Læsetid: 4 min.

SiD gør det igen

7. september 1998

"Vi skal have fat i de mange tusinde medlemmer, som endnu ikke har mærket opsvinget. Flere end titusinde SiD'ere står stadig så langt tilbage i arbejdsløshedskøen, at der endnu ikke har været bud efter dem. Og vi skal ikke alene have fat i dem. Vi skal også have fat i dem, der stod i køen i så lang tid, at vi helt mistede kontakten til dem. Mit håndslag er først og fremmest givet til de mange tusinde lønmodtagere somi årevis har fået at vide, at samfundet ikke havde brug for dem."
Forbundsformand Poul Erik Skov Christensen ved åbningen af Specialarbejderforbundet
i Danmarks 45. kongres søndag
"Udstødningen fra arbejdsmarkedet skal stoppes."
LO's formand Hans Jensen ved åbningen af samme kongres

BETYDNINGEN AF de to citater kan næppe overvurderes. Socialdemokratiets formand og Danmarks statsminister Poul Nyrup Rasmussen erklærede for mindre end et år siden her i bladet, at han aldrig i sin regerings levetid havde mødt en udstødt. "Vis mig sådan en," forlangte han. Nu sætter to fremtrædende socialdemokrater, Specialarbejderforbundet formand og LO's formand, ikke alene udstødningen på dagsordenen, de sætter den øverst.
Ikke med ét ord blev de tusinde tilhørere i går i Falconer Centeret i København beroliget med den rivende økonomiske vækst og øgede uddannelsesindsats. Som Socialdemokratiet ellers har hævdet af sig selv sikrer velfærdssamfundet, så alle får arbejde og hovedparten af de 900.000 på overførselsindkomst i den ellers arbejdsduelige alder hales op af overførselsgraven.
I går lød der ganske andre toner:
"Vi vil give politikerne, medlemmerne og befolkningen nogle svar," lovede Poul Erik Skov Christensen.
"Ikke nødvendigvis de svar, de forventer af os. Vi er ikke bange for at rejse os trodsigt i vrimlen. Vi vil leve op til vores ansvar som en af de største folkelige og mest betydningsfulde organisationer i det danske samfund. Og vi vil leve op til kongressens slogan: Plads til flere - plads til mere. Der skal plads til flere på det aktive arbejdsmarked."
Økonomisk vækst og uddannelse alene gør det ikke. Vi må have et andet arbejdsmarked.

YDERLIGERE FØJEDE Hans Jensen til:
"De ældre ledige er parate til arbejdsmarkedet, men arbejdsmarkedet er ikke parat til dem. For fagbevægelsen handler fuld beskæftigelse om at give de ledige flere muligheder. Muligheder for at uddanne sig og muligheder for at være parate til arbejdsmarkedet og muligheder for at få job."
Det er det sidste, der er afgørende og nyt: Der skal være plads til mennesker på det aktive arbejdsmarked; der skal overhovedet være muligheder for at få job.
I snart fem år har denne avis her i landet været ret alene om en vedholdende påpegning af, at det moderne arbejdsmarked i sig selv indeholder udstødningsmekanismer af fundamental art. Så jo bedre dette marked udvikler sig, desto værre klapper globaliseringsfælden og robotiseringen.
Uden at der modsætningsvis kan sluttes, at bare det hele går i stå, er den hellige (overførsels)grav vel forvaret. Ingen af de traditionelle logikker slår til. Hvilket vel er hovedforklaringen på, at hvor erkendelsen skulle være i den vestlige verdens samfundsforskning, -debat og -styring, er fortrængningerne bulnet op.
(Mens det politiske engagement i de eksisterende partier til gengæld er feset ud. Hvem engagerer sig bevidt i en fortrængning?)
I går gik der hul på bylden.

LÆSEREN kan med en vis ret spørge, om vi nu ikke tager glæderne på forskud?
Hvor var for eksempel Poul Erik Skov Christensens åbne opgør med sin partifælle og finansminister, Mogens Lykketoft? Han som endnu i sit finanslovsforslag søger at bortlede opmærksomheden fra den kendsgerning, der ellers fremgår af hans egne tal: At antallet af 15-66 årige på passiv forsørgelse i denne regerings levetid til og med 1999 vil være steget fra 451.000 i 1993 til 549.000 næste år.
Skønt regeringen har været og er begunstiget af mere end fire års økonomisk opsving, der allerede nu udløser frygt for flaskehalse på arbejdsmarkedet og inflation og groteske påstande om, at arbedsløsheden snart er forsvundet.
Og hvorfor går Hans Jensen ikke bag om finansministeriets egne tal, hvad Information har gjort? Her viser det sig, at der nu er foretaget "tekniske ændringer af opgørelsesmetoden", som med et trylleslag usynliggør 20.000-25.000 fra den officielle statistik. En anden gruppe på 48.000 udstødte medlemmer af LO har i en længere periode allerede været udelukket.
I alt er godt 73.000 kontanthjælps- og dagpengemodtagere ikke med i regeringens statistik over "antal af 15-66 årige modtagere af indkomstoverførsler". Skønt også de med ofte store konsekvenser for deres selvrespekt og helbred og børn i udpræget grad er modtagere af indkomstoverførsler. Man kunne kalde dem dobbelt udstødte: De er også udstødt af statistikken over udstødte.

DETTE og meget mere kunne Christensen og Hansen have brugt som ammunition i deres opgør med Udstødningsdanmark. Men de er jo socialdemokrater... Og danskere... Og kan begge citere Grundtvig...
Så den slags onde ting siger man altså ikke til hinanden på selv en SiD-kongres. Det, de sagde, var efter danske forhold ondt, altså godt, nok. Til lykke SiD. el

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her