Læsetid: 3 min.

SF'ere varme på Jelved

Weekendens bejlen fra de radikale og Jelveds nye udmelding om fortsat sologang vækker begejstring blandt fremtrædende SF'ere. 'Vi er ekstremt fleksible', siger Villy Søvndal
8. maj 2006

SF bør se den socialdemokratiske nedtur i øjnene og alvorligt overveje at pege på Marianne Jelved (R) som statsminister. Sådan lyder det fra flere fremtrædende SF'ere oven på tre dages landsmøde.

"Vi har flere fællespunkter med de radikale end med Socialdemokraterne, som det er nu. Det har Margrethe Vestager ret i," siger SF's energi- og ligestillingsordfører, Anne Grete Holmsgaard med henvisning til den radikale næstformands åbne brev til Villy Søvndal i lørdagens udgave af Information.

Anne Grete Holmsgaard hæfter sig ved, at partiernes enighed rækker ud over skole-, rets-, udlændinge- og flygtningepolitik. Den omfatter også viljen til at omlægge boligbeskatningen samt at gøre op med det skattestop, der ifølge Holmsgaard bremser for grønne afgifter til sikring af en mere ansvarlig miljø- og energipolitik.

"Vores enighed drukner for meget i uenigheden om fordelingspolitikken. SF skal være åbne og ikke låse os fast på, at det skal være en socialdemokratisk statsminister," siger hun.

Samme melding kommer fra medlem af SF's forretningsudvalg, Pia Olsen. Hun betoner viljen til det nødvendige sammenhold i oppositionen.

"Man skal ikke altid sige ja til et frieri, men hvorvidt vi kan pege på Jelved, afhænger alene af, hvor meget politik vi kan få igennem," siger den tidligere formandskandidat.

Vilje til centrum-venstre

Også parties medlem af Europa-Parlamentet, Margrethe Auken, er åben for at pege på Marianne Jelved.

"Hvis vi kan lave en fornuftig fælles platform, vil jeg ikke afvise det," siger hun.

Mens den radikale leder har begrundet sin sologang med dårlige socialdemokratiske meningsmålinger, hæfter Margrethe Auken sig mere ved det politiske indhold.

"Vi skal have Socialdemokraterne med, men spørgsmålet er, om de er i stand til at tage ledelsen," siger hun.

I dagens avis maner Marianne Jelved de seneste ugers spekulationer i jorden og fastslår, at de radikale vil pege på partilederen, også efter et valg er udskrevet. Den melding falder i god jord hos flere SF'ere. Anne Grete Holms-gaard læser det som udtryk for viljen til en centrum-venstre regering.

"Og det er et dejligt signal," siger hun.

På spørgsmålet om, hvem SF skal pege på, når et valg bliver aktuelt, vægrer de fleste gruppemedlemmer sig ved at give et klart svar. Herunder partiets udenrigspolitiske ordfører Steen Gade, som 'ikke afviser noget på forhånd', selv om han mener, at de radikale 'klumrer rundt'.

"Men jeg kan heller ikke få øje på det socialdemokratiske projekt," siger han.

Meldingerne kommer efter et landsmøde præget af fred og fordragelighed og med et optimistisk fokus på nye konstellationsmuligheder i dansk politik. En stor del af spekulationerne skyldes ifølge Informations oplysninger en udbredt bekymring over den socialdemokratiske ledelse.

Mens Helle Thorning-Schmidt 'mangler personligt nærvær og evnen til at lytte', som en kilde udtrykker det, er der langt større statsministerperspektiver i Marianne Jelved.

"Men tiden er endnu ikke inde til at sige det højt," lyder det fra et fremtrædende medlem af folketingsgruppen.

Lus og kamikazeangreb

Mens Villy Søvndal fredag aften kaldte de radikales bejlen til SF for 'politiks nymfomani', er partiformanden efter tre dages ubetinget hyldest åben for yderligere drøftelser med de radikale.

"Når man bliver friet til, skal man ikke vente for længe. Lad os sætte os sammen og forlænge listen over punkter, hvor vi er enige," opfordrer Søvndal.

Mens han afviser at diskutere navnet på landets kommende statsminister, før den politiske platform er på plads, så brænder SF-formanden ingen broer.

"Vi vil ikke afvise et flertal, der kan vælte Anders Fogh. Vi er ekstremt fleksible," siger Villy Søvndal.

Tidligere formand Holger K. Nielsen tolker primært de radikales opfordring til samarbejde som et forsøg på at sætte lus i skindpelsen på landsmødet.

"Man skal aldrig være helt afvisende. Men hvis vi skal pege på Jelved, kræver det et totalt sammenbrud hos Socialdemokraterne, og det ser jeg ikke for mig," siger han.

Det gjorde til gengæld SFU-formand Astrid Krag, der fra talerstolen kaldte den socialdemokratiske politik for 'et kamikazeangreb på regeringen'.

"Helle Thorning-Schmidt kalder det en ny politik, jeg kalder det den hurtigste tur mod spærregrænsen. Kære Helle, det er en om'er!" tordnede hun til et stående bifald fra salen.

Udover nedskydningen af et forslag om tvungen rotation i folketingsgruppen, var der fælles fodslag hele vejen rundt på landsmødet. Således var der flertal for at sende flere vigtige spørgsmål til urafstemning samt at give de unge succesfulde SFU'ere gratis medlemskab af moderpartiet. Landsmødet 2006 blev også til et endeligt farvel til Socialistisk Folkeparti - fremover hedder det bare SF.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her