Læsetid: 2 min.

Sex betaler sig ikke

En domfældelse i Californien indvarsler nye tider for alle, der måtte overveje en affære på jobbet
27. juli 2005

At gå i seng med chefen er en velkendt måde at fremme karrieren på, men nu har Californiens højesteret afgjort, at denne praksis falder under prædikatet sexchikane - ikke kun mod den ansatte, der giver efter for sin overordnedes tilnærmelser, men også for de ansatte, der ikke gør det og dermed misser chancen for forfremmelse eller særbehandling.

Afgørelsen, der faldt i en sag fra det californiske fængselsvæsen, udvider definitionen på sexchikane voldsomt , fordi den nu også kan omfatte folk, der overhovedet ikke har været involveret i seksuelle handlinger. Andre amerikanske domstole på såvel stats- som delstatsniveau har tidligere overvejet at godkende denne brede definition, men har aldrig afsagt en konkret kendelse. Retspræsident Ronald George skrev i domstolens enstemmige afgørelse, at sagen ikke drejede sig så meget om sex som om skabelsen af en stemning på arbejdspladsen, der kunne betragtes som nedværdigende for kvinder, fordi "man sender et signal om, at cheferne opfatter kvinder som 'sex-legetøj'."

Den pågældende sag var opsigtsvækkende. En fængselsbetjent i et kvindefængsel i Central Valley i Californien blev af to underordnede anklaget for at have uden-omsægteskabelige affærer med tre kvindelige ansatte og for at give dem positiv særbehandling. De to sagsøgere, der begge er kvinder, sagde, at de ikke alene var blevet konsekvent overset, når der var optræk til forfremmelser, men også blev udsat for hævnaktioner, da de klagede.

En intern undersøgelse af forholdene blandt de ansatte i fængslet afslørede, at "betjentens adfærd var velkendt og vakte udbredt vrede på arbejdspladsen." Betjenten, Lewis Kuykendall, forlod sin stilling kort efter undersøgelsen. En af hans påståede elskerinder, der også valgte at sige op frem for at få en disciplinærsag på halsen, pralede i retten af sin affære med chefen og sagde, at han havde været nødt til at forfremme hende, hvis han ville undgå, at hun "trak ham gennem sølet" ved at afsløre, hvor "samtlige hans ar var placeret."

Den samme elskerinde blev også anklaget for at have hånet sagsøgerne og i ét tilfælde af have presset en af dem op ad et arkivskab og i to timer nægtet at lade hende gå. Sagsøgeren, Edna Miller, indgav næste dag en formel klage over episoden til fængselsbetjenten, men Kuykendall ignorerede klagen.

Både Miller og sagsøger nummer to, Frances Mackey, fortalte, at stemningen på deres arbejdsplads havde været ubehagelig, og at de begge havde lidt af akut stress og andre dårligdomme. Frances Mackey døde i 2003, men hendes bo videreførte hendes del af sagen.

Da de lavere retsinstanser i Californien gennemgik sagen, anerkendte de, at fængselsbetjentens opførsel var urimelig, men ikke nødvendigvis diskriminerende. Afgørelsen i delstatens højesteret får sandsynligvis stor indflydelse på ansættelsespraksis over alt i staten, fordi en chef, der overvejer at have en affære med en underordnet ikke kun skal tænke over, hvad dette kommer til at betyde for hans eventuelle partner, men også for alle de andre på kontoret.

Den hollywoodske 'bollesofa,' hvor det engang var helt almindeligt, at håbefulde starletter leverede seksuelle ydelser, er endegyldigt blevet fortid.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her