Læsetid: 4 min.

Silvan-forliget

Kenneth Plummer vil lave en historiekanal med arkivet - det er en god kommerciel tankegang, hvor man kan lave en hel kanal næsten gratis. Men hvis public service skal give mening også for de kommende generationer, skal arkivet mere end det. Når BBC står som forbillede, er det ikke blot som broadcaster. Nej, BBC er gået foran og har vist, hvordan man udnytter internettets muligheder for ikke blot at formidle, men også at gøre sine brugere til aktive deltagere og gøre arkivoptagelser til råmateriale for borgernes kreativitet - og har dermed gjort sit for at genopfinde public service for de nye medier. Det er i det mindste et forsøg på et positivt public service-begreb. Regeringen definerer public service negativt: Det er eksempelvis ikke en SMS. Det er selvfølgelig en begyndelse, men alt andet lige en fattig vision for fremtidens mediebillede.
10. maj 2006

"Ellers er alt andet til forhandling."

Brian Mikkelsen da han tirsdag fremlagde regeringens udspil til en ny medieaftale

Det var med stor patos, at kulturminister Brian Mikkelsen i går slog fast, at salget af TV 2 ikke er til forhandling. Det var måske en smule unødvendigt at puste sig sådan op, eftersom Socialdemokraterne for længst har slugt den kamel for at komme med i medieforliget. Men man må håbe, at kulturministeren mener det, han sagde: At alt andet er til forhandling. Det var nemlig et rædderligt udspil med få lyspunkter, som han i går fremlagde sammen med Venstres mediepolitiske ordfører, Jens Rohde. Regeringens udspil vil på én gang udvande DR's folkelige forankring og på sigt underminere institutionens autonomi, befæste dansk kulturpolitik som underholdningspolitik, centrere yderligere magt i den mærkelige konstruktion, der er kendt som Radio- og tv-nævnet, udvande public service-begrebet, udskyde svære spørgsmål om det digitale sendenet og ignorere de væsentlige, men svære spørgsmål om eksempelvis ophavsret.

At Radio- og tv-nævnet får fordoblet sit budget og udvidet sit ansvarsområde kan ikke tolkes på andre måder, end at ministeriet har et nemmere samarbejde med - eller et bedre greb om - rådet end med DR's bestyrelse. Det er ikke nødvendigvis en kompliment til rådet og dets formand, Christian Scherfig. Bid eksempelvis mærke i ironien: Det er Radio- og tv-nævnet, der skal 'værditeste' DR's kommende internetstrategier. Og føl så efter i maven, hvor grimt et ord det egentlig er: Værditest. Det er noget, EU kræver. Og når man ikke må smagsdømme i Danmark, så må man jo værditeste.

Man må til regeringens ros nævne, at det er en meget åben tekst, der blev fremlagt i går. Jens Rohde skal op med mere end missilet, hvis det skal lykkes ham med anstændigheden i behold at tale Socialdemokraterne og De Radikale ud af de forhandlinger, som allerede er begyndt. Et tilfældigt nedslag illustrerer, i hvor høj grad der er tale om et Silvan-udspil: "For at sikre, at DR er klædt på til udfordringen om stadig at levere public service af høj kvalitet, tilføres DR over medieaftaleperioden _ mia. kr." Antallet må De selv udfylde. Man kan vel ikke forestille sig at der er tale om en fejl - forslaget har trods alt været undervejs i snart et halvt år?

Det er værd at bemærke, at Brian Mikkelsen selv har slugt et par kameler. Da DR's generaldirektør Kenneth Plummer i november fremlagde sit og DR's udspil til forhandlingerne, skød Brian Mikkelsen straks forslaget om en ny medielicens ned: "Jeg er ikke tilhænger af ideen om licens på elektronisk udstyr." Og tilføjede: "Danskerne betaler en meget høj licens, og jeg er imod at læsse endnu højere skatter og afgifter over på danskerne." I går slog Jens Rohde så fast, at licensen sandelig ikke er en skat. Brian Mikkelsen fremlagde begejstret et forslag om at indføre en medielicens "for at fremtidssikre public service."

BBC står for mange public service-stationer - og ikke mindst for DR - som det helt store forbillede. Det gælder både radio og tv, men det gælder i særlig grad for satsningerne på de interaktive medier. BBC har længe arbejdet på at gøre kulturarven i sine arkiver tilgængelig for den britiske befolkning - og DR har noget forsinket givet sig i kast med et lignende projekt.

Kenneth Plummer havde bedt om en særbevilling på små 300 mio. til digitaliseringen af kulturarven - regeringen mener, DR kan nøjes med at bruge 75 mio. af licensmidlerne. Jens Rohde betegnede det alligevel som et af de mest visionære tiltag i regeringens udspil, men udover de 75 mio. kr. 'til at komme i gang for' og løftet om et udvalg, der skal vurdere den videre finansiering, så sparkede Rohde de store problemer til hjørne.

For én ting er at få digitaliseret arkiverne. Noget helt andet er at sikre, at ophavsretten ikke placerer hele den herlige kulturarv bag lås og slå. Rohdes svar på den udfordring? To gange svarede han: "Vi må se på, hvordan vi løser det, hen ad vejen."

Kenneth Plummer vil lave en historiekanal med arkivet - det er en god kommerciel tankegang, hvor man kan lave en hel kanal næsten gratis. Men hvis public service skal give mening også for de kommende generationer, skal arkivet mere end det. Når BBC står som forbillede, er det ikke blot som broadcaster. Nej, BBC er gået foran og har vist, hvordan man udnytter internettets muligheder for ikke blot at formidle, men også at gøre sine brugere til aktive deltagere og gøre arkivoptagelser til råmateriale for borgernes kreativitet - og har dermed gjort sit for at genopfinde public service for de nye medier. Det er i det mindste et forsøg på et positivt public service-begreb.

Regeringen definerer public service negativt: Det er eksempelvis ikke en SMS. Det er selvfølgelig en begyndelse, men alt andet lige en fattig vision for fremtidens mediebillede.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her