Læsetid: 4 min.

Skandaleramt politiker vil blive savnet

Trods forargelsen over kongresmedlem Mark Foleys sexchikane af teenagedrenge i e-mails er han stadig en vellidt politiker blandt vælgerne i det sydlige Florida
21. oktober 2006

CLEWISTON, Florida - Folk i denne flække ved Okeechobee-søen midt i det sydlige Floridas sump føler sig bedraget af tidligere republikanske kongresmedlem Mark Foley.

"Han var alle tiders fyr. Artikuleret, charmerende, vittig og attraktiv," fortæller Iva Pittman, valgtilforordnet i Clewiston, der tæller 8-9.000 indbyggere og masser af kirker.

Det er snart en måned siden, at skandalen om Mark Foley brød løs i Washington. En tv-station offentliggjorde e-mails, som han i tidens løb havde sendt til mindreårige drenge ansat som frivillige i Kongressen. I brevene lagde kongresmedlemmet seksuelt an på børnene.

I dagene efter lod Foley gennem sin advokat i Florida vide, at han er bøsse og at han som barn blev seksuelt mishandlet af en katolsk præst. Sex-skandalen kom på et drøn uheldigt tidspunkt for republikanerne, som i forvejen kæmpede for at bevare deres flertal i Repræsentanternes Hus.

Siden er antallet af republikanske mandater i farezonen vokset fra 20 til 40. Ifølge meningsmålinger mistænker vælgerne republikanske partiledere for at have kendt til problemet og intet gjort for at beskytte de frivillige teenagere.

Iva Pittman roser Foley til skyerne:

"Han var vores mand. Selv om vi er en lille by i en valgkreds med en halv million mennesker, sørgede han altid for, at vi fik midler fra forbundsstaten. Jeg var imponeret over hans indsats," siger hun.

Ligesom mange andre vidste Iva, at Foley var bøsse.

"Det har aldrig generet mig. Men at han har chikaneret børn seksuelt... Tænk, han var formand for et udvalg, der skulle lovgive om beskyttelse af børn mod overgreb. Det er så hyklerisk," sukker hun.

Iva stemmer næsten altid republikansk. Dennegang kan republikanerne glemme hendes stemme. Hun vil støtte demokraten Tim Mahoney, en konservativ forretningsmand. Mark Foleys republikanske stedfortræder, Joe Negron, kender hun ikke.

Inde i Jim's Barber Shop sidder en indfødt amerikaner og venter på sin månedlige tur under saksen. Han er en firskåren mand med halvlangt sølvgråt hår, udspilet næse og små venlige stikkende øjne.

"Foley! Han er perverteret. Det er noget svineri," lyder dommen fra Richard, der bor på et indianerreservat 50 km. nordpå.

Barberen Jim Withers er en midaldrende hvid mand med glat fedtet hår og en nonchalant attitude til den politiske elite i Washington.

"Jeg har altid sagt, at to år er nok i Kongressen. Så skal nyt blod ind. De bliver korrupte," deklarerer han.

Han er lige glad med folks seksuelle præference· "Bare de holder sig væk fra børn."

Hverken barberen eller indianeren har afgjort, hvem de vil stemme på, eller om de bare giver pokker i det hele.

Som sædvanligt er det fugtigtvarmt, når man bevæger sig fra kysten og ind i sydlige Floridas vådområder. Få ses på Clewistons veje. Den lokale cafe, som har et flag i vinduet med navnene på brandfolk, der mistede livet i New York 11-9, er tom. Servitricen Candace serverer kaffe og muffin.

"Foley er et svin," hvisker hun, mens hun kigger stift ned i gulvet. En kunde kommer ind og bestiller en sandwich. "Jeg har altid stemt på Foley. Han var vores mand," siger hun. "Nu ved jeg ikke, hvem jeg skal støtte. Måske bliver jeg væk."

Så milde følelser mod republikanerne nærer man ikke i den nærliggende by Belle Glades. Hvor Clewiston er overvejende hvid og et komfortabelt sted at bo, virker Belle Glades som et helvede. I hvert fald for indbyggerne i den indre by, hvor ekstrem fattigdom og voldelig bandekriminalitet gør livet farligt.

Charlie Hendry og Theo Mackay står og pudser vinduer på hovedgaden. Som daglejere tjener de 30 dollar om dagen for at gøre rent i to tøjbutikker ejet af palæstinensiske immigranter.

Begge mænd føler sig groft udbyttet. "Men hvad kan jeg gøre," beklager Charlie. "Jeg har kone og to børn, og vi sulter. Min kone er gået i hundene og tager piller. Mit eneste håb er børnene og deres uddannelse."

Theo er 55 og blev fornylig angrebet af en bande unge sorte mænd iført sorte hætter og bevæbnet til tænderne. De slog ham ned og stjal 33 dollars. Theos krop dirrer stadig i frustration. Begge mænd er så langt nede, at de ufortrødent beder om penge til mad. Ansvaret for deres egen og byens elendige tilstand lægger de direkte på Bush og republikanerne.

"Vi bliver ignoreret af politikerne," konstaterer Charlie, mens svedperler driver ned ad hans kinder. "Men da Clinton var præsident, havde jeg dog et fast job. Det har jeg ikke nu."

Senere på dagen holder handelskammeret i velstående West Palm Beach en barbecue for kandidaterne. Der er tyndt fremmøde. Foleys stedfortræder, Joe Negron, dukker op, men få synes at kende ham. Ihvert fald ikke bankmanager Terry Bloodgood.

"Jeg er republikaner og stemte på Bush. Det fortryder jeg bittert. Negron får ikke min stemme," varsler hun.

Bloodgood vil have USA ud af Irak. Hun beskylder topledere i Kongressen for et cover-up i Foley-sagen. I 2004 vandt Foley denne valgkreds med 64 pct. I dag er det er virkeligt op ad bakke for Bushs republikanere. De risikerer at tabe stort til en ukendt demokrat.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her