Læsetid: 2 min.

Sexslaver i kø til Europa

Fattigdommen er så udbredt i Nigeria, at kvindehandlens bag-mænd bruger ventelister for de unge piger, der vil til Europa, viser ny rapport fra Udlændinge-service
6. marts 2007

Det er en myte, at de mange nigerianske piger, der de senere år har oversvømmet købesex-markedet i lande som Danmark og Norge, skal tvinges afsted til Europa. Fattigdommen er så udbredt og elendigheden så enorm i det store afrikanske land, at kvindehandlens bagmænd nærmest må bruge ventelister for de piger, der trygler om at blive sendt til Europa.

Det fremgår af en rapport fra Udlændingeservice, der har haft en såkaldt fact-finding mission i Lagos og Abuja i Nigeria i december sidste år. Rapporten offentliggøres i dag.

"Omfanget af menneskehandel i Nigeria er nu blevet så stort, at det er en national ydmygelse og en international bekymring," fastslår rapportens forfattere efter at have talt med ledelsen af National Agency for the Prohibition of Trafficking in Persons and Other Related Matters (NAPTIP), Nigerias nationale organisation til bekæmpelse af menneskehandel. NAPTIP arbejder med at modtage, huse og rådgive ofre for kvindehandel, som vender tilbage til Nigeria.

Ifølge NAPTIP's definition er en kvinde eller et barn offer for kvindehandel, hvis vedkommende f.eks. er solgt for penge, har gældsat sig i forhold til en bagmænd eller, at personen eller familien har været udsat for trusler eller vold - og at det i den forbindelse er ligegyldigt, om udrejsen er sket frivilligt eller under tvang.

På venteliste

Den katolske hjælpeorganisation Caritas Nigeria vurderer, at fire ud af fem ofre for kvindehandel rejser frivilligt, og at der ikke længere er tale om, at uskyldige unge piger "lokkes" i prostitution i den tro, at de skal til Europa som au pair-piger.

"I dag er det som regel ofrene selv, der opsøger agenterne, og nogle gange ligefrem betaler for at blive inkluderet på agenternes lister over de, der vil sendes til udlandet," oplyser Barth Onyema Nwanedo, direktør for Caritas Nigeria således til rapporten.

Derfor kan bagmændene stort set vælge og vrage blandt unge piger, ikke mindst fordi fremtidsudsigterne i Nigeria er stort set håbløse. Af samme grund er pigens forældre ofte aktivt indblandet i - hvis ikke lige- frem initiativtagere til - kontakten til en agent, der mod en klækkelig betaling sørger for afrejse til Europa eller olielandene nær den arabiske golf.

"Uanset hvor hårdt livet er i Europa som prostitueret og som offer for menneskehandel, er det stadig bedre end det liv, som kvinderne har udsigt til i Nigeria," vurderer Tomasso De Cataldo fra International Organization for Migration i Abuja.

Rigeligheden af unge piger betyder også, at der ikke er nogen særlig risiko for sexslaver, der vender hjem fra Europa, oplyser rapporten. Men ifølge De Cataldo gælder det kun, hvis kvinden allerede har arbejdet sin gæld for rejsen af, eller at kvinden ikke undervejs har vidnet mod kvindehandlens agenter og bagmænd.

Omvendt mener Nwanedo fra Caritas Nigeria, at de nigerianske kvinder, der i den senere tid har afslået at samarbejde med politiet i Danmark af frygt for repressalier fra bagmændene, i virkeligheden har en anden dagsorden, nemlig at blive i Danmark. Og at de derfor ikke risikerer noget efter hjemkomsten, selv om de har samarbejdet med dansk politi om at afsløre bagmændene.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her