Læsetid: 2 min.

Sir Salman fordømmes

Salman Rushdie er blevet slået til ridder af den engelske trone. Og 18 års stridigheder blusser op på ny
Lahore, Pakistan. Ni år efter fatwaen mod Salman Rushdie blev afskrevet lyder der igen rasende røster mod forfatteren. Her i Lahore, Pakistan.

Lahore, Pakistan. Ni år efter fatwaen mod Salman Rushdie blev afskrevet lyder der igen rasende røster mod forfatteren. Her i Lahore, Pakistan.

K.M. Chaudary

20. juni 2007

I 1989 den iranske Radio Teherans lyttere høre Irans åndelige leder Ayatollah Khomeini proklamere en fatwa, der krævede Salman Rushdies henrettelse.

Året inden var Rushdies værk De Sataniske Vers blevet udgivet, og portrættet af en profet, der blev vildledt af selveste djævlen skabte furore i dele af den muslimske verden.

"Forfatteren af De Sataniske Vers, som er imod islam, Profeten og Koranen, samt alle dem, der har været involveret i publikationen og været bekendt med bogens indhold, dømmes hermed til døden," rasede Khomeini.

I de følgende ni år levede Salman Rushdie under jorden.

I 1998 fjernede den iranske regering prisen på Salman Rushdies hoved, hvilket genskabte de diplomatiske bånd mellem de to lande.

Siden da er forholdet blevet skrøbeligt, og for nyligt præget af begivenheder, som Irans tilbageholdelse af britiske marinesoldater i april og Storbritanniens opfordringer til at udvide FN-sanktioner over for landet.

Og i dag ni år efter fatwaen blev afskrevet, lyder der igen rasende røster fra blandt andet Iran, efter Rushdie blev slået til ridder af den engelske dronning i weekenden.

"At ære en så forhadt figur vil uden tvivl medføre konfrontation mellem britiske myndigheder og islamiske samfund," udtaler talsmand for det iranske udenrigsministerium Mohammad Ali Hosseini på sit ugentlige pressemøde, skriver den britiske avis Independent.

"Dette viser, at fornærmelser mod islamiske hellige værdier ikke er tilfældige. De er planlagt, organiseret og støttet af nogle vestlige regeringer," siger talsmanden.

Bryd diplomatiske bånd

I Pakistan er myndighederne så indignerede over Rushdies nyerhvervede riddertitel, at minister for religiøse anliggender Ljaz ul-Haq, ifølge nyhedsbureauet Reuters, har udtalt, at "en selvmordsaktion kan opfattes som retfærdig, hvis den udføres med henblik på at beskytte profeten Muhammeds ære".

Han opfordrer desuden muslimske lande til at bryde diplomatiske bånd til London.

Ministerens kommentarer blev vist på lokale nyhedsnetværk, hvilket fremprovokerede voldsomme reaktioner i Pakistan, skriver The Guardian. Billeder af den britiske Dronning Elizabeth og Salman Rushdie blev brændt af i byen Multan i den østlige del af landet.

Den pakistanske minister har senere afvist, at han opfordrede til selvmordsbombninger og har forklaret, at han blot prøvede at forklare, hvorfor terrorisme opstår.

Riddertitlen har også medført kritik internt i Storbritannien, hvor Det Muslimske Råd fordømmer trusler på Rushdies liv, men angriber beslutningen om, at forfatteren fra nu af kan bryste sig af riddertitlen og navnet Sir Salman Rushdie.

"At give Rushdie en riddertitel kan kun skade vores lands image over for hundrede af millioner muslimer verden over," siger generalsekretær Muhammed Abdul Bari til The Guardian.

Beskyldningerne bliver dog afvist af Storbritanniens udenrigsministerium, hvor en talsmand har udtalt, at Salman Rushdies nye titel er fuldt ud fortjent, og at den på ingen måde er ment som en fornærmelse mod islam.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her