Læsetid: 2 min.

Skakskiver til computeren

Convekta byder på et alsidigt cd-rom-program med alle de gamle mestre
10. september 2005

Verden er unægteligt blevet en anden, efter at de små sølvskinnende skiver har gjort deres indtog i vores hverdag. For eksempel er det mig en kilde til stadig undring (og glæde), at man kan få hele Mozarts opera Don Giovanni fra Salzburg med solister, orkester og kor - for ikke at nævne Herbert von Karajan - til under 200 kroner. Og lyd og billede er fremragende. Men det har selvfølgelig ikke en brik med skak at gøre.

Det har virksomheden Convekta derimod. Gennem de senere år har dette firma, der har adresse både i England og USA (på Fifth Avenue i New York, for at det ikke skal være løgn!), udsendt en stadig strøm af cd'er inden for skakområder som åbningsspil, slutspil, kombinationsspil etc. Og hver enkelt skive rummer et væld af muligheder - eller options, som det jo hedder på nudansk.

Selv har jeg en svaghed for de skiver, der er udsendt i serien Great Players' Game Collection. Lad os som eksempel tage den med skakhistoriens 10. verdensmester, Boris Spassky. Den rummer alle de seriøse partier, den russiske stormester har spillet gennem sin glorværdige karriere, det drejer sig om langt over 2.000, hvoraf 400 af de bedste er kommenteret af stormester Alexander Khalifman - "Kaliffen" vil ikke være trofaste læsere af denne spalte ubekendt.

Spassky-fotos

Desuden kan man kalde et halvt hundrede Spassky-fotos frem, så man ved selvsyn kan se, hvordan knægten fra pionerpaladset i Leningrad har forvandlet til den hvidhårede gentleman, vi kender fra i dag - og som senest gjorde sig fordelagtigt bemærket ved et åbent brev til præsident George W. Bush, da han ville give sin helhjertede støtte til sin gamle rival Bobby Fischer. Så vi kan måske også takke Spassky for, at det for rum tid siden lykkedes Fischer at få asyl i Island, hvor han efter sigende nu slentrer omkring i Reykjaviks centrum og råber ukvemsord efter amerikanske turister.

En lille perle fra dengang Spassky var grønskollingen Boris. Vi er i 1951, og han har de sorte brikker mod Jakov Estrin, der ellers gjorde sig mest bemærket inden for korrespondanceskakken:

1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.c3 f5 4.d4 fxe4 5.Sxe5 Df6 6.Sc4 d5 7.Se3 Le6 8.Lb5 Ld6 9.0-0 Sh6 10.f3 Dh4 11.g3 ...

(Se diagrammet)

Og hvad nu? Ja, Boris var ingen tøsedreng, så han smækkede selvfølgelig løs - når nu Estrin ligefrem inviterede til øretæver:

11. - Lxg3 12.hxg3 Dxg3+ 13.Sg2 Lh3 14.De2 0-0 15.Df2 Dg6 16.Le2 Tf6 17.f4 Sf5 18.Kh2 Dh6 19.Th1 Lxg2+ ...

Og her opgav Estrin, inden han led yderligere overlast. Det sorte angreb brænder jo lige igennem.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her