Læsetid: 3 min.

Vi sikrer jo forbrugerne

Socialdemokraterne er vendt på en tallerken og har sikret regeringen flertal for et dansk ja til import af gensplejsede majs i EU. Vores ja er ikke udtryk for, at vi har solgt ud, siger EU-ordfører Svend Auken
23. september 2005

- Hvad er det, der har gjort, at Socialdemokraterne nu har sagt ja til import af GMO?

"Det er vigtigt at understrege, at den aktion, som jeg iværksatte sammen med den franske miljøminister i 1999 for at få bedre kontrolregler omkring GMO, når det gælder sundhed, miljø, natur og mærkning, har virket. Vi har fået regler omkring sporbarhed, kontrol og mærkning."

"Den aktion, vi iværksatte, hvor vi sagde nej til alle ansøgninger om import af GMO-afgrøder for at få bedre regler, betragter jeg nu som vundet. Indtil videre har kampen drejet sig om reglerme for GMO-godkendelse, nu drejer det sig om, at få et nyttesynspunkt ind."

- Hvad mener du med nyttesynspunkt?

"Jeg mener, at al insulin i dag for eksempel er gensplejset, og det er den, fordi vi accepterer, at der er en nytteværdi i det. Det, der er problemet, er, at mange har hæftet sig ved selve det principielle i at importere GMO, og at de derfor har sagt nej, ligegyldigt hvor godt et produkt, det har drejet sig om."

Personligt siger jeg nej til GMO

- Hvis nu vi tager landbrugsområdet, hvor er det så i orden at bruge gensplejsede afgrøder?

"Det kan være en god idé med mere hårdføre afgrøder i tropiske områder, især med de klimaforandringer der er i gang, og som er en stor tragedie, fordi der kan være lange tørkeperioder. Der vil tørkeresistente afgrøder betyde forskellen mellem liv og død for mennesker. Det er et eksempel på nytteværdi."

"Jeg er bange for, at der i dag ikke forskes i de her områder, fordi der ikke er penge i det, ligesom der ikke er penge i at forske i AIDS-medicin til fordel for Afrikas befolkninger. Derfor har man været nødt til at skride ind over for medicinalindustrien, og på samme måde må man skride ind over for GMO-forskning og sikre, at det er de højt prioriterede GMO-projekter, der kommer i forgrunden. Det er det spørgsmål, vi vil presse ind i dagsordenen i EU, så vi sikrer os, at der i fremtiden bliver forsket mere på det her område."

- Hvordan tager man konkret folks bekymring for GMO alvorligt?

"Ved altid at sørge for, at det er risikofrit at spise for eksempel havregryn. Men også ved at sørge for, at tingene er mærket, så folk kan vælge det fra."

"Jeg kan nævne for mit eget vedkommende, at jeg instinktivt ikke er for den her teknologi, så det er ikke mig, der køber de her GMO-produkter. Jeg er meget kritisk over for dem, så jeg forstår godt den filosofiske bekymring, man kan have ved at bytte rundt på arveegenskaber. Det andet, man skal være opmærksom på, er, at man ikke spreder noget i naturen, som kan give uoprettelige skader."

Tvivlen må komme miljøet til gode

- Men hvordan kan man undgå at sprede noget i naturen, der kan give uoprettelige skader?

"Der er jo mange af de her afgrøder, som kan dyrkes trygt uden uoprettelige skader, siger eksperterne - jeg er jo ikke ekspert. Men der er andre afgrøder, hvor det kan være farligt."

"Eksempelvis med en kornsort, der har mange vilde slægtninge blandt ukrudtsplanter, hvor det, at man indbygger et resistensgen, kan sprede sig til ukrudtet. Så er man nødt til at bruge skrappere ukrudtsmiddel i fremtiden - og det er en uoprettelig skade. Jeg har det principielle udgangspunkt, at enhver tvivl må komme miljøet til gode. Den her teknik skal bruges til gavn for mennesker, og vi må ikke udsætte nogen for farer."

- Hvordan kan man så vide, at GMO-afgrøders gener ikke spreder sig til andre afgrøder?

"Vi har i Europa de skrappeste GMO-regler i verden. Vi er gået foran, og jeg tror ikke, man kan stoppe den her teknik, når først den har fået den globale udbredelse, som der er tale om. Så det afgørende er at sikre, at teknologien ikke gør skade, og at den drejes til at kunne blive brugt til noget fornuftigt."

"Det var også mit synspunkt, da jeg i 1999 var med til at starte boykotten af GMO. Mit problem har været, at mange mennesker har fået det indtryk, at jeg er principielt modstander af under nogen omstændigheder at bruge den her teknik - det er jeg ikke."

- Hvordan ville du selv have det med at spise GMO-afgrøder?

"Det kommer meget an på, hvad det er. Jeg har sådan en naturlig modvilje og spiser kun økologiske varer, og vil gerne fremme det økologiske landbrug. Men det kan ligeså godt være et instinktivt valg inden i mig. Rationelt set må jeg nok erkende, at det er en følelsesmæssig blokering."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her