Læsetid: 3 min.

Den sidste anarkist

22. maj 1997

FREMSKRIDTSPARTIET ER igen ude på tynd is. Det lille parti med den eksplosivt tumultagtige fortid er i dag uden parlamentarisk leder. Det er en tilstand, der allermindst varer frem til august måned, og uden nogen garanti for afklaring selv til den tid.
Kirsten Jacobsen sagde i går farvel til aktiv politik - for en stund. Hendes mand har en svulst i hjernen, og er meget syg. Derfor har den nordjyske folkekære politiker valgt at gå hjemme og pleje ham.
"For i de 18 år, jeg har været i politik har min mand bakket mig op. Og nu er det ham der har brug for en tilsvarende indsats", som hun udtrykte det i går.
Meget forståeligt. Men det efterlader Fremskridtspartiet uden en karismatisk lederskikkelse. Den nye politiske ordfører Kim Behnke var nærmest selvudslettende, da han modtog sin post i går:
"Jeg betragter mig selv som konstitueret på posten frem til sommergruppemødet i august", sagde han.

FREMSKRIDTSPARTIET ER et aparte parti. Gennem hele sin levetid har partiet kæmpet med et anarkistisk bagland og en stifter, der fornægtede den accepterede demokratiske logik.
En deltager på det første landsmøde i Fremskridtspartiet deponerede sit medlemskort hos Mogens Glistrup. Medlemmet sagde fra talerstolen, at dér kunne medlemskortet blive, indtil Fremskridtspartiet havde fået en struktur, der klargjorde fordelingen af magt mellem partiorganisation, folketingsgruppe og Glistrup.
Mogens Glistrup rev medlemskortet midt over, foran de snurrende sort/hvide tv-kameraer. Og salen klappede begejstret. Fremskridtspartiet var ikke interesseret i en normal partistruktur.
Siden Glistrups dage har det i langt højere grad været det enkelte karismatiske medlem, der har tegnet partiet. Sådan var det under Glistrup, sådan var det under Kjærsgaard, og straks efter bruddet i Fremskridts- og Folkeparti gav Kim Behnke plads til Kirsten Jacobsen. Og så blev Kirsten Jacobsen Fremskridtspartiet.
Nu er hun gået på ubestemt tid, og Kim Behnke har tøvende taget lederkappen om skuldrene, men ingen mistænker Behnke for at appellere til det anarkistiske grundelement i Fremskridtspartiet , på samme måde som Kirsten Jacobsen gør det.

I EN BRED OFFENTLIGHED er Kirsten Jacobsen populær. Hun har haft fat i en stribe gode enkeltsager, om overbelåning og kreditforeninger, og om Færøernes dårlige økonomi. Og oven i købet har hun længe haft et small-talk TV-program sammen med SF'eren Lilli Gyldenkilde, hvor de to på meget folkelig facon snakker vind, vejr og politik. Kirsten kan med sin folkelighed sælge liste Z til de utilfredse og utilpassede.
Afløseren kunne være den lidt ekstreme Venstre-mand, der er til rådighed. Men han har slet, slet ikke den samme folkelige appel som Kirsten Jacobsen. Hvem har nogensinde hørt om en sommerrevy, der parodierer Kim Behnke?
Det er ekstremt vigtigt for begge de to fraktioner af Fremskridtspartiet at have en billetsælger i forreste række. Der er helt ubetydelige politiske forskelle mellem de to partier. Som regel støtter de de samme sager, og tit er deres pressemeddelelser nærmest ens. Det var faktisk lettere at få øje på de politiske uenigheder mellem Kjærsgaard og Behnke, dengang de befandt sig i samme parti.
Længe så det alligevel ud til, at de to fraktioner af Fremskridtspartiet kunne tale til hver sin gruppe, og tilsammen beholde de mandater, Fremskridtspartiet fik ved sidste valg. Nu skal Kim Behnke ud i konkurrencen med Pia Kjærsgaard. Det bliver en overlevelseskamp om de samme vælgere - med Kjærsgaard som klar favorit.
Dermed kan kandestøberierne trækkes en grad længere. Hvis Fremskridtspartiet ikke kommer ind i folketinget ved næste valg, kan det føre til halvanden procents stemmespild på den yderste højrefløj. Dét er nok, i de fleste meningsmålinger, til at den borgerlige blok, inklusive CD, går glip af et flertal i folketinget. Og dermed nok til at Nyrups SR-regering vinder fire år mere ved magten.
Det behøver ikke at gå sådan. Kirsten Jacobsen har ikke nogen broer. Hun genopstiller til folketinget i Nordjylland, og hun beholder sit sæde i folketinget indtil videre. Men alligevel måtte Behnke og Jacobsen da medgive, at Kirsten Jacobsen har opgivet sin vigtige post i Fremskridtspartiet uden forbehold og tidsbegrænsning.
Det er selvfølgelig ingen garanti for, at Kirsten Jacobsen ikke vender tilbage en dag.
Men foreløbig står folketingets mest besynderlige parti i endnu et af sine livstruende vadesteder.

Ras (Rasmus Helveg Petersen)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu