Læsetid: 4 min.

Sex, løgne og politik i Frankrig

I sidste uge underskrev mere end 8.000 franske vælgere af begge køn en protestskrivelse over den kvindefjendske behandling, Royal har fået i medierne.
20. april 2007

Bliver du - selvom du aldrig vil indrømme det - nervøs, når piloten på dit fly er en kvinde. Er en rigtig politibetjent en mand? Eller hvad med sådan en rigtig præsident med fingeren på atomudløsningsknappen? I Frankrig kæmper den kvindelige præsidentkandidat mod vælgernes fordomme

Forleden faldt jeg over en debat på et website om erhvervslivet. Her diskuteredes en yngre mands meritter - en spindoktor, der i sin karriere har haft ikke så få skandaler forbundet med sin person. Det, der fangede mig, var imidlertid en to år gammel bemærkning til en avis fra en administrerende direktør, som havde ansat den yngre mand i en chefstilling. Avisen ville vide, om det ikke var et problem med de tidligere belastende 'sager' fra arbejdslivet.

"Når man stikker næsen så langt frem og har været toppolitisk rådgiver i så mange år, kan det ikke undgås, at man får nogle ridser i lakken," sagde den administrerende direktør friskt til avisen.

Og det er den slags risikovillighed, der hører sig til i det pulserende erhvervsliv, og som Deres klummeskriver støtter varmt op om. Folk skal have lov til at satse og såmænd også til at dumme sig. Har de talenterne i orden, skal de naturligvis havde en chance til.

Da forfatteren og journalisten Grete Lise Holm sidste år i en velskrevet kronik bidende sarkastisk skrev, at mænd tilsyneladende ikke kan diskvalificere sig til ledende stillinger (med en række underholdende eksempler), tænkte jeg derfor - efter jeg havde grinet færdigt - at der burde have været tilføjet en anden pointe. Nemlig at det da er helt i orden, hvis det altså bare også forholdt sig på samme måde på spindesiden.

Her kommer jeg imidlertid til kort. Findes der nogen kendte kvinder, der sådan virkelig har dummet sig - rendt nøgne rundt på arbejdspladsen og taget de unge mænd på dilleren, bagtalt og bedraget og brugt firmaets penge til projekter, som enhver bagefter kunne se var dødfødte, fusket eller sendt falske pressemeddelelser ud og bagefter trukket beklagende på skulderen og sagt 'at det nok gik lidt hurtigt, men hvor der handles, der spildes som bekendt'. Hvorefter deres netværk straks har samlet dem trøstende op og givet dem en ny fin stilling et andet sted?

Faktisk kan jeg kun komme på én kvinde - og hun er beklageligvis svensk. Beklageligt bare fordi vores broderfolk over Sundet har det med altid at føre sig irriterende selvretfærdigt frem, når det gælder ligestilling. Mona Sahlin - den nyvalgte socialdemokratiske formand - dummede sig gevaldigt med et offentligt kreditkort engang. Blev fyret og spået helt ude og færdig og så videre. Det var hun ikke.

Nationens forstående moder

Når jeg funderer over disse ting for tiden, skyldes det den valgkamp, jeg som korrespondent i Paris er midt i lige nu. Ved det franske præsidentvalg er den ene af de førende kandidater, som mange vil vide, kvinde. Socialisten Ségolène Royal er den første franske kvinde, der nogensinde har været i nærheden af en reel chance for at blive Republikkens magtfulde præsident.

Og selv om Royal også har spillet det feminine kort som Nationens forstående Moder, er det klokkeklart, at hendes køn er et handicap. Det er simpelthen forkert, når kommentatorer mener, at hun, fordi hun er kvinde, kan høste points på at være det 'friske anderledes pust'.

Sexismen i fransk politik er allestedsnærværende, og der stilles igen og igen spørgsmål ved hendes 'tynde' CV (uanset at hun har bestridt to ministerposter, er kandidat fra den franske eliteskole ENA, har været valgt parlamentariker siden 1988 og er nuværende regionspræsident i sin valgkreds). Den generelt nedgørende - i dag berømte - reaktion, hun modtog fra sine egne partifæller, da hun stillede op', 'hvem skal passe børnene', 'politik er ikke en skønhedskonkurrence', 'tror hun, hun kan læse op af sine madopskrifter' og så videre blev fordømt i pressen, men pointen er, at den slags desværre virker alligevel.

Protester

Ikke at vi vil sige det til nogen. Gudfaderbevares om vi vil indrømme, at vi bliver lidt nervøse, når piloten i vores fly pludselig over højttaleren umiskendeligt er en kvinde, som en ven (selv kvinde) flovt indrømmede over for mig for nogle år siden.

I sidste uge underskrev mere end 8.000 franske vælgere af begge køn en protestskrivelse over den misogynistiske behandling, Royal har fået i medierne.

"For måneder siden så det ud, som om alle var enige om, at det da aldrig kunne være et problem, at en kvinde var kandidat til landets højeste embede, men så ser vi det alligevel, små sætninger, fjendtlighederne dukker op. En Pandoras æske af dumheder er blevet åbnet. Jeg er rystet over at se hende angrebet igen og igen, fordi hun er kvinde," hed det i Le Monde om protestskrivelsen, der blandt andre havde skuespillerne Catherine Deneuve og Jeanne Moreau som underskrivere.

Som det første kvindelige medlem af det franske forfatningsråd, Noelle Lenoir, sagde forleden: Hvad er det for et land, hvor en kvinde konstant skal producere en lang list af diplomer og tidligere jobbeskrivelser for at blive taget alvorligt. Hvor mange gange har vi ikke hørt en mand sige: 'Da Chirac udnævnte mig til dette top-job, vidste jeg intet om området i forvejen.' Og så er det pludseligt et modigt valg i stedet. Aldrig - som det ville være med en kvinde, dumdristigt, risikabelt eller bare uforståeligt.

Også i Le Monde skrev den 87-årige forfatter Benoite Groult i forrige uge: "Jeg stiller mig selv et spørgsmål. Hvor mange kvinder vil mon, i det øjeblik de står i stemmeboksen, blive lammet af en trang til underkastelse, en tro på Far - og alligevel stemme på Sarkozy. Og hvor mange ellers ligestillingsvenlige mænd vil alligevel når alt kommer til alt slutte op om den 'normale' kandidat ."

Læser du med, Helle Thorning ?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her