Læsetid: 5 min.

Sidste omgang

Det er stadig muligt at opstøve en ungdomsfest i Løkken. Men der er blevet længere mellem Bacardi Breezerne. Kommunen forsøger at drive de unge ud af byen og gøre Løkken til børnefamiliernes foretrukne ferieby. Til næste år drejer den sidste ungdomscampingplads nøglen om
13. juli 2006

Lars Nielsen har rejst sig fra sin campingstol. Vennerne griner og følger ham intenst med øjnene. I den ene hånd har han et plasticrør med ventil - i den anden en opknappet ølflaske. Han sætter flasken til det lille rør, og fem sekunder senere ligger de 33 centiliter øl i Lars Nielsens mave.

Dér er de ikke alene. At dømme på stemningen er der røget flere flasker samme vej hos både Lars og vennerne, som kigger på i respekt, mens den tomme ølflaske bliver kastet et tilfældigt sted i rodet. De sidder foran deres telte i en cirkel om "andedammen" - en køleboks fyldt med vand, som de kan fiske kolde øl op af, når tørsten melder sig.

De unge er indbegrebet af sommerdruk i Løkken. Men drengene har ikke været nemme at opstøve, for drukfællesskabet i Løkken er under voldsomt pres.

Nyt image

Ud af byens engang tre ungdomscampingpladser er der nu kun én tilbage, Kallehavegård Camping - hvor de unge drenge bor. Men også den forsvinder, når sæsonen er forbi, fortæller ejer Søren Krogh.

"Ungdomscamping i Løkken er en æra, der er ved at være slut. Næste år har de unge ikke nogle steder at bo i byen," siger han.

De senere år har byrådet i Løkken forsøgt at slippe af med byens image som de unges foretrukne druk-mekka. Blandt andet ved at udlægge de eksisterende campingpladser til ferie- og boligformål. For få år siden var Josephines Camping i udkanten af byen fyldt med unge mennesker, i dag er området opkøbt af et stort byggekonsortium, der opfører fritidshuse. Og på Strandvejens Camping og Løkken Klit Camping er kuppelteltene og ølbong'erne skiftet ud med campingvogne og Gram-køleskabe. Børnefamilierne har gjort deres indtog og skubbet de unge ud af centrum. Men interessen for ungdomscamping er intakt:

"Vi kan mærke at de unge er desperate for at finde et sted at bo. De ringer døgnet rundt og spørger om der stadig er pladser," fortæller Søren Krogh.

"I morgen kommer der over 100 på én gang," tilføjer han.

Søren Krogh kan stadig imødegå den store interesse for ungdomscamping i Løkken, men Kallehavegård Camping skal snart føres ajour, og det kan ikke betale sig økonomisk. Derfor har han valgt at sælge grunden fra, og med den falder de unges sidste bastion i Løkken.

"Jeg synes, det er trist. Det billede, medierne har tegnet af at de unge mennesker hærger Løkken om sommeren, er overdrevent. Jeg synes bare, at det har givet byen noget ekstra liv. Men det er jo en udvikling, som kommunen har ønsket."

Et truet fællesskab

Allerede i år kan afmatningen mærkes, fortælles Lars Nielsen og vennerne, som er noget skuffede over dette års festniveau i Løkken:

"Jeg var her også sidste år, og der var meget mere gang i den. Det er mere en familieby nu. Det er rigtig trist, for her var ellers nice nok," siger Matthias.

De seks drenge er alle mellem 17 og 18 år gamle og tidligere folkeskolekammerater. De blev færdige med skolen sidste år.

Enkelte er fortsat i 10. klasse, en er kommet på efterskole, en anden i lære og en tredje er begyndt på HTX. Sommerens tur til Løkken er et forsøg på at undgå det uundgåelige - at de med tiden skal glide fra hinanden.

"Vi prøver at holde sammen, selv om vi er kommet forskellige steder hen. Vi vil gerne bevare kontakten med hinanden, så vi stadig kan være venner," siger Daniel.

Han er ildrød i hovedet for ligesom de andre har han ligget på stranden hele dagen. Og så er der også røget et par bajere indenbords, indrømmer de.

"Der er rigtig meget sammenhold her på pladsen. Man kan snakke med alle, også selv om de er meget ældre end os," siger Anders og nikker i retning af den anden ende af pladsen.

"Dem derovre kom med morgenmad til os i dag. De kunne ikke selv spise op, så vi fik deres rester," siger han. Niklas peger i den anden retning.

"Dem derovre er også meget søde. De er nordmænd, så vi kan ikke rigtig forstå, hvad de siger. Men de forstår skål, og det gør vi også."

- Hvad får I egentlig at spise?

"Bajere!," lyder det i kor.

Daniel: "Vi skulle egentlig have været forbi slagteren på vej hjem fra stranden, men vi kom for sent."

Anders: "Der var lige nogle halvtredsårige damer, vi skulle kigge på først."

"Ja, det er sgu blevet rent Rynkeby dernede," griner Niklas.

Halvtomme diskoteker

Samme nat er flere af Løkkens diskoteker halvtomme:

"Det er en dårlig aften, I kommer på," forklarer dørmanden på Wall Street, et af Løkkens mest populære ungdomsdiskoteker. I aften er der højst 30 gæster i det store rum.

"Det er stadig tidligt på sæsonen. Om to uger er her proppet," forsikrer han.

Samme budskab lyder i indgangen til Pakhuset. Men i baren fortæller en af de lokale piger en anden historie. Der er en klar forskel at mærke i forhold til tidligere, mener hun:

"Kommunen har jo lavet det der nye med, at der skal være flere gamle, og det kan man godt mærke. Jeg har aldrig oplevet, at der har været så få mennesker i byen."

På Peter Bådsmand - Løkkens ældste værtshus, er der derimod proppet, men her er gennemsnitsalderen også noget højere, og segmentet er ikke til ungdomscamping. Et utal af sprutflasker i baren, vidner dog om, at man nok kan holde fest på Peter Bådsmand.

Et liveband trykker den af med stedets slagsang: "Peter Bådsmand, Peter Bådsmand, åhhh-åhhh-åhhh, Peter Bådsmand." Det proppede diskotek synger med. Rigtig gang i den kommer der dog først, da bandet går af, og en kraftig ung mand sætter Rednex' 12 år gamle hit på: Cotton Eye Joe.

"Are you party people?," råber DJ'en i sin mikrofon fra et gammelt styrhus på scenen. Og dét er folk. Dansegulvet er med ét fyldt.

"All you ladies, put your hands up in the air," fortsætter han, mens en skov af hænder stryger i luften.

Sidste sæson

Senere på natten er der også kommet flere mennesker til på Crazy Daisy. Heriblandt Mads fra Brønderslev, som har været fast gæst i Løkkens natteliv gennem de seneste mange år. Også han kan dog mærke, hvilken vej vinden blæser i Løkken:

"Der er kommet flere boliger, og færre campingpladser. Festen er måske gået 20 procent ned, men Løkken er stadig Nordjyllands Ibiza, og det vil det altid være," råber han igennem musikken: "Her er fest, sprut og damer, man kan score. Jeg tror ikke på, at man kan slå en god fest ihjel. Det vil aldrig ske," insisterer han, inden han får han øje på noget andet og styrer direkte ud mod dansegulvet.

Næste morgen sidder Lars Nielsen og vennerne sløvt foran bageren på Østergade. De tilbragte natten på Wall Street:

"Der var helt dødt," er deres eneste kommentar. Efter lidt morgenbrød går de i samlet flok mod stranden. I aften er der atter en fest. Men hvis kommunen får sin vilje, kan denne sæson meget vel blive sidste udkald for ungdomscamping i Løkken.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her