Læsetid: 2 min.

Signalforvirring

Den britiske premierminister Tony Blair valgte at kombinere lanceringen af en ny og blødere terrorpolitik med et besøg hos en californisk actionhelt
4. august 2006

Tony Blair forsøgte onsdag at give krigen mod terror et nyt og mere spiseligt brand: nu er det en værdikamp, og det nytter ikke længere bare at sætte hårdt mod hårdt.

"Dette handler ikke blot om sikkerhed eller militære taktikker. Det handler om 'hearts and minds', om at inspirere folk, overbevise dem, vise dem, hvad vores værdier står for, når de er bedst," sagde premierministeren.

Potentielle terrorister skal altså holdes fra vore højhuse og undergrundsbaner ved argumentets kraft.

Hvorfor Blair valgte netop tirsdag til at lancere denne renæssance af terrorpolitikken er svært af forklare. På dagen befandt han sig i Californien på besøg hos en af film- og verdenshistoriens helt store diplomater, den californiske guvernør Arnold Schwarzenegger.

Fotoet, som ledsagede Blairs budskab, viste derfor i flere aviser en talende premierminister flankeret af den firskårne eks-terminator. I sig selv formentlig nok til at mudre budskabet for en del avislæsere. Det svarer lidt til at gå på talerstolen ved de konservatives landsmøde iført en 'bevar Christiania-t-shirt'.

Men hvorfor ikke gå skridtet videre og sammenligne Blairs nyligt modererede syn på krigen mod terror med Schwarzeneggers, som han tidligere har fremlagt det:

"Man taler ikke fornuft med terrorister. Man besejrer dem."

Hasta la Vista. Ordene faldt under The Governators mindeværdige hyldesttale til præsident Bush under det Republikanske konvent op til præsidentvalget i 2004.

De går ligesom bedre i spænd med Arnolds egne hårdtslående actionfilm-karakterer end med Tony Blairs forsøg på at indpakke krigen mod terror lidt mere nuanceret end hidtil.

Grus i spin-maskinen

Den britiske premierminister plejer ellers at være mand for at placere sig selv i den rigtige kontekst, når han vil aflevere et budskab om, hvordan verden efter hans mening skal forbedres.

Tænk blot på hans alliance med hele Afrikas rock-helgen, U2's Bono, under sidste års Live8-kampagne. Her var der ingen tvivl om, hvem der stod sammen om at løse det glemte kontinents problemer.

Noget må være gået galt for Blairs spin-maskine siden da. I hvert fald er Schwarzeneggers fortsatte brandingmæssige jernnæve-kvaliteter fuldstændigt blevet undervurderet.

Blair burde måske have rådført sig med sin allierede i Det Hvide Hus, som udnyttede Arnolds image langt bedre under ovennævnte republikanske konvent.

Her overlod præsident Bush talerstolen til The Governator, så han kunne kalde præsidentens modstandere for "economic girlie-men", fordi de havde tilladt sig at stille spørgsmålstegn ved det fornuftige i et gigantisk underskud på betalingsbalancen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her