Læsetid: 3 min.

Vi har set det før

2. oktober 1998

Vi har set det før: NATO tøver med at bruge sin militære magt, og så kommer rapporter om en massakre. Tv-billeder af de dræbte bliver vist, og presset på NATO øges.
Denne gang er det i Kosovo, men tidligere i dette årti var det Bosnien-Hercegovina. Først efter tre et halvt års lidelser greb NATO i 1995 ind og bombede serberne i Bosnien til fred. Det var efter en massakre på markedet i Sarajevo.
Nu er det igen serberne, der i de seneste måneder nærmest har gjort, hvad der passer dem mod den albanske civilbefolkning i store dele af Kosovo. 300.000 er ifølge FN sendt på flugt, og 3-400 landsbyer er helt eller delvist ødelagte.

FN og NATO begyndte langt om længe at reagere i sidste uge. En FN-resolution krævede blandt
andet, at serberne øjeblikkeligt indstillede kampene og begyndte at trække soldater ud.
NATO fulgte op med at bede medlemslandene om at finde ud af, hvilke våben og tropper, de kan stille til rådighed for en eventuel aktion.
Og så i denne uge kom rapporter om flere massakrer på sagesløse albanske flygtninge i Kosovo. Serberne har vanen tro kategorisk afvist.
Vi vil selvfølgelig også høre synspunkter om, at det var den kosovo-albanske oprørshær UCK, der stod bag. Men ved massakrerne i Kosovo var der vidner. Mange af de 30 dræbte var kvinder og børn - i den albanske kultur tager man det meget højtideligt med at holde kvinder og børn uden for kampe.
Den serbiske propaganda har i mange år beskrevet albanerne som undermennesker, der får mange børn og er indblandet i narkohandel. Med den baggrund er det ikke svært at forestille sig serbiske soldater gå amok.
Den slags etniske konflikter kan fortsætte til den ene part er udryddet eller fordrevet. Derfor må Vesten gribe ind.

Massakrerne er hurtigt og meget energisk blevet fordømt af den britiske regering, efter at flere britiske journalister fandt ofrene. Også den amerikanske regering siger, at "uret tikker" hen imod en militær aktion mod serberne.
Foreløbig synes uret at tikke en uges tid, for da vil FN's generalsekretær Kofi Annan komme med en rapport, om serberne har levet op til FN's resolution fra sidste uge. Resolutionen truer med "yderligere handling og supplerende skridt til at bevare eller genskabe freden og stabiliteten i området."
Tekstens forholdsvis afdæmpede ord er ikke et grønt lys til en NATO-aktion.
Det forhindrede Rusland og Kina. Rusland er serbernes ven og vil hævde sig over for Vesten, mens Kina holder fast i Jugoslaviens suverænitet af frygt for, hvad det kan betyde for Tibet.
Flere NATO-lande har sagt, at FN's godkendelse af en aktion mod serberne er "ønskelig, men ikke nødvendig".
Selvfølgelig ville det være det bedste at få Sikkerhedsrådets velsignelse til en militær aktion, men hvorlænge skal NATO vente på Rusland og Kina. Vil et svækket Rusland virkelig bryde med Vesten over en aktion i kølvandet på de seneste massakrer i Kosovo?
En eller anden form for aktion, hvad enten den er af humanitære grunde for de mange tusinde albanske flygtninge, der står over for en barsk vinter, eller for at tvinge serberne til fred er både ønskelig og nødvendig.

Vesten må se i øjnene, at hele satsningen på den serbiske leder Slobodan Milosevic er forfejlet. Milosevic var med til at underskrive fredsaftalen for Bosnien, og derfor har Vesten brug for ham. Men den serbiske leder vil ikke levere fred i Kosovo. Han er selve problemet, og ikke løsningen.
Årstiden gør måske en ende på NATO's kvaler: Det bliver svært for serberne at kæmpe i sneen med deres tunge våben. Så kampene ville nok alligevel være stilnet af.
Efter de seneste massakrer og NATO's raslen med sablen er det sandsynligt, at serberne i næste uge begynder at trække flere våben og soldater ud af Kosovo. Og hvad skal NATO så gøre, når serberne har vist en lille smule god vilje?
Krigen i Bosnien blev først standset, da offentligheden i Vesten højlydt krævede, at der blev grebet ind. Der blev sågar stiftet et parti i Frankrig med kun et punkt: At standse krigen i Bosnien.
Først når den slags massive krav høres i Vesten, vil NATO gribe afgørende ind i Kosovo.th

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her