at Høst-Madsen ganske enkelt ikke magter at skrive skønlitteratur; et indtryk der forstærkes af romanens totale mangel på litterære kvaliteter - spiller bademesteren jazz over anlægget, når der står, at 'lydene i svømmehallen var høje, blå, skingrende og metalliske'? Og mon ikke Lise Lotte allerede var plasket i på vej 'ud mod kanten af det sted, hvor isen ikke kunne bære?' Ligeledes fremkalder dette billede mere undren end tørst hos denne læser: 'Tungen føltes stadig, som om hele Napoleons armé var spadseret hen over den i strømpesokker.'

Fra småtingsafdelingen skal det i øvrigt nævnes, at skuespillerinden hedder Shirley MacLaine, ikke MacLane, og at de britiske komikere hed Monty Python, ikke Pyton.

På bagsiden hævder forlaget Modtryk, der med folk som blandt andre Leif GW Persson, Mark Billingham, Jo Nesbø, Jan Guillou og Arne Dahl i stalden ellers må siges, at have forstand på god kriminallitteratur, at Trafficking A/S er en anderledes kriminalroman.

Jo tak, i en genre, der mht. danske udgivelser med få undtagelser ikke er kendt for et særligt højt niveau, udmærker Høst-Madsens debutroman sig ved at skrabe bunden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her