Læsetid: 4 min.

Et skævt stykke hverdag

Det er blevet moderne at blande fakta og fiktion i komedieserier som f.eks. danske 'Klovn' og 'Extras', der begynder på dansk tv i morgen aften og er skabt af manden bag 'The Office', Ricky Gervais
20. oktober 2005

Reality-tv er ikke længere hot. Det synes seerne åbenbart ikke. I USA, hvor den nye tv-sæson begyndte for lidt mere end en måned siden, har de store tv-stationer og produktionsselskaber måttet sande, at ellers så succesfulde, reality-baserede tv-serier og underholdningsprogrammer som Survivor, den amerikanske udgave af Robinson, og The Apprentice - hvor det efter Donald Trump nu er køkken-dronningen Martha Stewart, som hyrer eller fyrer - ikke kan leve op til forventningerne.

I stedet har seerne igen kastet deres kærlighed på plot- og karakterdrevne fiktionsserier, hvor de ved, at dramaet er skrevet og iscenesat, og på hvilke de bedste manuskriptforfattere og instruktører efterhånden også synes at arbejde. Enhver producent med respekt for sig selv står bag en eller flere tv-serier - Jerry Bruckheimer med de tre CSI-serier f.eks. - og amerikanske skuespillere står i kø for at få deres egen serie. Blandt andet har Geena Davis hovedrollen i Commander-in-Chief, der handler om USA's første kvindelige præsident, og Dennis Hopper spiller oberst i The O-Ring, som foregår bag kulisserne i Pentagon.

Et af tidens mest populære og interessante udtryk inden for komediegenren, der bestemt også har trængt til fornyelse, bruger dog nogle af reality-genrens virkemidler og blander fakta og fiktion på opfindsom vis.

Ingen typisk sitcom

I Curb Your Enthusiasm spiller den amerikanske manuskriptforfatter og sitcom-skaber Larry David sig selv, og forskellige filmstjerner gæsteoptræder som sig selv i serien, der ikke er lige så punchline-orienteret som Davids Seinfeld, men i stedet går efter at skildre pinlige hverdagssituationer, som de fleste mennesker har befundet sig i. Som når konens veninde tror, at hun har gjort én seksuelt opstemt, eller de ikke kan finde ens sko i bowlingcentret.

Curb Your Enthusiasm har tjent som inspiration for Casper Christensen og Frank Hvams Klovn, hvor både d'herrer og andre, danske kendisser spiller sig selv. Hvam er titlens klovn, der uden at ville det altid havner i dumme, prekære situationer, fordi han har en uforlignelig evne til at sige og gøre de forkerte ting på det forkerte tidspunkt.

Nogenlunde samtidig med, at Larry David fik ideen til Curb Your Enthusiasm, barslede englænderne Ricky Gervais og Stephen Merchant med en mere end vellykket parodi på et reality-show. Den BBC-producerede The Office foregår på kontoret hos papirgrossisten Wernham-Hogg og holder stilen fra programmer som Airport - eller Stripperkongens piger for den sags skyld - og følger de ansatte i firmaet, interviewer dem om både deres arbejde og personlige liv og er med til fester og fødselsdage.

I centrum er firmaets utålelige chef, David Brent (Ricky Gervais selv), der egentlig bare gerne vil være populær, men er så blottet for situationsfornemmelse, at han altid gør andre sure eller kede af det og sig selv til grin. The Office er ikke en typisk, punchline-orienteret sitcom med dåselatter og pointerede oneliners, men præsenterer os i stedet for et underfundigt, skævt og meget morsomt stykke hverdag.

Et sølle menneske

Gervais og Merchant valgte selv at stoppe serien efter blot to sæsoner - mens den stadig var på toppen - og tidligere i år vendte de så tilbage med Extras, der er lige så underspillet som The Office og lige så sjov.

Igen blander parret virkelighed og fiktion og leger i stil med Curb Your Enthusiasm og Klovn med vores forestillinger om kendte personer. Gervais har hovedrollen som den selverklærede skuespiller Andy Millman, der har svært ved at få andet end statistarbejde. Merchant spiller hans uduelige agent, og i første afsnit møder man blandt andet skuespilleren og instruktøren Ben Stiller, der er ved at lave en film om krigen på Balkan.

Stiller er i sin Extras-udgave en selvoptaget, smålig Hollywood-nar, der hele tiden forsøger at retfærdiggøre sig ved at tale om alle de penge, som hans film har indtjent, og om at han både har kysset den og den og klasket Cameron Diaz i røven. Han er med andre ord et lidt sølle menneske.

Baggrundskunstner

I senere afsnit dukker Vinnie Jones, Kate Winslet og Sa-muel L. Jackson op i rollerne som sig selv, men serien handler primært om Andy og hans nære veninde Maggie (Ashley Jensen), der altid siger for meget, når hun burde tie stille. I modsætning til Curb Your Enthusiasm og Klovn er det ikke så meget Andy, der dummer sig - selv om han tillige havner i et par svært håndterlige situationer og lider af et vist selvbedrag, når han insisterer på, at han er rigtig skuespiller, og at det i øvrigt ikke hedder statist, men baggrundskunstner.

Andy spejler på sin vis de skøre ting, han oplever bag kulisserne på de store filmproduktioner, og hans reaktion udstiller de små, usikre mennesker, som indimellem gemmer sig bag stjernernes arrogante, smilende overflade.

Man skal naturligvis ikke sætte lighedstegn mellem virkelighedens Casper Christensen eller Frank Hvam, og så den udgave, man ser i Klovn. Men det pirrer alligevel, når stjernerne spiller sig selv, og man har svært ved at se, hvor grænsen mellem skuespil og virkelighed går. Som i tredje afsnit af Extras, hvor den yndige Kate Winslet - klædt ud som nonne - demonstrerer for Andy og Maggie, hvordan man dyrker telefonsex med sin kæreste.

Extras skal ses på DR2 fra i morgen kl. 21.20

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her