Læsetid: 2 min.

SF: Skattestop må ikke hindre tjek af grønne afgifter

Sverige, Norge og Finland har løbende moderniseret deres miljøafgifter. Herhjemme gør skattestoppet det vanskeligt at lægge de grønne afgifter om, siger DMU
23. juni 2006

Skattestoppet må ikke stå i vejen for, at de grønne afgifter løbende ændres, så de bedre afspejler miljøbelastningen, mener SF's miljøordfører, Steen Gade. Han opfordrer regeringen til at sætte gang i en grundig vurdering af de grønne afgifter i Danmark.

"De grønne afgifter skal løbende justeres og tilpasses. Når man har skattestop og ingenting foretager sig, er det med til at underminere effekten af de grønne afgifter," siger Steen Gade.

En ny rapport, som Danmarks Miljøundersøgelser, DMU, har lavet for Nordisk Ministerråd, viser, at miljøafgifterne i de nordiske lande i de senere år er blevet omlagt, så de bedre afspejler miljøbelastningen - bare ikke i Danmark. "Her må vi nok konstatere, at Danmark lidt har sovet tornerosesøvn," siger forskningsprofessor ved DMU, Mikael Skou Andersen, til I dag - Industriens Dagblad.

Nedstemt forslag

Et flertal i Folketinget nedstemte for kort tid siden et forslag fra Steen Gade om at sætte en kommission til at se på, om de grønne afgifter virker, som de skal.

Han vil nu bede miljøminister Connie Hedegaard (K) om at kommentere DMU's rapport. Den viser, at Finland har fritaget elektricitet fra vedvarende energikilder for energi- og CO2-afgifter.

I Norge svarer afgiften på affald til forbrændingsanlæggenes udledning. I Sverige er en del af bilafgiften afhængig af bilens udstødning.

Men med henvisning til skattestoppet har regeringen herhjemme ikke villet røre ved afgifterne, selv om der faktisk eksisterer en kattelem, der siger, at man godt kan sætte afgiften op nogle steder, hvis bare den sættes ned andre steder, påpeger Mikael Skou Andersen. I Danmark er problemet ved den nuværende afgiftsstruktur ifølge DMU blandt andet, at affaldsafgifterne ikke længere har samme værdi som for 20 år siden, da de blev indført.

Afgifterne beregnes per ton og tager ikke højde for, hvor meget de enkelte materialer skader naturen.

"Det handler jo om at sende de rette signaler for at påvirke vores adfærd. Det er for eksempel også paradoksalt, at vi betaler CO2-afgift for vindmøllestrøm. Det er ikke et nyttigt signal," siger Mikael Skou Andersen.

Hos rådgivningsvirksomheden COWI, som tidligere har analyseret effekten af grønne afgifter, er afdelingschef Malene Sand Jespersen enig i, at afgifterne sagtens kunne være mere hensigtsmæssigt indrettet. Hun giver DMU ret i, at skattestoppet har gjort det vanskeligere at "komme offensivt på banen".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her