Læsetid: 2 min.

Skade for sjov

7. september 2005

FORBYDE PROSTITUTION? Det er jo som at forbyde sex! Den slags ordvekslinger kan vi vente os mange af i den kommende tid. I weekendens møde i SFs hovedbestyrelse satte partiet nemlig kriminalisering af prostitutionskunder på dagsordenen. Samtidig lancerer Kvindeligt Selskab en ny oplysningskampagne, Luder.dk, der sætter fokus på køb af sex.

Lykkes det SF at få de radikale og Socialdemokraterne med på idéen - som fremtrædende politikere som Lone Dybkjær og Mette Frederiksen formentlig vil arbejde for - skal en julefrokost eller hård arbejdsuge ikke mere kunne afrundes hos en luder under afslappede former.

Formålet med forslaget er ikke primært at straffe kunden, forklarer ligestillingsordfører for SF Pernille Vigsø Bagge. Det handler om at hjælpe de prostituerede, der lever et usselt liv med risiko for overfald, kønssygdomme, angst, depression og søvnforstyrrelser: "Ingen andre steder i vores samfund accepteres det, at et arbejdsliv kan påføre så voldsomme skader."

INDVENDINGERNE VIL sikkert hagle ned over SF-forslaget. Nypuritanisme, vil nogle råbe, mens andre vil indvende, at et forbud er urealistisk: Som kanal for potentielt farlig mandlig overskudsdrift har prostitution enorm terapeutisk effekt.

Ikke meget tyder dog på, at danske sexkunder lider nød. Kun 14 procent af alle danske mænd har ifølge en undersøgelse købt sex af en prostitueret, og 71 procent kun en enkelt eller få gange. Kun ganske få ser det som den eneste mulighed for at få sex. De fleste gør det med andre ord - for sjov.

En stor norsk undersøgelse, 'Købesex i Sverige og Holland', har udtrykt en anden bekymring. Undersøgelsen viste, at Sveriges kriminalisering af kunderne i 1999 ganske vist har minimeret prostitutionen, men at de prostituerede til gengæld i dag oplever mere vold og føler sig mindre trygge. Kunderne tør heller ikke længere anmelde menneskesmuglere eller vidne i retten, fordi det kan koste dem selv op til seks måneders fængsel.

KRITIKKEN ER SERIØS. Alligevel er det næppe en relevant indvending mod lovgivning, at den kriminaliserer, men ikke afskaffer det, den forbyder. Det gælder også mord og tyveri, og det stod også klart, da lovgiverne i Danmark for over 100 år siden forbød arbejdsgivere at afstraffe tjenestefolk 'med kæp og vånd'; når det i dag er forbudt mænd at slå deres kone og forældre at slå deres børn; og når det er kriminelt at omskære piger. På sin vis udgør prostitution en slags levn fra dengang, nogen var mere mennesker end andre, fordi de havde flere penge, mere frihed og et andet køn. I dag udtrykkes den samme forskel mellem under- og overklasse ved, at mange prostituerede i vestlige lande er indsmuglede fattige asiater, østeuropæere og afrikanere. Op til 90 procent af alle prostituerede har endda selv været misbrugt som børn. Selv om en kriminalisering af kunderne næppe vil afskaffe sexkøb, kan den bruges til at gøre det krystalklart, at samfundet ikke tillader, at man skader andre for sjov.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu