Læsetid: 3 min.

Skamplet på Putins Rusland

Mordet på den kendte russiske journalist Anna Politkovskaja er et rystende anslag mod det Rusland, som hun i sit virke som journalist og i bogen 'Putins Rusland' ihærdigt og modigt har beskrevet
9. oktober 2006

Man kan være enig eller uenig med hendes ofte noget ensidige og politiserende beskrivelser af Rusland, men drabet på hende viser med uhyggelig tydelighed, at hun i hvert fald havde ret i sin ofte udtalte kritik af forråelsen af det russiske samfund under Putin og undertrykkelsen af ytringsfriheden.

Der er ingen tvivl om, at drabet hænger sammen med både denne forråelse og med forsøgene på at knægte ytringsfriheden. Anna Politikovskaja var netop i færd med at færdiggøre en artikel om de tjetjenske tropper, der arbejder for den prorussiske tjetjenske leder Ramsan Kadyrov, som er kendt for sine gangstermetoder og brutale fremfærd overfor medborgerne. Hun nåede ikke at aflevere artiklen, inden hun blev dræbt af en formodet lejemorder i sin opgang.

Den avis, som hun arbejdede for, Novaja Gaseta (Den Ny Avis, red.), skrev i sin netavis i går, at der er to oplagte versioner af årsagen til mordet: Kadyrov har gennemført en hævn over Politkovskajas stærke kritik af ham, eller en af Kadyrovs talrige fjender ønsker med mordet at kaste skylden på Kadyrov for at få ham fjernet fra magten i Tjetjenien.

Skygger over Kreml

Selveste Mikhail Gorbatjov, Sovjetuniojnens sidste leder, er medejer af Novaja Gaseta. Han sagde i går til nyhedsbureauet Interfax: "Det er en uhyrlig forbrydelse mod en professionel og seriøs journalist og en modig kvinde. Det er et anslag imod hele den demokratiske og uafhængige presse. Det er en alvorlig forbrydelse mod hele landet mod alle os. Nogen ønsker igen at kaste skygger ind over landets ledelse og mod de positive processer, der faktisk foregår i Nordkaukasus."

Om det er processer i Tjetjenien eller den ophedede konflikt med Georgien, som Gorbatjov taler om, vides ikke. Til gengæld lagde menneskerettighedsforkæmperen Svetlana Gannusjkina ikke fingrene imellem, da hun i går indirekte anklagede myndighederne for at stå bag. "Mordet er et resultat af, at politiet ikke gør sit arbejde," sagde hun. "De fanger georgiere over hele landet, i stedet for at fange banditter."

Kun de færreste kommentatorer hævder, at Kreml eller sikkerhedspolitiet FSB står bag mordet. Til gengæld peger næsten alle på Anna Politikovskajas professionelle virke og det tjetjenske-kaukasiske spor på grund af hendes dybe involvering i konflikterne i Kaukasus.

Slag mod Putins propaganda

Det ville da også være helt ulogisk, hvis lederne i Kreml og FSB kastede sig ud i et mord på en journalist, hvor hele verdensoffentligheden øjeblikkeligt vil få den tanke; står Putin bag? Og i en situation, hvor der faktisk er forholdsvis roligt i Tjetjenien-konflikten. Det ville også være ulogisk lade sig selv udsætte for en mulig anklage for mord samtidig med, at Kreml og regeringen satser milliarder af rubler på at forbedre Ruslands image i udlandet. Kreml har hyret et stort internationalt PR-firma til netop at forbedre landets image. Samtidig har den russiske ledelse startet et verdensomspændende engelsksproget tv-net Russia Today med det samme formål.

At mordet besudler Ruslands image og vil gøre arbejdet for de internationale imagemakere svært, er der derimod ingen tvivl om. Det er en skamplet, at den russiske stat og sikkerhedsstyrkerne ikke er i stand til at beskytte sine borgere generelt og en kendt journalist, som har været udsat for talrige mordtrusler, i særdeleshed. En anden kendt russisk journalist Oleg Panfilov, der er leder af Center for Ekstremal Journalistik, siger til en netavis, at "efter mordet på Anna, må de russiske journalister vågne op og alt det, som myndighederne tvinger journalister og sandheden ud i - censur og løgn - må høre op".

Mordet på Politkovskaja vil få alvorlige følger for både Putin-styrets anseelse og Ruslands omdømme. Reaktionerne fra hele verden er præget af chock og bestyrtelse, og USA kræver, at de russiske myndigheder gennemfører en hurtig og grundig undersøgelse. Flere russiske journalister taler om, at nu må der gøres op med den totalt manglende retssikkerhed og overgrebene på den frie presse, menneskerettighedsorganisationer er i fuld gang med demonstrationer i både Moskva og Sankt Petersborg og mange af de såkaldte demokratiske politikere kalder nu til samling af oppositionen.

En af ekspræsident Boris Jeltsins tidligere rådgivere Georgij Satarov, som leder en borgerbevægelse for demokrati, opfordrede i går netop til samling for at fjerne "den fascistiske råddenskab, som er ved at gøre hele Rusland fascistisk". Putin har endnu ikke udtalt sig i sikker forvisning om sin store popularitet i befolkningen, men trods en splittet opposition kan stemningen hurtigt vende. Det brutale mord på Politkovskaja afslører regimets svaghed og kan føre til en samling af den demokratiske opposition imod den nuværende ledelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her