Læsetid: 2 min.

Sikkerheden skærpes i Bangkok

Masser af militære checkpoints oprettes i Bangkok efter ny bombesprængning i den thailandske hovedstad
7. maj 2007

Militæret og politiet strammer grebet om Thailands hovedstad, Bangkok.

Der skal sættes mere fart på den planlagte opstilling af yderligere 1.700 overvågningskameraer, og sammen med byens civile myndigheder vil politiet og militæret foretage det, som politigeneral Adisorn Nonsi, hovedstadens politichef, i går betegnede som fællesoperationer i 84 'risikoområder', herunder ambassader og butikscentre, som der er en del af i Bangkok.

Det betyder flere checkpoints og øget overvågning.

Adisorn siger, at operationerne vil være i gang resten af måneden, og derefter vil man se på situationen en gang til.

Sikkerheden skærpes efter bombesprængningen lørdag aften, da en telefonboks røg i luften uden for Chitrda Paladset, der er den respekterede og beundrede kong Bhumibol Adulyadejs bopæl, når han er i Bangkok.

Det vides ikke, om han var i paladset, da bomben eksploderede. En 22-årig mand blev lettere såret af bomben.

Muslimsk oprør

Der har i de seneste måneder været nogen nervøsitet i Bangkok efter bombeattentaterne nytårsaften, da ni bomber eksploderede i en tilsyneladende koordineret aktion, som dræbte tre mennesker og sårede over 40.

Det blev besluttet at opstille de mange overvågningskameraer, men de er ikke kommet på plads endnu.

Politiet har ikke fundet gerningsmændene til nytårsbomberne, og kupmagerne, der væltede den demokratisk valgte premierminister, Thaksin Shinawatra, i september, har tidligere i år advaret om, at der kan komme flere bomber.

Det er ikke klart, om Bangkok-bomberne har forbindelser til den politiske situation i hovedstaden efter kuppet, eller om det er det muslimske oprør i den sydlige del af landet, der begynder at sprede sig til hovedstaden.

Manglende styring

Militærjuntaen under ledelse af general Sonthi Boonyaratglin sagde i forbindelse med kuppet, at den fjernede Thaksin fra magten, fordi hans regering var korrupt, og fordi situationen i de tre sydlige muslimske provinser var ved at komme ud af kontrol.

Men Thailands militær, der har en lang historie med at tage magten, har denne gang haft svær med at få styr på landet. Der er internet nu og livlig kommunikation imellem thaierne, demokratiet har udviklet sig så meget, at aviserne åbent drøfter for og imod kupmagerne, og det står efterhånden klart for de fleste, at kupmagerne endnu ikke har leveret den vare, de lovede. Thaierne venter i spænding på, om der som lovet kommer nyvalg til efteråret.

Fra begyndelsen sagde militærjuntaen, at den ville lægge en forsonlig linje over for de sydlige oprørere, men denne linje har ikke givet bonus, selv om general Sonthi selv er muslim.

Oprøret synes at være eskaleret i det seneste halve år. Flere end 2.100 mennesker er dræbt under den vedvarende vold i de muslimske provinser Yala, Narathiwat og Pattani siden 2004.

I går rapporterede avisen Bangkok Post, at der i øjeblikket er en spændt situation i Yala, hvor der ikke langt fra hinanden ved hovedvejen Yala-Betong er to rivaliserende grupper af demonstranter, en muslimsk og en buddhistisk.

De muslimske demonstranter kræver, at 24 personer, som militæret har anholdt, frigives, mens buddhisterne kræver, at myndighederne skal holde de 24 bag lås og slå. Sikkerhedsfolk har indkaldt lokale ledere fra begge grupper til forhandlinger for at få situationen løst, og politiet gør, hvad det kan, for at undgå, at det kommer til sammenstød.

Imens fortsætter volden og blodsudgydelserne, som de har gjort i de seneste år. Lørdag aften blev to soldater og en to-årig pige dræbt af en vejsidebombe.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu