Læsetid: 2 min.

'Sharon er en tyran'

Splittelsen i det israelske Likud-parti tager til efter Sharons knebne sejr over Netanyahu, og det ser kun ud til at blive værre
28. september 2005

TEL AVIV - Den israelske leder Ariel Sharon er gået i lag med en hovedrengøring i sit regerende Likud-parti.

Efter at han sent mandag aften kunne konstatere at han med en snæver flertalsafgørelse blandt centralkomiteens 3.050 medlemmer havde afværget rivalen Benyamin Netanyahus krav om at rykke formandsvalget i partiet frem til førstkommende november, indkaldte han de af Likud-ministrene, som havde vist sig loyale i den bitre partistrid.

Splittelsen i partiet udspiller sig ifølge iagttagere nu for åbent tæppe og vil i tiden fremover kun blive skærpet.

Oprøret fortsætter

"Sharon er en tyran!," lød det i går fra Netanyahu, der hermed viser, at han bestemt ikke har tænkt sig at begrave stridsøksen, men i stedet indlede en offensiv, der skal vælte Sharon, når formandsvalget som planlagt finder sted i april næste år eller måske så sent som juni 2006.

"Benyamin Netanyahu havde haft lettere ved at skaffe sig formandsposten, hvis det var lykkedes ham at rykke formandsvalget frem og dermed bryde det politiske momentum, Sharon har opnået internationalt og i israelske meningsmålinger takket været sin rømning af Gazastribens bosættelser," siger Joel Peters, der er ekspert i israelsk partipolitik ved Ben Gurion Universitetet i Beersheva.

"Men hvor Netanyahu lige efter nederlaget sagde, at han ville acceptere en demokratisk afgørelse, ser det nu ud til at han vil bruge den meget lille forskel mellem de to som løftestang til at fortsætte oprøret mod Sharon."

Alle meningsmålinger tydede på, at Netanyahu ville vinde mandagens afstemning, men da resultatet forelå stod Sharon med 1.433 stemmer mod Netanyahus 1.329 - en forskel på 104 stemmer.

To partier

Fraværende ved gårsdagens ministermøde var et par 'tunge' ministre som undervisningsminister Limor Livnat og sundhedsminister Danny Naveh; begge er Netanyahu-loyalister, og det bestyrker formodningerne om, at Sharon forbereder en grundig ministerrokade.

"Sharon har ikke sagt noget endnu, men jeg tvivler på at han vil forlade Likud nu," siger Yossi Verter, der er kommentator ved dagbladet Haaretz. "Han vil blive, og han vil tage kampen op mod partiets højrefløj for at isolere den yderligere."

I modsætning til normen regner derimod ingen med at Netanyahu trækker sig tilbage som konsekvens af nederlaget. Han bliver siddende og erklærer nu, at hans chancer for at blive Likuds næste formand er bedre end Sharons.

"Sharons eneste glæde ved sejren er derfor at have ydmyget Netanyahu," tilføjer Yossi Verter.

"Han vil fortsætte sin midtsøgende politik, men samtidig vil han konstant have Netanyahu og højrefløjens oprørere i nakken. Det betyder at Likud reelt vil fungere som to partier. Selvsagt vil det være temmelig vanskeligt for Sharon at operere under de forhold, og det vil sætte sit præg på udviklingen helt frem til næste formandsvalg."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her