Læsetid: 3 min.

Sikke der blev sikket

Flangsekassen skulle isoleres med cellegummi - og så skulle der laves strålet by-pass, da seks isolatørlærlinge i går dystede om danmarksmesterskabet i isolering
10. juni 2005

En ung mand i rødt arbejdstøj står på Rådhuspladsen og 'sikker'. For den slags gør man, når man er isolatør. Når det i dag foregår på Rådhuspladsen, er det fordi, der er DM for isolatørlærlinge, hvilket betyder, at der faktisk i alt er seks unge mænd i rødt arbejdstøj, der lige nu dyster imod hinanden og tiden. Der er meget på spil - 3.500 kroner og en plads ved EM i isolering, som afholdes i Basel til efteråret.

En isolatør isolerer selvsagt, og i dagens opgave er det især rør, der skal polstres. Opgaven er ikke helt let. Det fortæller Peter Pedersen, som er dommer og næstformand for Danske Isoleringsfirmaer, mens han kigger på en af lærlingenes værker:

"Her er vi ude i en aluminiumsbeklædning med strålet by-pass," siger han og peger på en lille del af det, den unge mand har frembragt. Helt grundlæggende kigger vi på et rør, som er beklædt med Rockwool. Udenpå er der så ringe af aluminium. Når disse ringe skal sættes sammen, skal de have en sikkant, og det var derfor manden i det røde arbejdstøj lige før stod og sikkede. Det gør man i øvrigt på et sikhjul. Et strålet by-pass kunne man også kalde en bule i aluminiummen.

"Det sker ofte, at der ikke er plads nok - og så må man lave et by-pass," forklarer Peter Pedersen.

Men det er slet ikke aluminiummen der er det væsentligste, når Peter Pedersen bedømmer:

"Det er primært isoleringen, jeg kigger på. Men selvfølgelig skal det æstetiske også være i orden. Og jeg tjekker også, om den er løs i sikken," siger han og rusker i aluminiumsdelen. Den er fin hos denne lærling, men tilgængæld er selve isoleringen ikke helt i top:

"Du kan nok se, forskel på den her og den her," siger Peter Pedersen meget stille, og bevæger sig over til nabolærlingens værk, som ganske rigtigt ser noget tættere ud.

"Jo større revner, jo større varmetab," siger han.

Flængsekasse

En anden af de sværere udfordringer er et rørstykke, som skal beklædes med cellegummi, som i materiale ikke ligger langt fra et gammeldags liggeunderlag. Her er det en flangse, hvilket kan kaldes en rørsamling, der skal pakkes ind i en såkaldt flangsekasse:

"Det er en kølerørsisolering. Den skal være fuldlimet - ellers er den ikke diffusionstæt." Også limningen ser i dette tilfælde fin ud.

Det er ikke tilfældigt, der isoleres på Rådhuspladsen i dag. Der er kun omkring 1.500 isolatører i Danmark, og isolatøruddannelsen hører ikke til blandt de mest synlige i Danmark. Nu er der store plakater og enorme balloner, og Peter Pedersen håber, at DM kan øge opmærksomheden på faget.

- Har I problemer med at tiltrække nok unge?

"Det må jeg svare ja til."

En af de få, der er i lære som isolatør, er Kasper Andersen. Men han har meget travlt, for hans værk skal bedømmes om tre timer. Han når dog lige at sige, at han ikke regner med at vinde:

"Jeg er mest med for oplevelsen. Jeg har kun været i lære i et halvt år, og nogle af de andre er to år længere," forklarer han.

Isolatør blev han, fordi der var en læreplads at få.

"Jeg startede som tømrer, men kunne ikke få en læreplads," forklarer han.

Så er det lettere at blive isolatør, selv om håndværket nu ser temmelig kompliceret ud. Kasper Andersen har det heller ikke for let.

- Er det en svær opgave?

"Det synes jeg. Den bøjning, jeg er i gang med nu, har jeg aldrig prøvet før."

Men DM i isolering er nu ikke noget i forhold til det ventende EM i Basel, fortæller Peter Pedersen:

"Vi har været flinke ved dem og givet dem frie materialer. Til EM er der begrænsning på - og så kan det blive dyrt at lave en fejl."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her