Læsetid: 3 min.

Skammeligt tendentiøst

15. juli 2005

Karsten Fledelius' kommentar den 11. juli om Srebrenica massakren i forbindelse med tiåret herfor, afspejler stadigt med al skammelighed den tendentiøsitet, hvormed han (og adskillige andre i Danmark) i alle årene har dækket folkemordet og krigene på Balkan.

Der er allerede for år tilbage opnået fuld klarhed i den internationale debat om de forskellige aktørers roller. Alligevel er det besynderligt, at vi i den danske debat fortsat skal mudre rundt på samme uforståelige vis, som det foregik under selve krigen.

Jeg ved ikke, om Fledelius bevidst bruger den taktik, som forskellige regeringer og dele af pressen benyttede under krigen: At rode billedet til så meget som muligt, således at ingen kan forstå, hvad der foregår, og der derfor ikke kan opstå krav om politisk handling eller konsekvens.

Det var effektivt dengang, og det er effektivt i dag. Bortset fra at det i dag også er patetisk, da fremgangsmåden er så uendeligt gennemskuelig - og da resten af verden i dag er et helt andet sted.

Historisk usandt

Jeg kunne fremtrække en stribe manipulerende eller direkte fejlagtige sammensætninger fra kommentaren, men netop fordi den meget vellykket roder æbler og abrikoser til én pærevælling, ville det blive meget langt. Jeg vil derfor nøjes med den mest iøjnefaldende, og så hellere trække de relevante linjer op:

Når det er tiåret for massakren i Srebrenica, det handler om, er det imponerende, at de væsentligste faktorer angående Srebrenica overses, mens det udførligt fremhæves, hvad kroaterne udsatte serberne for i en helt anden del af Balkan, nemlig Krajina. Samt hvor og hvornår danske soldater skød og blev skudt andetsteds i Bosnien og Kroatien.

Krajina ligger i Kroatien, vest for Bosnien, mens Srebrenica ligger på den stik modsatte side i Østbosnien op mod den serbiske grænse. Krajina-fordrivelsen skete, som Fledelius selv skriver, hovedsagligt i august 1995 - efter Srebrenica massakren.

Men mere vigtigt: Det var en fast bestanddel af den serbiske plan fra starten af krigen, at de bosnisk-muslimske enklaver skulle udrenses, så Østbosnien kunne blive rent serbisk. At give indtryk af, at kroaternes uddrivelse af serberne fra Krajina er signifikant i forhold til gennemførslen af massakren på de muslimske bosniakker i Srebrenica, er derfor både tidsmæssigt selvmodsigende og historisk usandt.

Forudbebudet folkemord

Hvad der er mere relevant for Srebrenica, hvilket Fledelius helt 'glemmer' at nævne, er, at den internationale våbenembargo afgørende havde stækket bosniakkernes i forvejen ringe evne til selv at forsvare sig mod serbernes velplanlagte folkemord.

Fledelius 'glemmer' også at fortælle, at der fra hele omegnen som følge af serbernes overgreb var flygtet titusindvis af muslimer til Srebrenica, således at der boede mere end 40.000 i en by beregnet for 8.000.

Serberne lod stort set ingen forsyninger komme igennem til den by, de belejrede i flere år. Der var ingen mad, ingen medicin, ingen varme, og byen var så overfyldt, at folk måtte sove udendørs selv om vinteren. Srebrenica var et helvede, længe inden massakren begyndte.

Men denne væsentlige baggrund for at den muslimske kommandant Oric lavede en række udfald mod serberne, 'glemmer' Fledelius også, selvom han gør meget ud af at beskrive angrebene som "anledning til" rømning af enklaven. At det internationalt for længst er anerkendt, at disse udfald kun blev benyttet som øjeblikkets undskyldning, og at den bosnisk-muslimske regering beredvilligt har udleveret Oric til retsforfølgelse i Haag, 'glemmer' Fledelius også.

Massakren i Srebrenica er historien om det forudbebudede folkemord. Ligesom resten af folkemordet i Bosnien, kan det ikke bortforklares - og bliver det heller ikke rundt om i verden.

Er det ikke på tide, at Fledelius (og andre) kaster den serbiske propaganda i havet og holder op med at medvirke til den misinformation, som danskerne har om folkemordet og krigene på Balkan? Så vi kan nå derhen, hvor den internationale debat var allerede for 10 år siden, jvf. f.eks. The Death of Yougoslavia af Laura Silber og Allan Little fra 1995.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her