Læsetid: 2 min.

'Skal jeg sige, at de ikke mener det så slemt?'

Den danske imam, Abdul Wahid Pedersen, føler sig magtesløs i forhold til den seneste sag om tegningen af Muhammed på Dansk Folkepartis hjemmeside. Men hvor går grænsen for, hvad man kan trykke?
13. oktober 2006

- Hvordan opfatter du den seneste tegning af profeten Muhammed som pædofil?

"Som et forsøg på provokation fra Dansk Folkepartis side. Hvis man ser på virkeligheden på det tidspunkt, så giftede man sig meget ung også i vores egen kulturkreds. Når man så hænger en bestemt person ud på den måde, har det en bestemt hensigt. Jeg bliver stødt af, at man hele tiden skal tilsvine islam, for jeg mener, det er en meget usikker og skadelig kurs."

- Ideen kan være at udfordre grænserne, understrege ytringsfriheden og vores tradition for satire - er det ikke et legalt formål?

"Jeg tror ikke på det argument over en dørtærskel i den her sag. Jeg har hørt Søren Espersen (DF's udenrigsordfører, red.) sige, at 'vi anmelder jo bare en bog' - ja, og jeg tror også på, at månen er lavet af grøn ost."

Galimatias

- Nogle mener, at de islamistiske muslimer bare venter på en lejlighed til at ytre sig kritisk?

"Jamen, det er da ikke utænkeligt, at der sidder folk derude og venter på en lejlighed, men så kan man jo også spille dem alle kort i hånden. Det gør man nu, og ud fra en dansk samfundsmæssig betragtning er det ren galimatias. Vi har et bål, som blev tændt for nogle dage siden, og som der bliver arbejdet ihærdigt på at forhindre skulle brede sig. Nu kommer de med en hel dunk benzin og hælder på."

- Udenrigsminister Per Stig Møller siger, at man ikke kan tilrettelægge udenrigspolitik efter, hvad der står på internettet?

"Det har han givetvis ret i, men regeringen burde overveje, om det er der, de skal hente deres parlamentariske grundlag, eller om de skal se sig om efter et andet. Det, der sker nu, er ikke godt for Danmark. Vi kan godt udfordre grænserne, men vi skal finde ud af, hvordan. I alt, hvad vi foretager os, skal der være en form for rimelighed og anstændighed, og den form for almindelig indføling mangler i den offentlige debat."

Hvilken rolle har du som imam i forhold til at få gemytterne dæmpet?

"Jeg kan ikke dæmpe gemytterne i forhold til den sidste sag, for jeg har ingen virkemidler. Det havde jeg i forhold til sagen om Dansk Folkepartis Ungdom, hvor hensigten, hos dem der offentliggjorde sagen (Gruppen Defending Denmark, som optog filmen og Nyhedsavisen, som trykte historien den, red.), var at råbe vagt i gevær. Deres formål var at kaste lys over den understrøm, der er i Dansk Folkeparti, og få det bragt til ophør. Det virkemiddel kan jeg bruge, men i denne sag har jeg ikke et eneste virkemiddel. Hvad skulle jeg gøre? Skal jeg sige, at de mener det ikke så slemt, og at de er gode nok på bunden? Jeg skal jo også bevare min troværdighed. Det er svært at se, at det ikke vil virke ind på fredagsbønnen i morgen (i dag, red.). Jeg har lige haft et møde med en meget bekymret saudisk ambassadør. Han er fuldstændig målløs over, hvad der foregår i Danmark."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu