Læsetid: 3 min.

Sild med 130 km/t

16. marts 2002

STEMMER i farten – det lyder som et nyt radiohørespil af Ole Bornedal med Gérard Depardieu i rollen som drengekorsanger på flugt fra en frådende filmanmelder. Men det er i virkeligheden en knastør politisk konstatering: Der er stemmer i farten på de danske motorveje.
Det sander regeringen i disse dage, og det sandede salig Erhard Jakobsen i sin tid, da han gik i stå på motorvejen, dannede sit parti til motorvejsfolkets fremme og indkasserede et vælgerskred, som jog de røde lejesvende ud i den rendesten, hvor de hørte hjemme. Da CentrumDemokraterne siden skiftede hovedmærkesag fra biler til børneporno, lå motorvejene øde i vælgermæssig henseende. Det er denne stemmeboks på fire hjul, som regeringspartierne med begejstring har taget til sig. Helt let at styre for nybegyndere er den dog ikke.

SAGEN syntes ellers at være køreklar. Den borgerlige regering havde skruet bagdelen fast i førersædet og lagt liberaliseringen af fartgrænsen i favnen på en af regeringens jernnæver, justitsministeren. Alligevel gik det gruelig galt. Så nu kan landets fartglade med den menige del af Venstres speedede folketingsgruppe i spidsen se frem til års forlænget sneglefart ad de danske motorveje og må naturligvis skuffet stille det rungende spørgsmål: Hvorfor?
Mistanken om, hvem der er skyld i miseren, samles om justitsministeren. Der var på forhånd i vide Venstre-kredse blandede forventninger til fløjtetønden fra Hirtshals, den konservative Lene Espersen, som ifølge onde tunger – og vask lige jeres mund – er det første menneske i danmarkshistorien, som har
nedringet sig til en ministerpost (måske var det noget at prøve for dig, Helge Adam Møller). Hun har dog hurtigt vundet faglig respekt fra de mistroiske Venstrefolk. Hendes Gud, Konge og Fængselsgang er en sang, som Venstre kan lide.
Problemerne hober sig først op, da konen fuldstændig misforstår opgaven med den hævede fartgrænse.
I stedet for villigt at trykke gummistemplet på loven og speederen i bund til 130 km/t, begynder hun at sagsbehandle det hele. Sagsbehandle! Og spørge eksperter til råds. Eksperter! Hvor dum kan man være.
Når der her tales om eksperter, tænkes jo ikke på fartens ypperste kender, vejenes konge, manden der nyder et livslangt, men diskret kandidatur til æresmedlemsskab af foreningen Mensa, Venstres trafikordfører Svend Heiselberg. Denne mand, der er så klog, at han kender samtlige motorveje bedre, end de kender sig selv, er ikke blevet spurgt til råds af justitsministeren om fartgrænsen. Så kan man næsten sige sig selv, at lovforslaget bliver noget juks.
Til gengæld har Lene Espersen spurgt Trafikministeriet, som har spurgt Vejdirektoratet, som har spurgt nogle smagsdommere, der sandsynligvis alle er bonkammerater med typer som Svend Auken og dybest set drømmer om at skrue udviklingen tilbage til hestevognenes tid. Disse arrogante bagstræbere har påpeget, at motorvejene slet ikke er bygget til 130 km/t. Hvabehar? Enhver, der har prøvet at køre 130-150-180 stykker på en dansk motorvej, er jo et levende bevis på, at det er lodret løgn.
Alligevel bliver Espersen blød i knæene. 130 km/t går nok ikke, lyder det tøsedrenget, der må startes i det små med 120 km/t på cirka halvdelen af motorvejsnettet og 130 km/t på 15 procent af vejene. Resten står stille på 110 km/t. Vejdirektoratet har godt nok beregnet, at selv disse beherskede forhøjelser hvert år vil koste op til 20 mennesker deres liv eller førlighed, men Lene Espersen tager chancen. Det er jo ikke sikkert, at alle disse 20 lige netop skal komme fra den konservative folketingsgruppe, som i forvejen ikke er så stor endda. Og statsministeren er åbenbart helt enig med Espersen. »Det her er jo ikke en sag om regeringens liv eller død,« udtaler Anders Fogh Rasmussen til Politiken fredag.

SANSELØST raseri griber Svend Heiselberg og resten af Venstres folketingsgruppe, da justitsministerens håbløse søndagskørsel på sin trehjulede kommer for dagen. Og tænk, hun åbner kun for 130 km/t i sin egen valgkreds og en enkelt anden. Til grin, for i Nordjylland kører der jo næsten ingen på motorvejene, højst transporteres en sild eller to i timen.
Får vi ikke 130 km/t overalt, kan det hele også være lige meget, storsurmuler Venstre-gruppen, som tæller langt over 30 mandlige bilister, der alle er deres egne diplomeksperter i sikkerhed på motorveje.
’Sikkerhed, må vi være her,’ tænker en rigtig Venstre-mand. ’Lad grønthøsteren køre forbi de her trafikråd, trafikcentre og djævelske trafikdirektorater og høste alle de idiotiske sikkerhedsrapporter. Det løber op i tonsvis af papir, som kan køres lige gennem papirmøllen og klemmes sammen til fjedrende baller, der efterfølgende placeres langs motorvejene, hvis en eller anden kvindelig bilist skulle komme for skade at køre af krybesporet.’
Hvor svært kan det være?

lieb

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her