Læsetid: 2 min.

Skæve boliger er i fare

Planen for den eksperimenterende 'StorbyLandsby' i Århus for ressourcesvage og -stærke har været 10 år undervejs. Nu truer bureaukratiet med at begrave byggeriet
28. september 2006

En nyopført bolig, beliggen-de i et attraktivt og alterna-tivt byområde, til blot 3.000 kroner om måneden - det slår vist den københavnske overborgmester Ritt Bjerregaards valgløfter om boliger til 5.000 kroner. Men de ekstra billige boliger er da også kun ganske små - og fortsat kun streger på et stykke papir i Århus.

Talrige sten er i årenes løb ryddet af vejen for virkeliggørelse af byggeprojektet, men tilbage står endnu en stor grim forhindring til fire millioner kroner. Dette beløb mangler nemlig i et budget på 32 millioner kroner, som opførelsen af StorbyLands-byen vil koste.

Inspireret af kolonihaver

Ideen til et alternativt al-mennyttigt boligbyggeri opstod efter inspiration fra kolonihaveområderne. Et samarbejde mellem Højbjerg Andelsboligforening, Århus Kommune og Socialt Udviklingscenter SUS satte sig i 1990'erne for at undersøge, hvorfor det ofte lykkes kolonihaveforeninger at forene sociale modsætninger.

Studierne resulterede i planen om et boligmiljø, hvor tidligere hjemløse og mere ressourcestærke personer havde lyst til at bo sammen.

Boligområdet skal i et vist omfang bæres af 'det udfær-diges princip', som kommer til udtryk ved, at man selv kan være med til at sætte præg på sin bolig ved at bygge videre på den. Der bliver dog ikke frit slag med forhåndenværende søm og brædder, for StorbyLandsbyen skal være afdeling i en traditionel andelsboligfor-ening og ikke noget, der ligner en slumby i et uland, siger en af idémændene, Per Holm fra Socialt Udvik-lingscenter. Selvbyggerne må holde sig inden for de retningslinjer, som besty-relsen udstikker.

Men inden da har de haft mulighed for at påvirke de arkitekttegnede grundhuse. De hjemløse har blandt an-det bedt arkitekterne om at undlade at tegne huse, som så skæve og skøre ud. Man ville gerne bo beskedent, men ordentligt skulle det være.

StorbyLandsbyen skal ifølge planen opføres på en grund i Skejby ved Århus, og lokal-planen for området er god-kendt af bystyret for flere år siden.

Nabo til StorbyLandsbyen bliver kolonihaveforenin-gen Marienlyst, som har været taget med på råd, og som vil få mulighed for at benytte StorbyLandsbyens fælleshus.

StorbyLandsbyen skal bestå af 40 almene lejeboliger med udvidet råderet. De fleste af boligerne har to rum, bad, køkken og entré, med et samlet areal på 40 kvadratmeter. Århus Kommune kommer til at råde over 75 procent af boligerne, og det er bestemt, at halvdelen af landsbyen skal bebos af socialt udsatte mennesker.

Ramt af bureaukrati

Forhåndsinteressen for StorbyLandsbyen har været stor - både fra hjemløse og ressourcestærke personers side, ligesom mange kommuner landet over har tilkendegivet, at de vil pejle efter erfaringerne fra det alternative bymiljø.

Der er allerede bevilget penge til erfaringsopsamling og evaluering af projektet, når det er kommet i gang. Byggeriet hænger dog nu i en tynd tråd. Kvadratmeter-prisen overstiger, hvad der er tilladt at bygge almennyttigt for i Århus-området, men svarer til, hvad der er tilladt i København.

Socialministeriet, der ellers i forvejen har bevilget penge til at ansætte en 'social vicevært' i tre år i StorbyLandsbyen, har for nylig afslået at give dispensation for kvadratmeterprisen.

Derfor må projektet ud at lede efter et tilskud eller en fondsstøtte på fire millioner kroner. Og det skal gå hurtigt, for tiden arbejder mod projektet. Byggepriserne stiger i takt med, at flaskehalsene på byggemarkedet bliver snævrere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her