Læsetid: 5 min.

Sex-kunde: 'En form onani med teater uden om'

Bjarne og Jørgen besøger prostituerede, fordi det er spændende. Og de har ikke dårlig samvittighed. Hverken over for kvinden eller deres koner
21. april 2005

Det er spændende og dejligt uforpligtende at besøge en prostitueret. Derfor gør Jørgen det.

"For mig er det den uforpligtende oplevelse, jeg kan lide. Måske krydret med opfyldelsen af en fantasi - selv om de nu er blevet noget mere ordinære med årene," fortæller Jørgen.

Han har siden sin debut i 1976 aflagt flere hundrede besøg hos prostituerede og er stadig aktiv sexkøber - først og fremmet af blide former for sex. Han er gift, midaldrende og har både uddannelse og arbejde. Hans ven, Bjarne, har noget færre erfaringer med prostituerede. I alt fire gange - og senest i 1998, har han købt sig til sex. For ham handler det først og fremmest om at prøve nogle ting af.

"Det er spændende. Som at gå på dyr restaurant og bestille noget ekstraordinært. Det er en luksus - et fantasiland. Jeg har prøvet noget let SM de to af gangene. Noget med nogle smæk i numsen. Så det var også muligheden for at prøve det af," siger Bjarne.

I modsætning til Jørgen, ved Bjarnes kone det godt, når han besøger en prostitueret. Og hun er ikke meget for det.

"Jeg går ind for, at man skal være åben om den slags. Men det er ikke noget, der er populært derhjemme. Det er også derfor, det er længe siden, jeg sidst har prøvet det," fortæller han.

Mere end sex

Selv om både Bjarne og Jørgen lægger vægt på det spændende og uforpligtende, så handler et besøg hos en prostitueret om meget mere end bare sex - det skal være trygt og rart:

Jørgen: "Det er mere end det seksuelle. Et godt besøg er et, hvor man har det godt sammen med pigen. Man skal kunne slappe af og snakke godt med hende. Der skal være en venlig og ikke forjaget stemning. Jeg kommer eksempelvis hos en kvinde i Lyngby, som interesserer sig meget for musik. Det gør jeg også, så det får vi talt en del om."

En dårlig prostitutionsoplevelse er derfor også, når kvinden ikke er afslappet, eller når hendes engagement er begrænset - det har de begge prøvet:

Jørgen: "En dårlig oplevelse for mig er for eksempel, hvis man kommer ind til en pige og aftaler et eller andet - og hvis man så bare vipper lidt med tæerne, så vil hun have ekstra penge. Det har jeg været udsat for. Især i begyndelsen - efterhånden har jeg fået næse for, når jeg kommer ind, om jeg skal gå igen."

Bjarne: "Jeg har prøvet - den ene af gangene - at hun virkede sådan lidt træt og sløv. Da jeg skulle gå, sagde jeg 'tusind tak', og aede hende på armen, men hun så bare træt op og sagde 'hej'."

- Skal I helst føle, at pigen godt kan lide det?

Bjarne: "For mig er der ikke tale om den der romantiske drøm, hvor jeg forestiller mig, at det virkelig er et kæresteforhold. Det er faktisk en form for onani med teater uden om. Et dødspændende teater."

Jørgen: "Det var faktisk meget, meget godt udtrykt, Bjarne. Det var det."

Bjarne: "Tak. Det er som et psykodrama. Og det supplerer den slags erfaringer, man kan få i psykoterapien, som jeg også kender til, og hvor jeg også er blevet sat til rollespil. Og det er yderst udviklende. Pointen er, at man ved, at man spiller en rolle. Hvis man søger ømhed og kærlighed hos en prostitueret, er man på kollisionskurs - for man skal jo altså ud af døren om lidt - men hvis man søger næring til sin fantasi, så kan man få det."

Hverken i forhold til konerne derhjemme eller de prostituerede, har de to mænd moralske kvaler. Dog kender de følelsen af, når en prostitueret ikke lader til at have det godt.

Bjarne: "Den gang med hende den sløve tænkte jeg da 'gad vide hvordan hun egentlig har det?' Hvad er det for et liv, hun lever - og føler hun sig presset til at være prostitueret?'"

Jørgen: "Det har jeg også prøvet. Hvor jeg har kunnet fornemme, at hun ikke havde det godt, og det bryder jeg mig naturligvis ikke om. Men jeg vil ikke kalde det dårlig samvittighed. Jeg har bare tænkt, at hun burde hjælpes til et andet liv."

Indpakket religion

- Men fastholder I dem ikke netop i det liv de lever ved at besøge dem?

"Det hænger sammen med, hvilken type pige, man besøger. Der findes groft sagt to typer af prostituerede. Der er misbrugerne. Dem, der gør det af nød - de er mest på gaden. Så er der dem på klinikkerne, der generelt gør det for at få råd til luksus. Eksempelvis hende i Lyngby - hun investerer både i aktier og obligationer, så det er ikke fordi, hun er nødt til at gøre det. Men jeg synes, at de gadeprostituerede, der gør det, fordi de er ude i et misbrug eller ekstrem fattigdom, skal hjælpes, så de kan komme ud af miljøet," siger Jørgen.

Han besøger i dag kun massageklinikker, men har i sine unge dage også været kunde i Skelbækgade i København.

Og måden, man hjælper de svage prostituerede på, er ikke ved at forbyde sexkøb, som det på det seneste har været på tale:

Jørgen: "Man gør dem ingen tjeneste ved at begynde at jage dem og deres kunder. Hvis man vil gøre noget for dem, så skulle man sørge for, at de kunne få heroin udleveret. For så ville de stoppe af sig selv. Jeg er kommet meget i kvarteret omkring Hovedbanegården - og jeg kan se, at de første tre fire dage om måneden, er der næsten tomt i Skelbækgade. For der har de lige fået kontanthjælp. Det er deres månedlige ferie."

Jørgen mener desuden, at lovforslaget er forklædt kristendom:

"Den gamle, indremissionske puritanske holdning har fået nyt indpakningspapir. Som hedder noget med menneskerettigheder og vold mod kvinder. De prøver ved at give det en anden indpakning, at få flere grupper med - og det lykkes jo tilsyneladende. Men det er den samme grundholdning, der ligger bag."

Bjarne: "Ja, man skulle hellere se positivt på det. Se prostitution som et seksuelt eksperimentarium."

Under alle omstændigheder mener de to kunder ikke, at man skal lovgive sig ud af de problemer, der er forbundet med prostitution.

Jørgen: "Man skal ikke bruge lovgivningen som et kommunikationsmiddel. Man skal kun lovgive, hvis det er noget, der virkelig er skadeligt for sammen fundet. Og det mener jeg ikke, prostitution er. Der er nogle dele af prostitutionen, der bunder i nogle uheldige sociale forhold, og det må man så gøre noget ved. Men det er jo også meget dyrere end et forbud - og med et forbud kan man læne sig tilbage og sige, at man har gjort noget."

- Hvad vil I gøre, hvis det bliver ulovligt, at købe sex i Danmark?

Jørgen: "Jeg ville fortsætte, som om intet var hændt. Jeg kan et par og 20 telefonnumre i hovedet, som jeg kunne ringe til, så selv hvis annoncerne forsvandt, skulle jeg nok finde ud af noget," fortæller Jørgen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu