Læsetid: 2 min.

SF-leder gav oplysninger om kommunister

DKP var en 5. kolonne for Sovjet, sagde SF-stifteren Aksel Larsen til vestlige spioner, som han hjalp med oplysninger om kommunisterne
1. juli 2005

SF-stifteren Aksel Larsen fordømte i samtaler med vestlige spioner Danmarks Kommunistiske Parti (DK) som en femte kolonne for Sovjetmagten til skade for det danske folk. Men Aksel Larsen - som før SF selv var formand for DKP - afviste også blankt, at kommunistpartiet havde drevet efterretningsvirksomhed for Sovjet-blokken, ligesom han sagde, at han ikke kendte til, at DKP skulle have oprettet et hemmeligt og illegalt partiapparat, sådan som det sovjetiske moderparti havde forlangt af alle på en kongres i 1959. Ej heller havde DKP kilder i den danske regering eller blandt embedsmændene.

Det fremgår af referater af Aksel Larsens samtaler mellem 1958 og 1969 med unavngivne, vestlige agenter, som blev offentliggjort i går i den store rapport om Den Kolde Krig, udarbejdet af forskere fra Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS. I den sammenhæng betegner DIIS Aksel Larsen som en agent, der forventedes at løse opgaver for vestlige efterretningsfolk og levere oplysninger til dem, ligesom han i et enkelt tilfælde fik rejsepenge til Finland, hvor han skulle samle oplysninger om socialister og kommunister.

Ifølge et af referaterne sagde Aksel Larsen om sin politiske kamp som SF-formand mod DKP: "Det, jeg ønsker at opnå, er at splitte eller ødelægge de kommunistiske partier, som de ser ud i dag. Måske kan jeg påvirke nogle mennesker i visse lande. I Danmark tror jeg faktisk, at jeg kan ødelægge det kommunistiske parti, udradere det, og det koncentrerer jeg mig om."

Mistænksom

DIIS konstaterer på baggrund af referaterne, at der synes at have været visse grænser for, hvor meget Aksel Larsen ville fortælle fra sin fortid som kommunistleder og om enkeltpersoner. Men i referaterne videregiver han oplysninger om både danske og udenlandske kommunister og om interne forhold i både danske og andre landes kommunistpartier og socialistiske partier.

Aksel Larsen lovede f.eks. også at finde oplysninger om et ekskluderet medlem af DKP, som hans opdragsgiver var mistænksom over for, ligesom han lovede at skaffe oplysninger om, hvordan en kongres i det sovjetiske kommunistparti (SUKP) var forløbet.

Aksel Larsen bad til gengæld om oplysninger om magtkampe i sit gamle parti, som han ikke selv kunne skaffe efter bruddet og stiftelsen af SF i 1958.

Det fremgår også, at Aksel Larsen var mere end bekymret over sin kontakt med de vestlige efterretningsfolk. I et referat citerer en efterretningsmand Aksel Larsen for at have bemærket, at "vi kunne ødelægge ham én gang for alle, hvis vi røbede forbindelsen".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her